Taksim Meydanı da yayalara bırakılacak

Taksim Meydanı da yayalara bırakılacak

İstanbul'da Sultanahmet ve çevresinden sonra Taksim Meydanı da sadece yayalara kalıyor. Çalışma bu yıl başlıyor, otobüs durakları ve metro girişleri taşınıyor. İstiklal Caddesi, Sıraselviler ve Tarlabaşı da trafiğe kapanacak.

Bu yıl içinde başlayacak çalışmalarla Taksim'de araç trafiği yer altına alınacak, otobüs durakları da kalkacak. Gümüşsuyu'ndan gelip Taşkışla'ya doğru uzanan Mete Caddesi yer altına inecek. İstiklal Caddesi, Sıraselviler ve Tarlabaşı da trafiğe kapanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2011 yılında başlayacak proje ile ilgili bilgi verdi: ''Tarihi yarımadada çalışmaya başlayarak 90 kadar sokağı araç trafiğine kapattık. Daha önce Taksim Talimhane'de de yayalaştırma yapmıştık. Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu ve Kadıköy gibi yerlerde yayalaştırma çalışmaları üzerinde çalışılıyor. Tarihi yarımadada da yayalaştırmalar zaman içinde biraz daha genişletilecek. Tabii gerekli tedbirleri alacağız ve esnafımızı mağdur etmeyeceğiz.

Arzu ettiğimiz, 2011 yılı içinde inşaat çalışmalarına başlamak. Bir ay kadar önce Atatürk Kültür Merkezi'nin(AKM) önünden geçen Mete Caddesi'nde trafiğin akması yönünde bir brifing vermişlerdi. AKM'nin bulunduğu alanının yayalaştırılmış olması gerektiğini düşünerek buna karşı çıktım. Alt yapıda İSKİ, BEDAŞ gibi kurumların ciddi deplase çalışması yapması gerekiyor. Bu hatlar biraz ciddi problem olabilir. Çünkü hatların iki katlı olması gerektiği söylendi ama bir çalışma yapılıyor. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından önümüzdeki aylar içinde ihaleye çıkacağız. İhale bedeli de o zaman ortaya çıkacaktır. Sonuç olarak Taksim Meydanı'nı mümkün mertebe araç trafiğinden arındırarak, yayalara kazandıracağız."

Meydandaki Cumhuriyet Anıtı'na dokunulmayacağını ancak metronun çıkışlarının yanlara çekilmesi gerektiğini vurgulayan Topbaş, metro çıkışlarını birkaç noktaya dağıtmayı düşündüklerini söyledi.

AKILLI KAVŞAKLAR GELİYOR

Kadir Topbaş, trafikte yoğunluğun sensörlerle ölçülmesi çalışmalarına ilişkin de şunları anlattı:

''Yoğunluk ölçüsü sensörler istedik arkadaşlardan. Özellikle kavşaklardaki yoğunlukları ölçmek için. Hatta kavşaklardaki yoğunlukları ölçerek hangi fazla yeşil veya kırmızı ne kadar kaç saniye yakacağını o kavşak kendisi belirlesin. Bazı geç saatlerde kavşağa geliyorsunuz, araç yokken siz beklemeye başlıyorsunuz. Size yol vermesi için belirli bir zaman geçmesi gerekiyor. Bunların ortadan kalkması için akıllı kavşaklar tarzındaaraç yoğunluklarını tespit eden bir sistem geliştiriyoruz.''

NTV-Ajanslar 

Etiketler :