Suriye'de katliam başladı, dünya seyrediyor!

Suriye'de katliam başladı, dünya seyrediyor!

Suriye'nin ikinci büyük şehri ve ülke ekonomisinin kalbi konumundaki Halep, Beşşar Esed birlikleri tarafından yoğun bombardımana tutuldu.

Tankların, savaş uçaklarının ve helikopterlerin katıldığı saldırılar sonucu ilk belirlemelere göre 180 sivil hayatını kaybetti. Suriye Genel Devrim Konseyi, halkın üzerine uluslararası hukukun yasakladığı bombaların yağdığını açıkladı.
 
Kürşat Bayhan, Serkan Sağlam'ın haberi
 
Günlerdir dünyanın gözü önünde Halep'in çevresine yığınak yapan Beşşar Esed yönetimine bağlı ordu birlikleri, muhaliflerin kontrolündeki yerleri bombalamaya başladı. Sivil yerleşim yerleri, uluslararası savaş hukukuna aykırı şekilde tankların, savaş uçaklarının ve helikopterlerin saldırısına maruz kalırken, katliama dünyadan sadece sözlü tepkiler geliyor. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ilk belirlemelere göre çoğunluğu Halep merkezinde olmak üzere 180 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Suriye Genel Devrim Konseyi ise ordunun uluslararası hukukun yasakladığı bombaları kullandığını ileri sürdü. Konsey sözcüsü Ebu Ubeyde, "Esed birlikleri, hava boşluğu oluşturarak ciğerleri patlatan vakum bombasının yanı sıra misket ve parça tesirli bombalar kullanıyor." dedi. Suriye rejiminin büyük bir katliama giriştiğini belirten Ubeyde, uluslararası toplumun bir an önce saldırıya müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise "şehirde ciddi sayıda sivil kaybı yaşanabileceği" uyarısında bulundu.
 
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Halep'te "ciddi sayıda sivil kaybı yaşanabileceği" uyarısında bulunurken, BM Genel Sekreteri Ban-ki moon, "katliam uyarısında" bulundu. Halep'in bombardıman altında olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, konuyu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'yle görüşeceğini açıkladı. Tam bir can pazarı yaşanan şehirde cumartesi günü gerçekleşen ölü ve yaralı sayısı hakkında sağlıklı bilgi alınamıyor. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), Halep'de katledilen onlarca kişiye ek olarak, Cumartesi günü boyunca Şam'ın banliyölerinde 34, Deyru'z Zor'da 36, Hama'da 18, İdlib'te 17, Dera kentinde 14, Humus'ta 14 ve Lazkiye'de 12 kişinin rejim güçlerince açılan ateşlerle öldüğünü belirtti. Sadece cuma günü ülke genelinde 240 kişi öldürüldü. Örgütün açıklamasına göre toplam ölü sayısının 550'ye ulaştığı perşembe ve cuma, 16 aylık muhalefet hareketi döneminin en kanlı günleri oldu.
 
Suriye ordusu cumartesi sabahı erken saatlerde Halep'te özellikle muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yoğun bir hava saldırısı gerçekleştirdi. Hava bombardımanının ardından Selahaddin bölgesine hareket eden 50 kadar tank ve kara birlikleri ile Özgür Suriye Ordusu askerleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Muhalefete katılan dört büyük Arap aşiretinin mensuplarının bulunduğu fakir gecekondu mahallesi Sahur'da da şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtiliyor. Telefonla açıklama yapan Halepli bir ev kadını, "Gece boyunca bombardıman durmadı. İlk kez Halep'in bir savaş alanına döndüğünü bu şekilde hissettik." dedi.
 
Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Ebu Ahmed El-Halebi, Esed rejimine bağlı Suriye ordusu ile muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu arasında "gerçek bir savaş yaşandığını'' söyledi. Halebi, tankların semti rastgele bir şekilde top ateşine tutması sebebiyle çok sayıda binanın yıkıldığını kaydetti. Göğüs göğüse çatışmalarda her iki taraftan da can kayıpları yaşanıyor. Muhalifler tahrip ettikleri tankların yanı sıra öldürdükleri askerlerin görüntülerini internetten yayınlıyor. Şehir içindeki cami ve okullara kurulan seyyar kliniklerde yaralılar tedavi edilmeye çalışılıyor. Özgür Suriye Ordusu'na destek amacıyla kent dışından binin üzerinde muhalif, Halep'e geldi. Baas Partisi Halep başkanlık merkezinin de ÖSO'nun eline geçtiğini duyuran muhalifler, çatışmaların şiddetlenmesiyle halkın kenti terk etmeye başladığını kaydetti.
 
Kaynak: ZAMAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.