Suriye'de bu kadar direnmediler

Suriye'de bu kadar direnmediler

Suriyeliler Ceylanpınar'daki çadırkenti beğenmedi...

Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye 'ye sığınan ve Şanlıurfa 'nın Ceylanpınar İlçesi 'ne gönderilen bazı Suriyeliler, buradaki çadır kenti beğenmedi. Ceylanpınar 'a gelen 905 sığınmacıdan bazıları kalmak istememekte direnince Hatay 'a gönderildi.

Şiddetten kaçarak Türkiye 'ye sığınan Suriyeliler 'den bazıları, dün sabah Hatay 'da işlemlerinin yapılmasının ardından polis eskortu eşliğinde Şanlıurfa 'ya gönderildi. TİGEM arazisine kurulan 20 bin kişilik 'Telhamut Çadır Kenti 'nin ilk konukları olan 905 sığınmacı, dün öğle saatlerinde Ceylanpınar 'a ulaştı. Otobüs ve minibüslerle gelen sığınmacıların çadırlara yerleştirilmesine başlandı.

ÇADIR KENTİ BEĞENMEDİLER

Suriye sınırındaki Ceylanpınar ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki TİGEM arazisine gelen sığınmacılardan bazıları, çadır kentin yerleşim alanına uzak olması ve insandan arındırılmış bir bölge görünümü verdiği gerekçesiyle araçlardan inmedi. Güvenlik güçlerinin ikna çabalarına olumsuz yanıt veren bazı sığınmacılar, Hatay 'da ve Kilis 'te yakınları bulunduğunu ve bu kentlerdeki kamplara gitmek istediklerini söyledi. Direnen ve yerleşmek istemediğini söyleyen 50 civarında sığınmacı, çadır kentteki yetkililerin yaptığı görüşmelerin ardından geldikleri araçlar ile Hatay 'ın Yayladığı İlçesi 'ndeki kampa geri gönderildi.

Diğer sığınmacılar ise 20 bin kişinin barınmasının planlandığı kamptaki 4 bin çadıra yerleştirildi. Yerleştirme işlemi sırasında küçük çocuklar oyun oynarken, hasta olanlar ise çadır kentteki sahra hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.

1 AYDA TAMAMLANDI

Şiddetin devam ettiği ülkelerinden kaçarak Türkiye 'ye sığınan Suriyeliler 'in barınması için Ceylanpınar 'da TİGEM arazisi içerisindeki 500 bin metre karelik alana kurulan 'Telhamut Çadır Kenti 'nin yapımı 1 ayda tamamlandı. 20 bin kişinin barınabileceği 4 bin çadırın kurulu olduğu alanda güvenlik tedbirleri ise en üst seviyede tutuluyor. Sığınmacıların halkla iç içe olmasının engellenmesi amacıyla, Türkiye 'nin en büyüğü ve dünyanın sayılı tarım işletmelerinden biri olan TİGEM arazisine kurulan çadır kente kimsenin girmesine izin verilmiyor. Kentteki yetkililerin Dışişleri Bakanlığı tarafından alınan karar gereği açıklama yapmadığı çadır kenti gazetecilerin görüntülemesine de izin verilmiyor.

Öte yandan; bundan sonraki süreçte ülkelerinden kaçarak Türkiye 'ye sığınan Suriyeliler 'in, Hatay, Kilis ve Gaziantep yerine Şanlıurfa 'ya gönderileceği bildirildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.