Susurluk Soruşturması Sürüyormuş!

Susurluk Soruşturması Sürüyormuş!

Susurluk kazasının ardından "Yeşil" olarak bilinen Mahmut Yıldırım ve Mehmet Özbey hakkında soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı.

Susurluk kazasının ardından "Yeşil" olarak bilinen Mahmut Yıldırım ve Mehmet Özbey (Özbay) hakkında 'Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak', 'Gasp' ve 'Tehdit' suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı.

Birleştirilen Ergenekon davasını yürüten İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, sanık Adil Serdar Saçan'ın talebi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen cevabi yazıda, Susurluk kazasının ardından "Yeşil" olarak bilinen Mahmut Yıldırım ve Mehmet Özbey (Özbay) hakkında 'Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak', 'Gasp' ve 'Tehdit' suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü bildirildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Birleştirilen Ergenekon davasının tutuksuz sanığı İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi eski Müdürü Adil Serdar Saçan, 1997/894 (Susurluk kapsamında yürütülen soruşturma) hazırlık numaralı ön soruşturmanın kendisi tarafından kapatılıp kapatılmadığı, herhangi bir bilgi verip vermediği veya herhangi bir belgeyi gizleyip gizlemediği ve hakkında soruşturma açılıp açılmadığının sorulmasını istemişti.

Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gönderilen cevabi yazıda, bahsedilen hazırlık soruşturmasına 20 Aralık 2001 tarihinde görevsizlik kararı verildiği, dosyanın da Sultanahmet'teki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği kaydedildi. İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Muzaffer Yalçın tarafından verilen görevsizlik kararında Mahmut Yıldırım ve Mehmet Özbey (Özbay) hakkında "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, gasp ve tehdit" suçlarından Susurluk kazasının ardından hazırlık soruşturması yürütüldüğü belirtildi. Yıldırım'ın hakkında 23 Aralık 1998 yılında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldığı da belirtilen kararda, suç tarihi olarak 1993-1996 yılları arası gösterildi.

Görevsizlik kararında, 3 Kasım 1996 tarihinde Susurluk'ta meydana gelen trafik kazası sonucunda ortaya çıkan suçlardan 'cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak' fiili ve buna bağlı suçlarla ilgili olarak Başsavcılık tarafından hazırlık soruşturması yapıldığı anlatıldı. Hazırlık soruşturması sırasında toplanan delillere göre, 'sakallı' ve 'yeşil' kod adları ile tanınan sanık Mahmut Yıldırım'ın, 1993 ile 03 Kasım 1996 tarihleri arasında cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu belirtilen kararda, Yıldırım'ın silahlı gasp ve tehdit eylemlerini gerçekleştirdiğinin anlaşıldığı özetlendi.

Sanık Yıldırım hakkında bahsedilen bu suçlarla ilgili olarak başsavcılıkça iade talepnamesi düzenlendiği anlatılan kararda, diğer sanık Mehmet Özbey'in de kamuoyunda Susurluk çetesi olarak bilinen ve Abdullah Çatlı'nın dahil olduğu organizasyon içinde yer aldığı, kendi kimlik bilgilerini Çatlı'ya vererek Mehmet Özbey adıyla pasaport ve nüfus cüzdanı almasını sağladığı ifade edildi.

Görevsizlik kararında, Yıldırım ve Özbey hakkında Susurluk çetesine dahil olmaktan dolayı eski TCK'nın 313. maddesi gereğince hazırlık soruşturması yürütüldüğü ancak yasal düzenlemeler sonucu bu suçun DGM kapsamından çıkarıldığı kaydedildi. Soruşturmaya devam edilmesi ve gereğinin yapılması için görevsizlik kararı verilen hazırlık evrakının, 20 Aralık 2001'de Sultanahmet'te bulunan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği bildirildi.

(CİHAN)

Etiketler :