Suriye'deki iç savaş

Suriye'deki iç savaş

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin, Şam kırsalında yer alan muhaliflerin kontrolündeki Kudsaya ve El-Hama beldelerinden 2 bin 500'ü aşkın kişiyi göç etmek zorunda bıraktığı bildirildi.

ŞAM (AA) - Suriye'de Beşşar Esed rejiminin, Şam kırsalında yer alan muhaliflerin kontrolündeki Kudsaya ve El-Hama beldelerinden 2 bin 500'ü aşkın kişiyi göç etmek zorunda bıraktığı bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Esed rejimi tek taraflı bir anlaşmayla 634 silahlı ve aileleri olmak üzere 2 bin 500'den fazla kişiyi Kudsaya ve El-Hama beldelerinden İdlib yönüne tehcir etti.

Söz konusu kişilerin geçiş güvenliğinin Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından garanti altına alındığı belirtildi.

Rejimin, bölgedeki insanları göçe zorlamak için 15 aydır uyguladığı abluka kozunu kullandığı kaydedildi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonunca (SMDK) yapılan yazılı açıklamada ise Esed rejiminin Kudsaya ve El-Hama'da "tek taraflı ateşkes" dayatması kınandı.

- Zorla göç ettirme projesi

Anlaşmanın Suriye'nin her yerinde süren zorla göç ettirme projesinden kaynaklandığı ve bunun İran rejimi ile tam bir koordinasyon ve Rusya'nın himayesinde gerçekleştiği vurgulandı.

Kuşatmanın son ayında Esed'e bağlı güçler, söz konusu beldelere baskınlar düzenlemiş ve varil bombaları atmıştı. Bu durum da silahlı muhalifleri Esed'in dayattığı anlaşma şartlarını kabul ederek, Kudsaya ve Hama'dan bireysel silahlarını alarak çıkmaya zorlamıştı.

Anlaşmanın, rejim karşıtı silahlıların İdlib yönüne doğru göç etmeleri, yetkili komitelerin kalanlar için beldelerdeki durumu düzenlemesi ve zorunlu askerliğe karşılık, rejimin ablukayı kaldırması, su ve elektrik gibi kamu hizmetlerini tekrar vermesini öngördüğü belirtiliyor. Anlaşma ayrıca Esed rejimi güçlerinin beldelere girerek arama yapmasını sonra da yönetim için halk komitesi tayin etmesini gerektirdiği ifade ediliyor.

- Rejim anlaşmayı ihlal etti

Öte yandan, silahlı muhalifler ve ailelerinin boşalttığı Şam'ın Dareyya ilçesindeki müzakere heyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, rejimin bölge halkıyla vardığı anlaşmayı ihlal ederek onlarca kişiyi alıkoyduğu duyuruldu.

Esed rejiminin, anlaşmada yer aldığı gibi bölge halkından kadın ve çocuk tutukluları serbest bırakma maddesini uygulamadığı bilgisi verildi.

Ülkede geçen ay da Esed güçleri, Humus kentinin El-Vaer semtinden yüzlerce kişiyi göç etmek zorunda bırakmıştı. Rejim, Şam'ın Muaddamiyye ilçesi sakinlerini de zorunlu göçle tehdit ediyor.

Suriye'de ilk büyük zorunlu göç, 2013'te iki yıl kuşatma altında tutulan Humus'ta gerçekleştirilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.