Suriye'de ateşkese rağmen çatışma

Suriye'de ateşkese rağmen çatışma

Suriye'de dün Esed ve muhalifler tarafından kabul edilen ateşkes kararına rağmen çatışmalar yine de devam etti. Esad, bir köyü bombaladı, muhalifler ise bir üsse saldırdı

Suriye'de, uluslararası kuruluşların çağrılarından sonra ateşkesi kabul ettiğini duyurani Beşar Esad ve muhalifler kararın üzerinden bir gün geçmeden ihlalde bulundular.

Suriye ordusuna bağlı birlikler dün akşam Halep-Şam bağlantı yolunun üzerinde bulunan bir köye bombalar yağdırdı.
Muhalifler ise, Beşar Esad güçlerine bağlı bir askeri üsse saldırıda bulundu.

Suriye'de dün gece de çatışmalar vardı. Muhalifler, gece boyu yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Suriye ordusuna ait iki tankı ele geçirdi. Tanklar, Akçakale'nin karşısında bulunan Tel Abyad ilçesindeki Gümrük Müdürlüğü bahçesine getirdi. Muhalifler ele geçirdikleri tankları 'bayram hediyesi' olarak yorumlarken, Suriye'de çatışmaların yer yer devam ettiği öğrenildi.
Akçakale'ye birkaç yüz metre mesafedeki Rakka'nın Tel Abyad ilçesinde kontrolü ele geçiren Özgür Suriye Ordusu üyesi isyancılar, dün gece Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıktaki Gentariye bölgesinde ordu birlikleri ile çatışmaya girdi.

TÜM DÜNYA ATEŞKES ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Kurban Bayramı nedeniyle başta BM ve Türkiye olmak üzere birçok devlet ve kuruluştan Suriye'ye ateşkes çağrısı yapılmıştı. Suriye Devlet Başkanı Esad, yaptığı açıklamada ateşkes kararı aldıklarını duyurmuştu.

BM Güvenlik Konseyi, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi'nin Suriye için teklif ettiği geçici ateşkesi destekledi.

Konsey'in 15 üyesinin de onayladığı basın açıklamasında, ateşkesin, Suriye'de şiddet döngüsünü kırabileceği ve siyasi geçiş sürecinin başlamasına vesile olabileceği bildirildi.

Açıklamada, uluslararası ve bölgesel aktörlere, Suriye'de ateşkesi desteklemeleri, şiddete son vermeleri için Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve muhalifler üzerinde etkilerini kullanmaları çağrısında bulunuldu.

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de taraflara, ancak özellikle "güçlü taraf" olan Suriye hükümetine, "girişime olumlu yanıt vermeleri" çağrısı yaptı ve Esed'e "insani yardıma ihtiyacı olan tüm topluluklara acilen, tamamen ve engellenmeyen erişimine izin vermesi" çağrısı yinelendi.

ÖSO, ATEŞKESİ ŞARTLI KABUL ETTİ

Özgür Suriye Ordusu ise ateşkesi şartlı kabul ettiğini duyurdu. Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Türkiye Temsilcisi Halid Hoca yaptığı açıklamada, ÖSO'nun ateşkesi şartlı olarak kabul ettiğini söyledi.

ÖSO'nun, Suriye birliklerinin mevzi değiştirmemesini, şehirlerden çekilmesini ve tutukluların yarın salıverilmesini istediğini belirten Hoca, karşılık verme haklarını saklı tuttuklarını bildirdi.

Hoca, daha önce de ateşkese hem Suriye Ulusal Konseyi'nin hem de ÖSO'nun sıcak baktığını belirtmişti.
Öte yandan Hoca, Suriye'deki Nusret Cephesi'nin ateşkesi kabul etmediğini kaydetti.

TÜRKİYE'DEN İLK DEĞERLENDİRME

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bayram vesilesi ile Suriye'de ilan edilen ateşkesle bir yıldan uzun süredir ağır silahlar ve uçaklarla bombalanan Suriye halkının huzur bulmasını diliyor, bu ateşkesin Suriye halkının arzusu doğrultusunda yeni bir döneme geçişin kapısını açmasını bekliyorum" dedi.

Bakan Davutoğlu, bir sosyal paylaşım sitesindeki hesabından, Kurban Bayramı ve Suriye yönetiminin ateşkesi ilanı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, "Tüm vatandaşlarımın mübarek Kurban Bayramı'nı tebrik ediyorum. Fedakarlık, paylaşma, komşularımızın ve yakınlarımızın haliyle dertlenme, o dertlere derman olma bayramı Kurban Bayramı'nın tüm İslam Alemi'ne hayırlar getirmesini niyaz ediyorum. Aziz Milletimiz her zaman mazlumun yardımına koşmuş, düşmüşü kaldırmış, hastaların yarasını sarmıştır. Bu bayramda sadece yurdumuzdaki sevinç ve huzur ile değil, dünyanın dört bir yanına kurban coşkusunu taşıyan gönüllülerimizle de ayrıca iftihar ediyor, hepsine selamlarımı gönderiyorum. Başta Suriye olmak üzere tüm dünyadaki kardeşlerimizin özledikleri bayramlara en kısa zamanda kavuşmalarını temenni ediyorum. Bayram vesilesi ile Suriye'de ilan edilen ateşkesle bir yıldan uzun süredir ağır silahlar ve uçaklarla bombalanan Suriye halkının huzur bulmasını diliyor, bu ateşkesin Suriye halkının arzusu doğrultusunda yeni bir döneme geçişin kapısını açmasını bekliyorum" ifadelerini kaydetti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.