SURİYELİ MÜLTECİLERE NE KADAR HARCANDI?

SURİYELİ MÜLTECİLERE NE KADAR HARCANDI?

Türkiye, Esed rejiminden kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli mültecilere ne kadar para harcadı?

 

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Bugüne kadar Suriyeli mülteciler için 360 milyon dolar (609,5 milyon lira) yardım yaptık'' dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin'i Bakanlık'ta kabul etti.

Çağlayan, kabulün ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Suriyeli mültecilerin tüm ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya çalıştığını belirterek, ''Amacımız, daha yeni ve daha önemli hizmetleri sunmak'' dedi.

Bakan Çağlayan, ''Biz, her zaman, Suriye'nin gerçek sahibi olan Suriye halkının yanında olduk. Bu konuda, bırakın elimizi taşın altına koymayı, adeta tüm gövdemizi taşın altına koymuş durumdayız'' diye konuştu.

''BM'deki Yapı Değişmeli''

BM'nin, bugüne kadar Suriye konusunda etkili bir yol izleyemediğine işaret eden Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu anlamda BM'ye yönelttiği eleştirilere katıldığını kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi'nde bir üye devletin bile ''Hayır'' demesinin ortak bir politika izlenememesine neden olduğunu ifade eden Çağlayan, bu yapının mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi.

''Mültecilere 360 Milyon Dolarlık Yardım Yaptık''

Bugün itibarıyla 7 ildeki 13 çadır ve bir konteyner kentte 153 bin Suriyeli mültecinin yaşadığını anlatan Çağlayan, bu rakamın yarısından fazlası kadar Suriyeli nüfusun da Suriye'den kendi imkanları ile gelerek Türkiye'ye yerleştiğini dile getirdi.

Çağlayan, tüm dünyadan Suriyeli mülteciler için yapılan yardımın 30 milyon dolar civarında olmasına karşın, Türkiye'nin bugüne kadar 360 milyon dolarlık (609,5 milyon lira) para ayırdığını ifade etti. 

''Kilis'te Yapılacak Seçimleri Önemsiyorum''

Türkiye'nin, Suriyelilere demokratik kültürlerinin gelişmesi açısından da destek sağladığını belirten Çağlayan, 17 Ocak'ta Suriyeli mültecilerin kaldığı Kilis-Öncüpınar'daki konteyner kentte muhtarlık ve idare heyeti seçimleri yapılacağını bildirdi.

Çağlayan, ''Açıkçası, bu seçimi çok önemsiyorum. Çünkü bu seçimi, Suriyeli kardeşlerimizin demokrasi yolunda attıkları çok önemli bir adım ve çok önemli bir başlangıç olarak görüyorum'' dedi.

''1,5 Milyon İnsana Yardım Sağladık''

BM Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin de bugüne kadar Suriye içindeki 1,5 milyon insana yardım sağladıklarını anlattı. Cousin, ''Bunun maliyeti aylık 25 milyon dolar civarında oldu. Geçtiğimiz yılın eylül ayından bu yana aynı performansı devam ettirmekteyiz'' dedi.

Türkiye'nin göstermiş olduğu cömertlikten ve kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Cousin, Türk Kızılayı ile işbirliği yaptıklarını da ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.