Suudi Arabistan ile İlişkileri Diriltmeye Çalışıyoruz"

Suudi Arabistan ile İlişkileri Diriltmeye Çalışıyoruz"

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Uluslararası Yüksek Öğretim Fuarı'nın ikincisi başladı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Uluslararası YüksekÖğretim Fuarı'nın ikincisi başladı. Suudi Kralı Abdullah Bin Abdülaziz'in himayesinde başlayan fuara Türk üniversiteleribüyük ilgi gösterdi. Fuarda temaslarda bulunan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, bu alanda Suudi Arabistan ile neredeyse sıfır olan ilişkileri yeniden diriltmeye çalıştıklarını söyledi. Suudi Arabistan YüksekÖğretim Bakanı Halid Al-Anqari ile YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın açılışını yaptığı fuara 33 ülkeden yaklaşık 400 üniversite katıldı. Fuarda Türkiye'den 18 üniversite ile YÖK stant açtı. Geçen yıl aynı fuara Türkiye'den 5 üniversite katılmıştı. Açılışın ardından Özcan ve T. C. Riyad Büyükelçisi Ahmet Muhtar Gün, Türk stantlarını teker teker gezerek katılımcılardan bilgi aldı. Özcan, YÖK standını ziyaret eden Bakan Al-Anqari'ye hediye takdim etti. Fuara katılan Bilkent Üniversitesi görevlisi Ayşegül Başol, "Bu yıl ilk kez buraya katılıyoruz. Şu ana kadar olan ilgiden çok memnunuz. Suudi Arabistan Bakanlığı'nın Türkiye ve Türk üniversitelerine olan ilgisinden ve Suudi öğrencilerin ilgisinden çok memnunuz. Biz de Bilkent Üniversitesi olarak üniversitemizin tanıtımını yapıp buradan Suudi öğrencileri ülkemize götürmek istiyoruz" dedi.

ÖZCAN: İLİŞKİLER UZUN YILLARDIR İHMAL EDİLMİŞ YÖK Başkanı Özcan, fuar sırasında Suudi YüksekÖğretim Bakanı Al-Anqari ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası CİHAN'a özel açıklamalarda bulunan Özcan, "Üç yıldan beri yapmaya çalıştığımız, geliştirmeye çalıştığımız ilişkilerden en önemlisi Suudi Arabistan'la olan ilişkilerdir. Zaten çok uzun yıllardan beri ihmal edilen ilişkiler bunlar. Neredeyse sıfır noktasında olan ilişkileri bakan beyin bize olan ilgisi, bizim ona gösterdiğimiz sevgi ve saygıdan dolayı tekrar diriltmeye çalışıyoruz" diye konuştu. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde bu tür fuarların çok önemli olduğunu vurgulayan Özcan, "Dünyanın her yerinden gelen pek çok üniversite var burada. Beni en çok mutlu eden Türk üniversitelerinin de dünyanın sayılı üniversiteleri arasında buraya gelip kendilerini tanıtmaları. Bu, çok hoş bir şey" ifadelerini kullandı. Özcan, Türkiye'de Arapça eğitimi için 4 öğretim üyesi talep ettiklerini belirterek, "Talebimize olumlu yanıt aldık. Ama biz ihtiyaçlarımızı belirlemekte biraz geç kaldık" şeklinde konuştu.

SUUDİ ÖĞRENCİ: TÜRKİYE'DE OKUMAYI ÇOK İSTERDİM

Fuarı ziyaret eden Suudi öğrencilerden Al-Jof Üniversitesi'nde eğitim gören Abdullah Al-Şırar, Türkiye'de okumayı çok istediğini fakat bunu gerçekleştiremediği için üzgün olduğunu söyledi. Al-Şırar, "Türkiye'de, İstanbul'da tanıdıklarım var. Türkiye'de eğitimin rahat, güvenli ve hiçbir zorluğunun olmadığını söylediler" ifadelerini kullandı. Fuar, Cuma günü sona erecek. Geçen yıl 250 bin kişinin ziyaret ettiği fuara bu yıl daha da fazla katılımın olması bekleniyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.