Suriye tezkeresi TBMM'den geçti

Suriye tezkeresi TBMM'den geçti

Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi Meclis'ten geçti.

Suriye tarafından atılan top mermisinin Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 5 can alması üzerine Ankara'da sıcak saatler yaşanıyor.

Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tezkere görüşmesi kapalı oturumda yapılıyor.

Genel Kurul'da kapalı oturum tartışmasıyla birlikte partiler, grupları adına tezkerenin lehinde ve aleyhinde konuştu. Konuşmaların ardından görüşmenin kapalı oturumda yapılmasına karar verildi.

BAŞBAKAN GENEL KURULDAN AYRILDI

Bu arada Başbakan Erdoğan MHP ve BDP'yi dinleyip genel kuruldan ayrıldı. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu da AK Parti adına konuşan eski Büyükelçi Volkan Bozkır'ı dinlemeyerek salonu terk etti.

Kılıçdaroğlu 'salonu özellikle terk ettim' derken, Volkan Bozkır konuşurken CHP grubunun tamamı Genel Kurul salonu dışındaydı. Bozkır'ın konuşmasının ardından CHP'liler tekrar salona girdi.

CHP'DEN İLK AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye konusunda Türkiye'nin sağduyulu hareket etmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu ve sağduyulu hareket etmesi gerektiğini belirtti.

CHP KARARINI VERDİ

Kapalı grup toplantısı sonrası CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, tezkereye hayır deme kararı aldıklarını açıkladı..

MHP'DEN AÇIKLAMA

Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi konusunda bir açıklama da MHP'den geldi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Değerlendirmelerimiz sürüyor, Türkiye'nin milli menfaatlerine göre tavrımız şekillenecek” dedi.

AK PARTİ'DEN CHP'YE TEPKİ

CHP'nin tezkereye “savaş ilanı” demesini eleştiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, “Bu milli meselede herkes hükümetin arkasında olmalıdır” dedi.

"Suriye ile ilgili tüm haklarımızı saklı tutuyoruz” diyen Çelik, vatandaşlara seslendi.
Çelik, “Vatandaşlar tedirgin olmasın TBMM işin başında“ diye konuştu.

Cemil Çiçek'ten tezkere yorumu

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Suriye ile yaşanan top atışı gerginliğini değerlendirdi.
Çiçek, şöyle konuştu:
“Bu işlerde soğukkanlı ve tedbirli olmak lazım. Türkiye olarak uluslar arası hukuktan kaynaklanan haklarımızı korumak bizim görevimiz. Hukukumuzu korumak için ne gerekiyorsa devlet olarak onu yaparız.”

MECLİS'TE TEZKERE OKUNDU

Meclis'te oturum başkanlığını AK Parti'li Mehmet Sağlam yapıyor. Tezkerenin okunmasıyla başlayan oturumda CHP ve MHP'li vekiller sunuşla ilgili itirazla da bulundu. Muhalefetten Muharrem İnce ve Oktay Vural tezkerenin gerekçesinde usul hatası olduğunu savundu.

MHP'NİN KAPALI OTURUM TEPKİSİ

Vural, Türkiye'ye yönelik bir tehdit karşısında TBMM'den irade istendiğini belirtere, "burada önemle üzerinde durulması gereken bu tehdite sebep olan noktalardır. Diplomasi çökmüştür. Türkiye herşeyden önemlidir. Bugün bu noktaya getirenlerin sorumlulukları olduğu açıktır. İstenen bu tezkere MHP olarak görüşlerimizi kapalı oturumda da ifade edeceğiz. Milletimizin huzurunda da çekinmeyeceğiz. Bu süreçte herhangi bir bilgilendirme devletimiz açıklamış değil. MHP olarak gerekçeleri gördükten sonra değerlendirme yapacağız. Bu konuda kamuoyuyla paylaşamadığı şeyler vardır bunu saygıyla karşılarım. Ama biz milletimizin bizim görüşlerimizi bilmesini istiyoruz. Neden kapalı oturum yapılması isteniyor. Meclisi millete kapatmak doğru değil. Açılımla ilgili yapıldı da ne söylendi? Hiçbir şey. Irak'la ilgili yapıldı? Ne söylendi?" dedi.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki toplantıdan, 'Suriye'ye askeri müdahale için TBMM'den yetki alınmasını içeren tezkere' kararı çıktı. 'Yetki isteyelim' kararı, dün Başbakanlık'ta yapılan dörtlü zirveden çıktı. Erdoğan'ın talimatı TBMM AK Parti Grup Başkanvekillerine iletildi. AK Parti Grup Başkanvekilleri, TBMM Danışma Kurulu kararını, Genel Kurulu'na sundu. Danışma Kurulu kararı AK Partili vekillerin oyları ile kabul edildi. TBMM Genel Sekreterliği gece boyunca Başbakanlık'tan gelecek tezkere için hazırlıklara başladı. AK Parti Grubu da sabahın ilk ışıklarına kadar açık kalarak, tezkereyi bekledi.

Bakanlar Kurulu üyelerinin imzalarının tamamlanmasının ardından tezkere Meclis'e gönderildi. Tezkerenin saat 10.00'da TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.

TEZKEREDE NELER VAR?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığı'na gönderilen tezkerede, şunlar kaydedildi:

"Suriye'de devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artan şekilde görülmektedir. Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldın eşiğindedir.

Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim.''

Kaynak: Haber7 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.