Tahran’da, İran-Irak savaşında ölen askerler için tören yapıldı.

Tahran’da, İran-Irak savaşında ölen askerler için tören yapıldı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi:“Milletin kucağı, aldanmış olanlara açıktır. Ancak düşmanlara merhamet etmeyeceğiz”

TAHRAN (AA) - İran-Irak savaşında ölen ve yıllar sonra kalıntıları bulunan 200 İran askeri için başkent Tahran’da cenaze töreni düzenlendi.

Tahran Üniversitesi önündeki törene, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkenin siyasi ve askeri yetkilileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Cumhurbaşkanı Reisi, mersiyelerin okunduğu, ağıtların yakıldığı ve sloganların atıldığı törende yaptığı konuşmada, Mahsa Emini’nin 16 Eylül’de polis gözetiminde yaşamını yitirmesi üzerine başlayan protestolara değindi.

Gösterilere bazı ülkelerin destek verdiğini ifade eden Reisi, İran yönetimine karşı olan "örgüt, monarşi taraftarı ve karşı devrimci" herkesin sahaya indiğini söyledi.

Ülke gençlerine söylentilere aldanmamaları tavsiyesinde bulunan İran Cumhurbaşkanı, “Düşmanı tanıyoruz, milletimizi de tanıyoruz. Milletin kucağı, aldanmış olanlara açıktır. Onlar bu ülkenin gençleridir. Ancak düşmanlara merhamet etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Halkın bu törende "birlik ve beraberlik akdi" yaptığını dile getiren Reisi, “Birlik ve beraberliğimizi bozacağımızı sanmayın. Bugün kalkınma ve ilerleme varsa berberlik ve bütünleşme ışığında gerçekleşmiştir.” dedi.

Birçok alanda ilerleme kaydettiklerini, karşıtlarının rahatsızlığının sebebinin de bu olduğunu savunan Reisi, “İran'a tarihin en büyük baskı ve yaptırımlarını uyguladılar. Buna rağmen sevgili gençlerimiz çok çalıştılar ve başarılı oldular.” diye konuştu.

Başkent Tahran’da yapılan törenin yanı sıra ülkenin birçok kentinde de İran-Irak savaşında hayatını kaybeden ve son zamanlardaki araştırmalarda ceset kalıntıları bulunan 200'e yakın asker için törenler düzenlendi.

- İran-Irak Savaşı

İran-Irak Savaşı, 22 Eylül 1980 ila 20 Ağustos 1988 arasında 8 yıl sürdü.

İki ülke arasında geçmişe dayanan sınır ihtilafları ve su yolu kontrolleri nedeniyle yaşanan gerginlikler, İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi döneminde 1975'teki Cezayir Anlaşması'yla bir nebze yatışmıştı. Ancak anlaşmanın üzerinden 5 sene geçmeden, İran'da Humeyni liderliğinde 1979'da gerçekleşen devrim, iki ülke arasındaki tüm diplomatik köprülerin atılmasına yol açtı.

İki ülke arasında 22 Eylül 1980'de başlayan ve büyük kayıplar ile ağır maddi zararlara yol açan savaş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 598 sayılı kararıyla 20 Ağustos 1988'de sona erdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.