Tahran Uluslararası Kısa Film Festivali devam ediyor.

Tahran Uluslararası Kısa Film Festivali devam ediyor.

Türkiye, 35 ülkeden katılımın gerçekleştirildiği festivalde en çok başvuru yapılan 10 ülke arasında yer alıyor

TAHRAN (AA) - İran’da 39. Tahran Uluslararası Kısa Film Festivali, uluslararası kategoride 35 ülkeden 60, ulusal kategoride 99 eserin katılımıyla devam ediyor.

Uluslararası Kısa Film Festivali Sekreteri Mehdi Azerpendar, festivalin uluslararası kategorisine 131 ülkeden yaklaşık 5 bin 100 kısa film başvurusunun olduğunu, bunlar arasından 60 filmin seçildiğini belirtti.

Festivale en çok başvuru yapılan 10 ülkeden biri olan Türkiye'den yaklaşık 140 film için başvuruda bulunulduğunu aktaran Azerpendar, bunlardan bir filmin festivale katılmaya hak kazandığını bildirdi.

Festivalin uluslararası kategorisini değerlendiren 4 jüri üyesinin olduğunu aktaran Azerpendar, üyelerden birisinin de Türkiye’den seçildiğini söyledi.

Azerpendar, festivalin ulusal bölümüne 1996 film için başvuruda bulunulduğunu, 4 kategoride 99 filmin seçildiğini kaydetti.

Ulusal kategoride geçen seneye göre, 221 film artışının olduğunu aktaran Azerpendar, Kovid 19 nedeniyle festivalin 2020 yılında çevrim içi, 2021 yılında yarı oranda çevrim içi gerçekleştirildiğini, bu yıl ise yabancı ülkelerden ve İran'dan çok sayıda misafirin katılımla festivali gerçekleştirdiklerini anlattı.

- Festivale yoğun ilgi

Türk jüri üyesi Yönetmen Tahsin İşbilen, bir takım sorunlara rağmen düzenleyicilerin var güçleriyle festivali sürdürmeye çalıştıklarını gördüğünü söyledi.

Film festivaline katılacağını duyurduğunda çokça eleştirildiğini aktaran İşbilen, herkesin kendine göre bir fikrinin olabileceğini fakat "sanatı bir silah olarak" kullanmanın doğru olmadığını ifade etti.

Farklı düşünülse dahi buradaki gençlerin filmlerle buluşması, üretilen filmlerin gösterilmesi, uluslararası ilişkilerin gelişmesi gibi konuların önemini unutmamak gerektiğine dikkati çeken İşbilen, İran'daki gösterilerin yanı sıra, festivale karşı protestoların da olduğunu belirterek, “Sanat ile politikayı biraz ayırmak lazım. Çünkü 40 yıldır süren böylesine önemli bir festivali çok kolay heba etmemek lazım. Bütün dünyada bile 40 yıl süren festival sayılıdır.” dedi.

İşbilen, böylesine önemli bir festivalin devam etmesi gerektiğini düşündüğünü vurgulayarak, çok güzel filmlerin gösterildiğini ilginin de yoğun olduğunu kaydetti.

- "Avrupa'dan mülteci düşmanlığına karşı çekilmiş filmler"

Festivalin uluslararası bölümüne Avrupa’dan katılan filmlerin çoğunun Avrupa’da oluşan mülteci düşmanlığına karşı çekilmiş filmler olduğunu belirten İşbilen, “Mülteci nefretini eleştiren, oraya yeniden bakmak gerektiğini söyleyen, mülteciliğin bir insan hakkı olduğunu savunan filmlerdi. Bu da bize gösteriyor ki mülteci sorunuyla zaten uğraşıyoruz daha da uğraşacağız.” ifadelerini kullandı.

İşbilen, Türkiye’den “The Address” adlı filmin festivalde gösterime girdiğini de aktardı.

Çarşamba günü açılışı yapılan 39. Tahran Uluslararası Kısa Film Festivali, 24 Ekim Pazartesi gününe kadar devam ediyor. Çeşitli seminer ve buluşmaların da yapıldığı festivalde 159 kısa film izleyicisiyle buluşuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.