"Sütünde kalıntı çıkanlar, teşhir edilecek"

"Sütünde kalıntı çıkanlar, teşhir edilecek"

Tarım Bakanı, sütte kanser ve siroza yol açabilen antibiyotik kalıntılarına rastlandığını açıkladı. Sütünde kalıntı çıkanlar, teşhir edilecek

Gıdada GDO, kimyasal katkı, gluikoz şekeri tartışmaları bitmeden sütten de SOS sinyalleri gelmeye başladı. Sütteki tehlike en üst seviyeden telaffuz edilmeye başlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, piyasadaki sütlerde karaciğer kanseri, sarılık ve siroza yakalanma riskini arttıran antiyobik kalıntısı ve aflatoksin M1 olduğunu söyledi. Eker, “Bakanlığımızca yürütülen kontrol ve denetimlerde sütlerde antibiyotik kalıntısına ve aflatoksin M1’e rastlanabilmekte olup bunlarla ilgili gerekli yasal işlem yapılmaktadır” dedi.

AFLATOKSİN VE ANTİBİYOTİK
Radikal'in haberine göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, muhalefet milletvekillerinin yazılı soru önergelerine verdiği yanıtta çarpıcı açıklamalar yaptı. Eker, bakanlığın yaptığı kontrol ve denetimlerle ilgili bilgi vererek, bu denetimlerde özellikle çocuklara her gün içirilmesi önerilen sütlerde antibiyotik kalıntısına ve aflatoksin M1’e rastlanabildiğini söyledi.
Eker, “Mevzuata uygunsuz faaliyet gösteren işletmeler açıklanacak, ayrıca mevzuata uygun faaliyet gösteren firmaların belli kriterler çerçevesinde kamuoyu ile paylaşımı sağlanmaktadır. Böylelikle sadece uygunsuz işletmelerin ifşası değil, iyi olan işletmeleri ödüllendirerek yönlendirme anlayışı ile çalışmalar devam etmektedir” dedi.
Türkiye’de daha önce gıda suçu işleyenler, yasa gereği teşhir edilemiyordu. Ancak 2010 yılında çıkarılan 5996 sayılı yasanın 102 yönetmeliğinin de hazırlanmasıyla bu durum değişti. Yeni yönetmelikler gereği, gıda suçu işleyen, taklik ürün yetiştirenler teşhir edilebilecek.

ALO GIDA'YA 500 BİN ŞİKÂYET!
Alo Gıda hakkına 1 yılda yarım milyon başvuru yapıldı. Tarım Bakanı Eker’in verdiği bilgiye göre bakanlığının kurduğu ‘ALO GIDA 174’ hattına 2011 yılı sonu itibariyle 551 bin 630 şikâyet geldi. Aramalardan 86 bin 237’sinin kayda alındı ve 82 bin 817’si sonuçlandırıldı.
Eker, “Denetim yapılan başvuruların yüzde 17’si için cezai işlem uygulanmıştır. Bunların yüzde 70’i idari para, yüzde 24’ü üretim/faaliyetten men ve yüzde 6’ı ise Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusu şeklinde gerçekleşti” dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.