Suriye'deki olaylar Hatay'ı etkiledi!

Suriye'deki olaylar Hatay'ı etkiledi!

Suriye'nin, Deraa kentinde başlayarak, Lazkiye ve başkalarına sıçrayan olayların, Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü ve Yayladağı Sınır Kapısı ile en yakın komşusu olan Hatay'da olumsuzlukların yansımalarının görülmeye başlandığı

Hatay Sanayici ve İş Adamları Derneği (HASİAD) Başkanı Yahya Kemal Nalçabasmaz, yaptığı açıklamada, Suriye'de meydana gelen olayların ''henüz dumanı gelmeden haberinin geldiğini, ancak yatırımcılarda endişenin başladığını'' söyledi.

Suriye ile ilişkilerin son zamanlarda güzel bir aşamaya geldiğini, böyle bir durumda olumsuzluk istemediklerini ifade eden Nalçabasmaz, bölgede yaşanan gerginliğe bir an önce çözüm bulmasını beklediklerini kaydetti.

Karşılıklı diyalogla yaşanan olayların sona ermesini umut ettiklerini vurgulayan Nalçabasmaz, psikolojik etkisinin Hatay'da görülmeye başlandığını belirtti.

''Komşuda çıkan yangının dumanın bile Hatay'ı olumsuz etkileyeceğini'' ifade eden Nalçabasmaz, ''Komşudaki yangının henüz dumanı gelmeden yatırımcılarda endişe başladı. Suriye'deki karışıklık, kentimizde başta sanayi olmak üzere turizmi kötü yönde etkiler. Bu nedenle bir an önce sorununun olumlu bir şekilde çözümlenmesini bekliyoruz. Çünkü yatırımcılar için öncelikle bir ülkede güven ortamının bulunması gerekiyor'' diye konuştu.

Hatay Genç İş Adamları Derneği (HAGİAD) Başkanı Aykut Özbuğday da temennilerin Suriye'de yaşanan sürecin daha sağlıklı bir şekilde çözümlenmesi olduğunu söyledi.

Suriye'de son dönemde gösterilen açılım politikalarını desteklediklerini belirten Özbuğday, bunun iki ülke arasındaki ilişkilere de olumlu yansıdığını kaydetti.

Suriye'de demokratikleşme sürecinin devam etmesi ve hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Özbuğday, ancak bu sürede Libya'dakine benzer olayların yaşanmasını istemediklerini ifade etti.

Şu an yaşananlar nedeniyle Suriye'ye ''turizm amaçlı gitmek isteyenlerin bile tereddüt eder hale geldiği''ne dikkati çeken Özbuğday, en kısa sürede çözümün gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

ÇİNÇİN: ''ŞU ANDA KENTTEKİ VERİLERDE BOZULMA YOK''

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Suriye'de yaşanan olaylar sonrasında ''şu an için kentteki verilerde herhangi bir bozulma olmadığını'' söyledi.

Suriye'deki olayların devam etmesi durumunda günlük giriş-çıkışlarda azalmaların olabileceğini ifade eden Çinçin, bunun ticaret başta olmak üzere turizmi de kötü etkileyeceğini kaydetti.

Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Kadir Teksöz, Suriye'deki olaylar nedeniyle esnafın kötü etkilendiğini söyledi.

Daha önce Suriye'den ya da Türkiye'den günübirlik olarak giriş-çıkış yapanların bulunduğunu, ancak olaylar nedeniyle bunun bitme aşamasına geldiğini ifade eden Teksöz, esnafın bu süreçten kötü etkilendiğini belirtti.

Vizelerin kalkmasının ardından esnafın işlerinin hareketlendiğini ve yüzünün güldüğünü vurgulayan Teksöz, ancak son gelişmelerle bu tablonun yok olduğunu kaydetti.

Teksöz, kısa sürede Suriye'de olumlu adımların atılmasını beklediklerini söyledi.

Hatay Birleşik Sanayici ve İş Adamları Derneği (BİRSİAD) Başkanı Ali İşgören, Suriye'deki olayların devam etmesi durumunda Hatay'ın bundan mutlaka etkileneceğini kaydetti.

Suriye'de yaşananları kaygı verici olarak değerlendiren İşgören, bir an önce sürecin demokrasi çerçevesinde çözümünün sağlanmasını beklediklerini ifade etti.

Etiketler :