Suriye'ye ilk saldıran Türkiye olmayacak

Suriye'ye ilk saldıran Türkiye olmayacak

Diplomatik kaynaklara göre ‘Suriye’yi vuracak ilk NATO müttefiki’ Türkiye olmayacak. Ancak böyle devam ederse..

Suriye’den sağlıklı haber alınamaması Ankara’nın plan yapmakta zorlanmasına neden oluyor. MİT, TSK ve Dışişleri analistleri, Batı tarafından silahlandırılan muhalif Suriyelilerin, Esad’ın ordusuna karşı kısa sürede büyük zaferler elde etmesini öngörmüyor. Bunda Rusya, Çin ve İran’ın Esad’a verdiği desteğin önemi büyük.

ESAD'IN ELİNİ GÜÇLENDİREN UNSURLAR

Radikal'den Deniz Zeyrek'in haberine göre; batı tarafından ilan edilmemiş bir ‘güvenli bölge’ olmaması da Esad’ın elini güçlendiriyor. Bu yüzden Libya’daki yöntemin Suriye’de başarılı olacağı yönündeki umutlar zayıf. Ankara’da hem Özgür Suriye Ordusu’nun hem de Suriyeli sivillerin gelecek dönemde büyük kayıplar verebileceği endişesine neden oldu.

KİTLESEL KATLİAM ENDİŞESİ

Kitlesel katliamlar ve büyük kaçış dalgası da gündeme gelebilir. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu kapıyı açık bıraksa da Türkiye’nin yüz binleri bulacak bir göç dalgasını kendi topraklarında ağırlayabilmesi de zor. Ayrıca önceki gün Türk sınırına kadar seken top atışları, Türkiye’ye doğru kaçan Suriyelilere yapılacak olası müdahaleler de Türkiye’yi kaygılandırıyor. Böyle bir durum yaşanırsa Suriye sınırında ‘güvenli bölge’ oluşturulması Türkiye’nin ilk talebi olacak ve göçmenler bu bölgede toplanacak. Şimdilik Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Şam ziyareti beklenecek. Aynı günlerde Ankara-Washington arasındaki trafik yoğunlaşacak. Lavrov’un temasları başarısız olursa BM’de yeni kararlar gündeme gelecek.

SURİYE'YE İLK MÜDAHALE EDECEK ÜLKE TÜRKİYE OLMAZ

Diplomatik kaynaklara göre ‘Suriye’yi vuracak ilk NATO müttefiki’ Türkiye olmayacak. Ancak böyle devam ederse, Batı’nın askeri müdahale arayışlarına Türkiye de destek olacak. Olası bir NATO operasyonu sırasında da Akdeniz’den ve İncirlik’ten lojistik destek verilecek.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.