Suudi Arabistan'da sokaklar ısınıyor

Suudi Arabistan'da sokaklar ısınıyor

Suudi Arabistan'da dün ve önceki sokaklara çıkan yüzlerce kişi, anayasal monarşi çağrısı yaptığı için tutuklanan Şii din adamı ve diğer siyasi tutukluların serbest bırakılması için gösteriler düzenledi.

Arap dünyasını etkisine alan isyan dalgasından bugüne kadar uzak kalmayı başaran Suudi Arabistan'da dün ve önceki gün, siyasi tutukluların serbest bırakılması için yüzlerce kişinin katıldığı gösteriler yapıldı.

Ülkenin petrol zengini doğu bölgesinde dün yapılan gösterilerde, 25 Şubat'ta gözaltına alınan ve mahkemeye bile çıkarılmadan tutuklanan bir Şii din adamının serbest bırakılması talebi öne çıktı. Şii din adamı Şah Teyfik El-Ömer, bir vaaz sırasında ülkede anayasal demokrasinin hâkim kılınması gerektiğini söylediği için tutuklanmıştı.

Geçen hafta, Şah El-Ömer'in serbest bırakılması için Facebook'ta bir girişim başlatılmıştı. İnternet üzerinden yürütülen kampanyada, tutuklu din adamının bırakılmasını talebiyle cuma günü sokaklara çıkma çağrısı yapılmıştı.

AFP, dün El Hufuf kentinde cuma namazından sonra yüzlerce kişinin katıldığı bir gösteri yapıldığını bildirdi. El Katif'de de benzer bir gösteri yapıldığı fakat eylemcilerin güvenlik güçlerinin müdahalesine uğradığı belirtiliyor.

Reuters haber ajansı, Şiilerin merkezi Katif'in yakınlarında bir kent olan Avvamiya'da da siyasi tutukluların resimlerini taşıyan göstericilerin bir yürüyüş yaptığını bildirdi.

Suudi yetkililer tarafından keyfi bir şekilde tutuklandığı ileri sürülen Şii din adamı ve diğer siyasi tutuklular için, önceki gün de eylemler düzenlemişti.

Suudi Arabistan'da bulunan bir insan hakları örgütü, güvenlik üçlerinin, perşembe akşamı El Katif'de tutukluların serbest bırakılması talebiyle yapılan gösteriye müdahale ettiğini ve 22 kişiyi gözaltına aldığını duyurmuştu.

AFP'ye bilgi veren örgütün yöneticisi, göstericilerin Şii tutululara ve resimlerini taşıdıkları Şah El Ömer'e özgürlük istediklerini, Sünni ve Şiiler arasında birlik çağrısında bulunduklarını ifade etti.

Öte yandan, Sudi Arabistan devlet televizyonu El Ekberiye'den yapılan açıklamada Sudi Arabistan İçişleri Bakanlığı'nın ülkenin doğusunda petrol bölgesinde azınlıktaki Şiilerin eylem düzenlemesinin ardından ülkede tüm gösterilerinin ve yürüyüşlerin yasaklandığı belirtildi.

Bakanlık, kamu huzurunu bozacak herhangi bir eylemi önlemek için tüm önlemleri alacağı bildirildi.

Suudi Arabistan'da Şiilerin büyük çoğunluğu ülkenin petrol zengini doğu kesimlerinde yaşıyor. Bu bölgelerin, Şiilerin ayakta olduğu bir başka ülke olan Bahreyn'e yakın olduğu belirtiliyor.

Ülkede nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Şiiler kendilerine ayrımcılık yapıldığını belirtiyor.

Geçtiğimiz hafta, 100'den fazla Suudi aktivist ve aydın, anayasal monarşi ve reform çağrısında bulunmuştu. Bir süredir Facebook üzerinden yürütülen kampanyada, 11 Mart için "Gazap Günü" çağrısında bulunulmuştu.
 


 

Etiketler :