Suriye rejimi Kandil gecesi ülkeyi kana buladı

Suriye rejimi Kandil gecesi ülkeyi kana buladı

Suriye rejimi Mevlid Kandili gecesi ülkeyi kana buladı... Batı düğmeye bastı

Humus kentine havadan ve karadan gece düzenlenen saldırılarda 337 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı. Ölenlerin arasında kadın ve çocukların da bulunduğu bildirildi.

Al Arabiya televizyonu Humus'a düzenlenen saldırıda 337 kişinin öldüğünü ve 1300 kişinin de yaralandığını açıkladı. Evlerdeki cesetlere ulaşılmadığını belirten Al Arabiya televizyonu, ölü sayısının daha da artabileceğini kaydetti.

Saldırılarda iki caminin yıkıldığı ve cami enkazından onlarca cesedin de çıkarıldığı vurgulandı.

İNSANLAR CAMİLERE SIĞINIP ALLAH'A YALVARIYOR

İlk açıklama Humus Yerel Koordinasyon Komitesi sözcüsü Ebu Abdullah, El Cezire televizyonuna telefonla bağlanarak yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun, Humus'un Halidiye mahallesini havan topuna tuttuğunu ve ağır silahlar kullandıklarını belirtti. Müslüman ülkelere seslendiğini kaydeden Abdullah, "Neyi bekliyorsunuz? Burada insanlar ölüyor. Rusya bizden ne istiyor? Arap Birliği neyi bekliyor? Birleşmiş Milletler neyi bekliyor? İnsanlık nerede?" diye tepki gösterdi.

Suriyeli aktivistlerden Halid Ebu Sabah, El Ceziye'ye yaptığı açıklamada, Suriye'de en kanlı gecelerden birisinin yaşandığını, ordunun 300'den fazla havan mermisi ile Halidiye mahallesini bombaladığını aktardı. Yaralı sayısının 700'ü aştığını iddia eden Ebu Sabah, "Evler havan topu ve tank ateşi ile bombalanıyor. İnsanlar ölüyor, çok sayıda yaralı var. Humus kan gölü haline geldi. İnsanlar camileri doldurup Allah'a yalvarıyor. Çünkü bize yardım eden hiçkimse yok. Neden kimse bizim sesimizi duymuyor? İnsanlar nerede? Buna daha ne kadar sessiz kalınacak?" şeklinde duygularını dile getirdi.

Humus'ta yaralılara müdahale etmek için sağlık personelinin yanı sıra tıbbı malzeme eksikliği yaşandığı belirtiliyor.

Bu gelişmeler, Birleşmiş Milletler'de (BM) işleyen Suriye takvimini hızlandırırken, Rusya ile Batı arasındaki tansiyon da yükseliyor BM'DE KRİTİK TOPLANTI TSİ 16.00'DA

Fas tarafından hazırlanıp BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısı metninde, “Arap Birliği'nin, Suriye'de demokratik ve çoğulcu siyasi geçiş sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan 22 Ocak 2012'deki kararına tam destek verildiği" ifade edildi. Arap Birliği planı kapsamında, “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yetkilerini yardımcısına bırakması” öngörülüyor. BM karar tasarısında Suriyeli yetkililerin, “Sivillere karşı güç kullanımı, keyfi adam öldürmeler, tutuklamalar, infazlar, işkence ve kötü muamele” gibi işledikleri tüm insan hakları ihlalleri kınanırken, Suriye yönetiminden insan hakları ihlallerine derhal son verilmesi isteniyor. Ayrıca, Suriye'de silahlı gruplar da dahil olmak üzere bütün taraflara, tüm şiddet eylemlerini sona erdirme çağrısında bulunuluyor.

Tasarının 15 üyeli Konsey'den geçmesi için hiçbir daimi üye (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) tarafından veto edilmemesi ve en az dokuz üyenin “evet” oyunu alması gerekiyor.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Güvenlik Konseyi'nin TSİ 16.00'da toplanacağı duyuruldu. Konsey'in dönem başkanı Togo'nun BM Daimi Temsilciliği Müsteşarı Kokou Nayo M'beou, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantının Suriye karar tasarısını oylama amacıyla yapılacağını söyledi.

RUSYA: SKANDAL OLUR

Ancak Rusya, tasarının mevcut haliyle oylamaya sunulması halinde, Batı'nın yeni bir "skandal" ile karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

Rusya'nın Rossiya televizyon kanalına konuşan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Bize hiçbir şekilde uymuyor. Umarım oylamaya sunulmaz" ifadesini kullanarak, tasarı üzerinde değişiklik yapılmazsa kabul etmeyeceklerinin sinyalini verdi. Lavrov ayrıca yapılmasını istedikleri değişiklikleri de Batılı devletlere ve ABD'ye gönderdiklerini sözlerine ekledi.

Rusya ve Çin, BM Güvenlik Konseyi'nde Ekim ayında yapılan oylamada Suriye'yi kınayan bir karar tasarısını veto etmişti.

LAVROV: KARAR ÇIKAR VE ESAD GİTMEZSE BATI NE YAPACAK?

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 48'inci Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada ise, "Karar tasarısı onaylanır ve Esad gitmezse, ABD ve Avrupa'nın Suriye'yle ilgili gelecekteki planları ne olacak?" diye sordu.

Lavrov, Rusya'nın tasarıyla ilgili en büyük itirazının, tasarının Esad hükümetine karşı önlemler almasına karşın, "barışçıl protesto gösterilerini manipüle eden silahlı grupları" hesaba katmaması olduğunu söyledi.

Lavrov, "İkisini de yapmazsanız, iç savaşın tarafını tutmuş olursunuz" diye konuştu.

MUHALİFLERDEN PROTESTO GÖSTERİSİ

Humus'tan gelen haberlerin ardından Suriye'nin Türkiye Büyükelçiliği ve İstanbul'daki Suriye Başkonsolosluğu önünde protesto gösterileri düzenlendi.

Gösterilere katılan Suriyeliler, Esad aleyhinde sloganlar attılar.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.