Suriye sınırında kritik üç ay için alarm

Suriye sınırında kritik üç ay için alarm

Türkiye, Suriye'deki çatışma ortamının artması ve göç ihtimalinin yükselmesi üzerine Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kritik üç ay olarak belirledi ve üç ayaklı eylem planı hazırladı. Başbakan Erdoğan, sınır kapanmayacak dedi

Türkiye,Suriye'deki çatışma ortamının artması üzerine olası bir mülteci akınına karşı önlemlerini artırdı. Kritik üç ay olarak belirlenen Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında olası mülteci akınına karşı güvenlik, sosyal ve ekonomik olmak üzere üç ayaklı eylem planı hazırlandı. Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan plana göre Suriyeli mülteciler Başbakanlık Afet İşleri Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde karşılanacak. Suriye'deki gelişmeler seçimden hemen sonra yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'nda gündeme gelecek.

BİR MİLYON MÜLTECİ
Suriye'deki çatışmaların özellikle Hatay sınır ötesinde yoğunlaşması üzerine Jandarma Genel Komutanlığı da bu bölgeye ek birlik kaydırdı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir taburun sınır ötesinde mülteciler için güvenli bölge oluşturması da gündemde. Olası göç dalgası için 30 milyon TL ödenek ayrıldı. Ödenekten Hatay, Kilis, Antep, Urfa ve Mardin valilikleri yararlanacak. Suriyeli muhaliflere Türkiye'den silah gönderildiğine ilişkin iddialar ise yalanlandı. Ankara, Suriye'den 500 bin ile 1 milyon arası mültecinin gelmesini bekliyor. Ancak, göçmenler arasında PKK sempatizanlarının da olma olasılığı çekince yaratıyor. Yaklaşık 800 yüz askerden oluşan bir taburun sınırda tampon bölge oluşturması ve göçmenlerin Türkiye'ye giriş yapmadan güvenliğinin sağlanması planlanıyor. 1 Mayıs'tan bu yana normal geçişlerin yanı sıra 87 Suriye vatandaşı yasadışı geçiş yaptı. Mülteciler ağırlıklı olarak Hatay ve Kilis'te kurulacak 4 kampta karşılanacak. Okulların tatil olması ile birlikte bölge yatılı okullarının pansiyonlarının da kullanılabileceği belirtildi. Planlamalarda, 1 Ağustos'ta başlayacak olan Ramazan ayı da dikkate alınıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.