'Sussaydı Genelkurmay Başkanı olacaktı'

'Sussaydı Genelkurmay Başkanı olacaktı'

Orgeneral Tolon, "Çetin Paşa'nın boşboğazlığı olmassaydı Genelkurmay Başkanı olcaktı" dediği iddia edildi.

İkinci Balyoz iddianamesindeki bir belgeye göre emekli Orgeneral Tolon "Çetin Paşa'nın ne yapıp ne edip Özkök Paşa'yı istifa ettireceği ve yerine G.Kurmay Başkanı olacağı biliniyordu. Fakat Çetin Paşa'nın boşboğazlığı bu planın herkes tarafından duyulmasına neden oldu" diyor

ZİRVE YAYINEVİ'NDE ELE GEÇİRİLEN BELGE İDDİANAMEDE

İkinci Balyoz iddianamesinde yer alan en çarpıcı belgelerden biri de, Zirve Yayınevi katliamı kapsamında ele geçirilen bir belgenin yayınlandığı bölümdü. Savcı, Malatya İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanlığı'ndaki odasında arama yapılan Salim Cöhce'den ele geçirildiği iddia edilen "Sn. Tolon" isimli belgeyi de iddianameye koydu. İddiaya göre, belgede Birinci Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un emekli olan Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Mehmet Erdal Şenel ile yaptığı bir konuşmasındaki sözleri yer alıyor. Tolon şu ifadeleri kullanıyor:

"Boşboğazlık etti"

"Yalman Paşa istifa edip, yerine Çetin Paşa kuvvet komutanı olacaktı. Fakat, Çetin Paşa bu planı herkese anlattı. Genç subaylar arasında bile Yalman Paşa'nın istifa edeceği konuşuldu. Bu da büyük memnuniyet yarattı. Çünkü, Çetin Paşa'nın ne yapıp ne edip Özkök Paşa'yı istifa ettireceği ve onun yerine Genelkurmay Başkanı olacağı biliniyordu. Fakat Çetin Paşa'nın boşboğazlığı istifa konusunun herkes tarafından duyulmasına neden oldu. Tabii bu arada Özkök ile Büyükanıt Paşalar da bunu duydu. Öğrendiğime göre hükümete bile bu konu ulaştırıldı. Tedbir alması sağlandı. Konu deşifre olduğu için Çetin Paşa ismi yıprandı. Yalman Paşa da göz göre göre istifa edemedi. İstifa etseydi TSK yıpranırdı. Elbette biraz da bu iş Yalman Paşa'nın işine geldi. Çetin Paşa her fırsatta duyulur mu duyulmaz mı dikkat etmeden hükümet aleyinde konuştu. 1. Ordu plan tatbikatında onlarca subay içinde neredeyse yapacağımız hareketi açıkladı. Milli mutabakat hükümetinin kurulmasından bile söz etti. Bunlar hükümet dahil her yerde duyuldu. Çetin Paşa kendine fazla güvendi."
Belgeyi iddianameye koyan savcı, konuyla ilgili iddiasına dayanak olması için Ergenekon soruşturması kapsamında 2009'da teknik takibe takılan 28 Şubat'ın 2 kilit ismi emekli Orgeneral Çevik Bir ve Tümgeneral Erol Özkasnak'ın bir telefon konuşmasına da yer verdi. O konuşmada Özkasnak "Bir de bu şey var ya komutanım. Hani o Çetin Doğan, onun şeyinden çıktı bunlar biliyorsunuz. Onun adamlarından gevşek olduğu için kendisi" diyor.

Bir'i örnek gösterdi

İki delili birleştiren savcı "Çetin Doğan'a ait planlamaların şahsın boşboğaz olması dolayısıyla herkes tarafından duyulduğunun bu açık kaynak bilgisinde yer almasına paralel olarak Bir ve Özkasnak arasında geçen bir konuşmada da benzer hususların dile getirilmesi dikkat çekici ve birbiri ile örtüşür niteliktedir" değerlendirilmesini yaptı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.