Suudi Arabistan'ın "Yemen'de barış" girişimine Arap ülkeleri ve uluslararası kurumlardan destek

Suudi Arabistan'ın "Yemen'de barış" girişimine Arap ülkeleri ve uluslararası kurumlardan destek

Suudi Arabistan'ın Yemen'deki krizin sona erdirilmesi için başlattığı yeni barış girişimine, Mısır, Ürdün, Bahreyn ve Kuveyt'in yanı...

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan'ın Yemen'deki krizin sona erdirilmesi için başlattığı yeni barış girişimine, Mısır, Ürdün, Bahreyn ve Kuveyt'in yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve İslam İşbirliği Teşkilatından (İİT) destek açıklamaları geldi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın duyurduğu girişimin memnuniyetle karşılandığı belirtilirken, Yemen'deki tüm taraflara "barış çabalarını destekleyen girişime yanıt vermeleri" çağrısında bulunuldu.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Suudi Arabistan'ın girişimini desteklediklerini ve bunun kapsamlı siyasi uzlaşı konusundaki uluslararası kararlarla tutarlı bir öneri olduğunu ifade etti.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, girişimin desteklendiği ve Yemen'deki savaşı sona erdirmek için bu ülkedeki tüm tarafların ve uluslararası toplumun desteğinin beklendiği kaydedildi.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Yemenli taraflara "siyasi çözüme ulaşmaları için girişime olumlu yaklaşmaları ve tam bağlılık göstermeleri" çağrısında bulunuldu.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, yaptığı basın açıklamasında, Suudi Arabistan'ın "Yemen girişimini" memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in ilgili taraflarla ve Husilerle temasa geçeceğini aktaran Haq, girişimi ilerletme konusunda Yemenli taraflarla birlikte çalışmayı arzuladıklarını ifade etti.

KİK'ten yapılan yazılı açıklamada, Yemenli taraflara "Yemen krizini sona erdirme yönündeki samimi arzuyu yansıtan bu girişimi kabul etmeleri" çağrısında bulunuldu.

İİT'den yapılan yazılı açıklamada da Suudi Arabistan'ın girişimine verilen destek ifade edilirken, Yemenlilere "akan kanın durması için girişimi kabul etmeleri" çağrısı yapıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Yemen'deki krize çözüm bulunması için "Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı ateşkese varılması, Hudeyde Limanı'ndan elde edilen gelirlerin Merkez Bankasındaki ortak hesaba aktarılması, Uluslararası Sana Havalimanının bazı uçuşlara açılması ve BM gözetiminde taraflar arasında müzakerelere başlanması" konularını içeren bir barış girişimi başlattıklarını duyurmuştu.

Söz konusu girişim, Yemen hükümeti tarafından memnuniyetle karşılanırken, Husiler ise girişimin yeni bir şey getirmediğini belirtmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri ise Suudi Arabistan'ın girişimini "paha biçilmez bir fırsat" olarak nitelendirmişti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.