Suriye'deki Olaylara İran'ın ROLÜ?

Suriye'deki Olaylara İran'ın ROLÜ?

Suriye'deki olaylar nedeniyle devlet televizyonundan Türkiye'yi suçlayan İran'ın, Suriye'de yaşanan olaylardaki rolü ne? İşte İran-Suriye'nin mezhep dayanışması...

Suriye'deki olaylar konusunda İran'ın Türkiye'yi suçlayan tavrı “Türkiye-İran ilişkileri bozuluyor mu?” sorusunu gündeme getirdi.

İran Devlet Televizyonu Press TV, Türkiye'yi Suriye'ye karşı iftira kampanyası yürütmekle suçladı. Press TV'nin internet sitesinde yayınlanan yorumda, “Türkiye'nin Suriye'ye karşı yürüttüğü iftira kampanyası, Arap medyasının Şam yönetiminin imajını yıpratmaya yönelik propaganda çalışmalarından çok daha kötü” denildi. Bu haber, Ankara'da şaşkınlığa yol açtı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre İran'ın Türkiye'yi suçlayan bu tavrının altında, Türkiye'nin Beşşar Esed rejimine sesini yükseltmesi yatıyor.

ŞİA KARDEŞLİĞİ

Suriye, 40 yıldan beri Alevi-Nusayri azınlığın oluşturduğu Baas Partisi tarafından yönetiliyor. Ülke nüfusunun sadece yüzde 10'unu oluşturan Nusayri'ler devletin her türlü imkânından yararlanırken, Suriye'de Sünni Müslümanlar adeta ikinci sınıf insan muamelesi görüyor.

NUSAYRİLER İKTİDARI KAYBETMEKTEN KORKUYOR

Nusayri azınlık, Esed rejimine karşı başlayan halk hareketinin sonucunda, ülkeye demokrasi gelmesi durumunda iktidarı kaybetmekten korkuyor. Diplomatik kaynaklar Suriye'de halk hareketi giderek güçlenirken, İran devleti de Şia inancına yakın olan Esed rejiminin yıkılmasından endişe ediyor. İran bu nedenle Beşşar Esed'e askeri destek de dâhil her türlü desteği sağlıyor. Türkiye'nin Esed rejimini suçlayan ve uyaran eğilimi ise İran'ı hem kızdırıyor hem de endişelendiriyor. İran, bu nedenle Türkiye'ye karşı tavır alıyor.

NUSAYRİLERİ SİLAHLANDIRIYOR'

Edinilen bilgiye göre İran el altından Suriye'deki Nusayri ailelere silah dağıtıyor. Bu durumun, ülkede bir iç savaş çıkarmaya yönelik planlandığı iddia ediliyor. Nusayri evlerine gece silah dağıtıldığını gören Sünni Araplar ise Lübnan'a kaçıyor. Ancak İran ve Suriye Lübnan'a baskı yaparak vatandaşlarını sınır dışı etmelerini istiyor. Türkiye'ye sığınanlara ise birşey yapamıyorlar.

Jolie gelmeden oteller doldu

Ünlü Hollywood yıldızı ve BM İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie'nin Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelileri ziyaret edecek olması nedeniyle bölgedeki otellerde yer kalmadı. Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle 20 gündür kentte bulunan yerli ve yabancı medya mensuplarının yanı sıra Jolie için yabancı medya mensupları canlı yayın araçlarıyla kentte geldi. Yaşanan yoğunluk nedeniyle Harbiye beldesinde bulunan otellerde yer kalmazken hayranlarının da Jolie'yi görmek için Hatay'a gelmesi bekleniyor. Bu yüzden ek güvenlik tedbirleri de alındı. Bu arada, Suriye'den gelenlerin sayısı 9 bini aştı.

Sığınmacıların gözündeki korkuyu gördüm

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hatay'ı ziyareti sırasında sığınmacı Suriyelilerin gözündeki korkuyu gördüğünü söyledi. Türk büyükelçileri Davutoğlu'nun başkanlığında Ankara'da bir araya gelerek Ortadoğu'daki gelişmeleri, Suriye'deki olayları ve Arap Baharı'nı ele aldı. Toplantı öncesi konuşan Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in özel temsilcisi Hasan Türkmani ile yaptıkları görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Davutoğlu, Suriyelilerle yaptığı görüşmeleri toplantıda gündeme getirdiğini söyledi.

GÖRÜNÜR VE SOMUT ADIM

Davutoğlu, “Ben açık bir şekilde o insanların gözünde korku gördüm. Bunu da paylaştım. Yani bir şekilde kaynağı ne olursa olsun ortaya çıkan şiddet ortamından kaçarak gelen, evini barkını bırakarak gelen 70 yaşında tek başına bir kadının halini anlamak lazım” dedi. Reform adımlarının “Görünür ve somut adımlarla” yansıtılması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, “Biz güçlü, istikrarlı, müreffeh bir Suriye istiyoruz. Güçlü, istikrarlı ve müreffeh bir Suriye'nin kurulması için de artık demokratikleşme yönünde, Sayın Beşşar Esed'in de verdiği taahhütleri içeren kapsamlı bir reform sürecinin gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Gizli gündemimiz yok

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin bölgede gizli gündemi olmadığına dikkat çekti. Bölgedeki değişimin gerekli olduğuna, ancak bunun barışçıl yollardan yapılması gerektiğine vurgu yapan Davutoğlu, “Türkiye'nin hiçbir zaman gizli gündemi olmamıştır. Türkiye'nin hiçbir zaman hiçbir ülkeye dönük herhangi bir özel emeli de olmamıştır” diye konuştu

bugün 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.