Tahrir Meydanı yine hareketleniyor

Tahrir Meydanı yine hareketleniyor

Mısır'da gösteriler ikinci haftayı doldururken, eylemciler Mübarek'in görevi derhal bırakması için bir kez daha Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda eylem yapacak.

Mısır'da başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda gösteriler ikinci haftayı doldururken, muhalif eylemciler bugün Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevi derhal bırakması çağrılarını yineleyecek.
 

Meydanda hala binlerce eylemci bulunuyor. Ancak ordu birlikleri trafiği açmak için, eylemcileri aşama aşama geriye doğru itti. Muhalifler ve hükümet arasındaki görüşmelerden de önemli bir sonuç çıkmadı.

Mübarek'in istifa edeceğine yönelik bir işaret de yok. Kahire'deki BBC Muhabiri Jim Muir, kentte yaşam normale döndükçe eylemlerin ivme kaybetme riski taşıdığını söylüyor.

Muhabirimiz, göstericilerin eylemlerin dozunu artırması durumunda orduyla karşı karşıya kalabileceklerini, meydanı bırakırlarsa da hükümet tarafından cezalandırılabileceklerini kaydediyor.

Mısır hükümeti dün kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 15 zam yapma kararı aldı. Protestoların ülke ekonomisine günde 310 milyon dolar zarar verdiği tahmin ediliyor.

BAĞIMSIZ ARAŞTIRMA KOMİSYONU TALİMATI

Tahrir (Özgürlük) Meydanı'nda nöbet isyanın 15. gününde sürürken, ülkede sokağa çıkma yasağının saatleri de azaltıldı ve Mübarek'in olayları araştırması için "bağımsız" bir araştırma komisyonu kurulmasını istediği açıklandı.

Mısır'ın resmi haber ajansı MENA'ya göre devlet başkanı "bağımsız, tarafsız ve şeffaf bir araştırma komisyonu kurulması için talimatlar verdi." Komisyon, "bazı protestocuları suçsuz kurbanlara dönüştüren korkunç ve kabul edilemez ihlalleri" araştıracak.

Devlet televizyonuna göre ise, ülkede artık 20.00 ila 06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Mısır'da ilk olarak 28 Ocak tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı cuma günü kısaltılarak, akşam 19.00 sabah 06.00 saatleri arasına çekilmişti.

BİR TABLET ASPİRİN

Protestolar nedeniyle 27 Ocak gününden bu yana kapalı olan borsada işlemler de 13 Şubat pazar günü yeniden başlayacak. Ancak Mübarek istifa edene kadan eylemlerini sürdürmekte kararlı olan göstericiler yeni bir eylem dalgasına hazırlanıyor.

Maaş artışlarının pek bir şey ifade etmediğini söyleyen ve zammı aspirine benzeten göstericiler, "İşçilerde kısa süreliğine bir gevşeme yaratabilir... Fakat insanların çoğu bunun ne anlama geldiğini biliyor. Bu sadece bir table aspirin ve bunun hiçbir anlamı yok" diyor.

6 Nisan Hareketi, websitesinde yeni bir kitlesel eylem çağrısı yaphtı ve "Kimse bizi ülkemiz için eylemimizi sürdürmekten alı koyamaz" dedi.


ÖMER SÜLEYMAN İSRAİL'İN FAVORİSİ

WikiLeaks'in ele geçirdiği ve Telegraph gazetesinin yayınladığı Amerikan gizli belgelerinden 2008 yılına ait bir diplomatik kriptoya göre ise, Mübarek'in yeni başbakan yardımcısı Ömer Süleyman İsrail'in favorisi.

İsrail Savunma Bakanlığının David Hacham isimli danışmanın Ömer Süleyman'ı "Soliman" dediği kriptoda, Hacham, Soliman'a övgüler yağdırıyor. Ve "İsrail Savunma Bakanlığı ile Mısır istihbaratı arasında kurulan kırmızı hattın hergün kullanıldığı" kaydediliyor.

Hacham, belgede, "İsraillilerin, Mübarek'in ölmesi veya görevini yerine getiremeyecek duruma gelmesi halinde Soliman'ın, en azından cumhurbaşkanı yardımcısı olabileceğini düşündüklerini" belirtiyor.

Tel Aviv'den Washington'a gönderilen kriptoda ayrıca şu ifade yer alıyor: "görev değişikliği senaryosunun analizi için Kahire Büyükelçiliğimizi görevlendirebiliriz, ancak Soliman seçeneği için İsrail'in ortaya koyduğu tercih tartışılmaz."

İSYANLAR 'YENİ DÜNYA' UMUDU

Brezilya eski Devlet Başkanı Luis Inacio Lula da Silva, isyanı, Senegal'in başkenti Dakar'da toplanan 11. Dünya Sosyal Forumu'nda selamladı. İşçilikten sendikacılığa, oradan da devlet başkanlığına yükselen Lula, Tunus ve Mısır'da patlak veren isyanları "yeni dünya" umudu dirilttiğini belirtti. Lula, "Güney Amerika'da, ama özellikle de Tunus ve Kahire ile diğer Afrika sokaklarında yeni dünya umudu diriliyor" dedi.

Lula, ayrıca konuşmasında liberal dogmaların iflas ettiği söyledi, "Küresel ekenomik düzenin artık bir avuç lider ülkü tarafından şekillendirilmiyor. Milyonlarca insan maruz bırakıldıkları yoksulluğu tiranlarına kurallarına karşı, ülkelerini teslim alan dünya güçlerine karşı protesto ediyor" diye konuştu.

GAZETECİLER İÇİN SEMBOLİK CENAZE TÖRENİ

Bu arada göstericiler dün Tahrir'de isyanda katledilen gazeteciler için sembolik bir cenaze töreni düzenledi. Aynı gün ülkenin ikinci büyük şehri İskenderiye'de 2 bin kişi yürüyüş yaptı.

Devlet televizyonu ise isyanda aktif rol olan Google pazarlama menajeri Wael Ghonim'in serbest bırakılacağını açıkladı. Ghonim, isyanın başını çeken gençlerden biri olduğu iddiasıyla 28 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

Birleşmiş Milletler'e göre isyanda 297 kişi öldürüldü.

Ajanslar


 

Etiketler :