Suudi Kralı İlk Defa Suriye'de

Suudi Kralı İlk Defa Suriye'de

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Suud, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın daveti üzerine resmi bir ziyaret amacıyla bu gün ilk kez Suriye'ye geldi.

Kalabalık üstü düzey bir heyetle Suriye'ye gelen Suudi Kralı Abdullah, Şam Uluslararası Hava Alanında Esad tarafından karşılandı. Daha sonra Kral Abdullah için Halk Sarayı'nda resmi bir tören düzenlendi. Törenin başında Suudi Arabistan ve Suriye Arap Cumhuriyetinin ulusal marşları çalındı. Kral Abdullah'ın onuruna 21 adet top atışı yapılmasıyla birlikte, her iki lider resmi tören kıtasını selamlandı.

Kral Abdullah, kendisini karşılayanların başında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Faruk el-Şera, Başbakan Muhammed Naci Utri, Maliye Bakanı Muhammed Hüseyin, Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, Cumhurbaşkanlığı Siyasi ve Enformasyon Müsteşarı Büseyna Şaban ve Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal ile tek tek tokalaştı. Esad da aynı şekilde Kral Abdullah'a eşlik eden heyetle tokalaştı.

Esad ve Kral Abdullah karşılıklı olarak her iki ülkede en yüksek onura sahip kuşakları hediye etti. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Suud'a Suriye'de en büyük onura sahip Ulusal Emeviler Kuşağını hediye etti. Diğer yandan Suudi Kralı Abdullah, Esad'a Suudi Arabistan'da en yüksek onura sahip olan Kral Abdülaziz madalyasını Esad'a hediye etti.

Yapılan programın ardından her iki devlet liderinin de katıldığı bir imza töreni düzenledi. Kral Abdullah ve Esad'ın katıldığı imza töreninde iki ülke arasında çifte vergilendirmenin kaldırılması ve vergi kaçakçılığı önleme anlaşmasına imza atıldı.

İmza töreninin ardandan Devlet Başkanı Esad'ın Basın ve Siyasi Müsteşarı Buseyna Şaban gazetecilere ziyaret ile ilgili bir açıklamada bulundu. Şaban, Suudi Kralı Abdullah'ın Suriye'yi ziyaretinin büyük bir önemi olduğunu belirterek, her iki liderin de bir birlerine sundukları en üst düzey devlet nişanlarının iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğini yansıttığını söyledi.

Şaban, Kral Abdullah ve Esad arasında yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgede ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri ele aldıklarını belirtti. Buseyne Şaban,"Görüşme'de Arap ulusuna ve özellikle Mescid-i Aksa'ya yapılan tehditler ve Filistin sorunları ele alındı." dedi.

Şaban, "Kral Abdullah'ın da ifade ettiği gibi Arabistan ile Suriye arasında köklü ve derin ilişkiler var. 2008'de Şam'da gerçekleştirilen Arap Birliği Konferansı'nda Esad tüm Arap ülkelerinin bir çizgide olduğunu söylemişti. Bunun için bu halk için her şeyi yapmamız gerekir. Şunu ifade edebiliriz ki, Arabistan ve Suriye ilişkileri çok iyi bir şekilde gelişiyor. Bunun için Arap enerjisini bir araya getirerek sesimizi uluslar arası alanda daha da yükseltmeliyiz. Buna ek olarak Suriye yaptığı açılımlarla dost ülkeler Türkiye ve İran'la birlikte Arap ve Müslümanlara yönelik saldırıları karşı koymaya çalışmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Kral Abdullah'a eşlik eden yüksek düzeyli heyetin arasında Kralın müsteşarı Prens Abdülaziz Bin Abdullah Al Suud, Genel İstihbarat Başkanı Makrun Bin Abdülaziz Al Suud, Kral Abdullah'ın müsteşarları Prens Türki Bin Abdullah Bin Muhammed Al Suud, Prens Abdülaziz Bin Abdullah Bin Abdülaziz AL Suud, Prens Mansur Bin Nasır Bin Abdülaziz Al Suud, Prens Bender Bin Selman Bin Muhammed Al Suud, Devlet Bakanı Abdülaziz el-Huvaytır, Çalışma Bakanı Gazi el-Kusaybi, Maliye Bakanı İbrahim el-Assaf, Enformasyon ve Kültür Bakanı Abdülaziz Hoca, Dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Nizar Medeni ve Suudi Arabistan'ın Şam Büyükelçisi Abdullah el-İyfan yer aldı.

Etiketler :