Suudi Arabistan'nın ABD'yi şaşırtan rezervi

Suudi Arabistan'nın ABD'yi şaşırtan rezervi

Wikileaks belgeleri, dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın yeterli rezerve sahip olmadığını ve küresel petrol fiyatlarındaki artışın önüne geçememe korkusu yaşadığını ortaya koydu.

Riyad’daki ABD Başkonsolosluğu'ndan Washington’a gönderilen belgelerde, Washington’un bir Suudi hükümet yetkilisinin yaptığı uyarıyı ciddiye alması gerektiği belirtiliyor.

Belgelere göre, Suudi Arabistan’ın petrol rezervlerinin, gerçek orandan yüzde 40 daha fazla gösterildiği ifade ediliyor. Bu miktar, yaklaşık 300 milyar varile denk geliyor.

Wikileaks, söz konusu belgeyi küresel petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıktığı ve Ortadoğu’daki tansiyonun giderek arttığı günlerde açıkladı. Analistler, Suudilerin ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği’nin (OPEC), artan fiyatlar nedeniyle talebin düşmesi halinde daha fazla petrol üretimine geçeceğini düşünüyor.

Diğer yandan, Suudi Arabistan’ın petrol tekeli Aramco’nun eski petrol arama yetkilisi ve jeolog Sedad El Hüseyini, 2007 yılında Riyad’daki ABD Baş Konsolosluğu’na oldukça endişe verici bilgiler aktardı. Wikileaks’in sızdırdığı belgelere göre, Kasım 2007’de yapılan görüşmede, Hüseyini, Aramco’nun günlük 12.5 milyon varillik kapasitesinin petrol fiyatlarını sabit tutmaya yetemeyeceğini söyledi.

ÜRETİM KAPASİTESİ YANLIŞ BELİRTİLDİ

2007 ile 2009 yılları arasında Washington’a gönderilen belgelerde ayrıca, Suudi Arabistan’ın günlük 12 milyon varillik üretim hedefine 10 yıl içinde erişebileceği belirtiliyor.

Hüseyini’nin verdiği en önemli bilgi ise Suudi Arabistan’ın enerji altyapısının, doğrudan yabancı yatırımları artırmak amacıyla abartıldığı. Bir belgede geçen ifade ise şöyle: “Hüseyini’ye göre, Suudi Arabistan’ın petrol rezervleri, belirtildiği kadar zengin değil ve Aramco şirketinin üretim kapasiteleri için sunduğu zaman çizelgesi iyi bir denetimden geçmemiş” “… Aramco’nun petrol aramalarından sorumlu Başkan Yardımcısı Abdullah El Saif’e göre, Aramco’nun toplam rezervi 716 milyar varil. Bu rezervin yüzde 51’i yeniden üretilebilir ve 20 içinde Aramco 900 milyar varil rezerve ulaşmayı hedefliyor.”

WASHINGTON'UN ENDİŞELERİ ARTTI

Belge şu ifadelerle devam ediyor: “Ancak El Hüseyini bu analizin yanlış olduğunu belirtiyor. Aramco’nun rezervlerinin en az 300 milyar varil fazla gösterildiğini ve tespit edilmiş rezervlerin yüzde 51’ine çoktan ulaşıldığını söylüyor… Ona göre üretimde başlayacak olan gerilemeyi sonradan düzeltmek çok zor. Böylece önümüzde 15 yıl içinde üretimin azalara sona ereceğini düşünüyor.” Bu gelişmeler üzerine, ABD’li konsolos Washington’a eldeki bilgilerle Hüseyini’nin yaptığı analizin çatıştığına dair uyarıda bulundu. Yedi ay sonra, gönderilen iki yeni belgede, ABD’li yetkililer, “Suudi Arabistan’ın uzun dönemdeki üretim kapasitesinde şüphelerimiz var. Eğer fiyatlar artmaya başlarsa bunu aşağı çekebilirler mi, bundan emin değiliz” diye konuştu.

Ekim 2009’daki dördüncü bir belgede ise artan elektrik tüketiminin Suudi Arabistan’ın petrol ihracatını kısıtlamaya götürebileceği belirtildi. İngiliz enerji uzmanı Jeremy Leggett, “Şu an direksiyonun başında uyuyoruz. Küresel ekonomiyi tehdit edebilecek bir konuyu göz ardı etmek, borç krizinden bile daha kötü bir durum” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :