Suriye'de Esed'in zulmü tüm hızıyla sürüyor

Suriye'de Esed'in zulmü tüm hızıyla sürüyor

Suriye'nin Humus kentine yapılan füze saldırısında Halid Bin Velid Camisi ağır zarar gördü, Şam'da ise bomba yüklü aracın infilak etmesi sonucu 7 kişi hayatını kaybetti. Halep'te ise 15'i çocuk 191 kişinin katledildiği ortaya çıktı. BM alarm durumuna geçt

Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), 22 Haziran tarihinde Esed güçlerinin, Hizbullah milislerinin Halep'in güneydoğusunda bulunan Sefira ilçesine bağlı Resmun Nefil beldesine düzenlediği saldırıda, aralarında küçük yaşta çocukların da bulunduğu 191 sivilin, bıçaklarla ve ateşli silahlarla öldürülerek cesetlerinin yakıldığını açıkladı. Bölgeyi bugün ele geçiren muhalifler, yakılmış cesetlerin kalıntılarıyla karşılaştıklarını aktardı. Konsey, Katledilen siviller arasında bebekler dahil olmak üzere 15 çocuğun, çok sayıda yaşlı ve kadının bulunduğu isim listesini yayınladı.

"Ulaşılamayan toplu mezarlar var"

SRGC, daha önce de "birçok kez Suriye'nin köy ve beldelere benzeri saldırılar düzenlendiğini, dünyanın duyarsızlığı sebebiyle cesaret bulan Esed yönetiminin, muhaliflerden intikam almak ve halkı sindirmek için katliamlar gerçekleştirdiğini" vurguladı.

AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, "Esed yönetiminin kontrolü altındaki bölgelerde henüz ulaşılamayan toplu mezarların olduğundan endişe ediyoruz" dedi.

Hoca, "Özgür Suriye Ordusu ya da diğer silahlı gruplara destek veren veya muhalif liderlerle aynı ailelere mensup sivillerin özellikle hedef alındığını, uyuşturucu madde kullanan Şebbiha milislerinin kadın, yaşlı, çocuk demeden katliam yaptığını" ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esed rejimi daha önce Hula'da, Akrab'ta, Tireymse'de, Beyda'da benzeri katliamlara imza atmış bir suç örgütüdür. Şimdi bu mafya devletine Lübnan Hizbullah'ı ve Iraklı Şii milisler de destek veriyor. Geçmişteki katliamların görüntüleri dünya kamuoyuna ulaştığında tepki topladığını gördükleri için artık cesetleri yakmaya, delilleri karartmaya başladılar. Dünya sustukça, bazı devletler açıkça bazıları ise el altından Esed'in ömrünü uzattıkça, o da bu durumdan cesaret alarak masum insanları öldürmeye devam edecek."

Suriye Devrim Şehitleri Veritabanı'nın (SRMD) bilgilerine göre Halep ve kırsalında olayların başladığı 2011 Mart'ından bu yana en az 11 bin 406 kişi öldürüldü.

Humus füzelerle vuruldu

Suriye'nin Humus kentinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin karadan karaya atılan füzelerle vurulduğu bildirildi.

Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) tarafından yapılan açıklamada, Esed güçlerinin Humus'un Cüret el-Şeyah ve Halidiye bölgelerine füze saldırısı düzenlediği, saldırıda bazı binaların tamamıyla yıkıldığı, çok sayıda evin de hasar gördüğü belirtildi.

Esed güçlerinin kentte muhaliflerin yoğun olarak yaşadığı bölgeleri kuşattığına dikkati çeken SRGC, rejime bağlı birlikler ile Hizbullah'ın Halidiye bölgesine ağır silahlarla saldırdığını duyurdu.

Bölgede silahlı muhaliflerle Hizbullah militanları arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını ifade eden SRGC, rejim güçlerinin Halidiye bölgesinde yer alan Halid Bin Velid Camisi'ni karadan karaya atılan füzeyle vurması sonucu camide ağır hasar meydana geldiğini vurguladı.

Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birliklerin rejim güçleri ile Hizbullah militanlarının ilerlemesini durdurduğunu aktaran SRGC, kentte yönetim karşıtlarının yoğun olarak yaşadığı bölgelerde halkın temel gıda malzemelerine ulaşmakta sıkıntı çektiğine işaret etti.

Öte yandan, ÖSO birliklerinin başkent Şam'ın Cobar bölgesinde bulunan elektrik santrallerinin denetimini sağladığına ve iki ordu arasında sokak çatışmalarının yaşandığına değinen SRGC, muhaliflerin Kabun banliyösünde çatışmalar dolayısıyla mahsur kalan 20 aileyi bölgeden çıkararak güvenli yerlere ulaştırdığını kaydetti.

SRGC, orduya ait savaş uçaklarının Şam'ın Berze, Kabun Duma ve Haresta bölgelerini bombaladığı bilgisini verdi.

Şam'da patlama: 7 ölü

Suriye'nin başkent Şam'ın Ceramana beldesinde bomba yüklü aracın infilak etmesi sonucu, ilk belirlemelere göre 7 kişinin hayatını kaybettiği, 62 kişinin yaralandığı bildirildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA, kentin güneyinde yer alan Ceramana beldesinde bomba yüklü aracın infilak ettiğini, patlamada 7 kişinin öldüğünü, 62 kişinin yaralandığını duyurdu.

Patlama bölgesi çevresinde ağır hasarın meydana geldiğini belirten SANA, olay yerine çok sayıda ambulansın sevk edildiğini kaydetti.

Suriye'de ölü sayısı 100 bini aştı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de hayatını kaybedenlerin sayısının 100 bini geçtiğini belirterek, "Cenevre'de düzenlenmesi planlanan konferans mümkün olan en kısa sürede toplanmalı" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile New York'taki BM Genel Merkezi'nde biraraya geldi.

Görüşme öncesi gazetecilere açıklama yapan Ban, Kerry'ye küresel barış, güvenlik ve insan haklarına yaptığı katkılar dolayısıyla teşekkür ederek, bugünkü görüşmelerinde öncelikle Suriye'deki durumu ele alacaklarını söyledi.

Suriye'de insani trajedinin her geçen gün büyüdüğünü kaydeden Ban, "Suriye'de yaklaşık 2 buçuk yıllık sürede 100 binden fazla insan hayatını kaybetti. Milyonlarca kişi yerlerinden edildi. Buna çözüm bulmalıyız. Taraflar çatışmaları bırakmalı. Cenevre'de düzenlenmesi planlanan konferans mümkün olan en kısa sürede toplanmalı" dedi.

Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmakla görevli heyetin başkanı Ake Sellström'ün Şam'da temaslarda bulunduğunu hatırlatan Ban, konuya ilişkin Sellström'ün raporunu beklediğini söyledi.

İsrail-Filistin barışı ve iki devletli çözüm çabalarına katkısı dolayısıyla Bakan Kerry'ye teşekkürlerini ifade eden Ban, "Zor bir müzakere süreci bizi bekliyor. Sadece taraflar bu zor kararları alabilir. Filistin ve İsrailli liderlerin bu fırsatı değerlendirmelerini, olumlu ve cesur adımlar atmalarını bekliyorum. Ancak bu şekilde iki devletli çözüme ulaşılır" diye konuştu.

Ban Ki-mun, Kerry ile bugün Afrika'daki Büyük Göller bölgesindeki durumu da değerlendireceklerini ve ardından Kerry'nin BM Güvenlik Konseyi'nde aynı konudaki oturuma başkanlık edeceğini kaydetti.

"Suriye'de askeri çözüm yok"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de konuşmasında, bir kaç gün önce Ürdün'de Zaatari kampını ziyaret ettiğini ve BM'nin yaptığı çalışmaları yerinde gördüğünü söyledi.

Suriye'de acıların her geçen gün arttığını vurgulayan Kerry, "Barış görüşmelerinin başlaması için hepimizin daha fazla çalışması gerekiyor. Suriye'deki krizin askeri çözümü yok. Sadece politik çözüm var. Bu amaçla tarafların masaya getirilmesi için liderlik edilmesi gerekiyor" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile dün görüştüklerini anlatan Kerry, "Lavrov ile Cenevre-1 konferansındaki kararların hayata geçirilmesi amacıyla toplanacak Cenevre-2 konferansına tarafların katılmasını ve konferansın biran önce toplanmasını sağlamak için çalışmaları sürdüreceğimizi ifade ettik" dedi.

Konuşmasında Filistin-İsrail barış müzakerelerine de değinen Kerry, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Başkan Mahmud Abbas'ın müzakerelere dönmek için cesur bir karar aldıklarını söyledi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.