Taksim’den darbecilere öfke

Taksim’den darbecilere öfke

Taksim meydanında toplanan STK temsilcileri yaptıkları ortak basın açıklaması ile ordu içerisindeki cuntacıların sivil mahkemede yargılanmasını istedi.

İrtica Eylem Planı üzerindeki imzanın Albay Dursun Çiçek’e ait olduğunun anlaşılmasından sonra harekete geçen sivil toplum kuruluşları tepkilerini dile getirmeye devam ediyorlar.

İrtica Eylem Planını hazırlayan muvazzaf subayların yargılanması için dün Sultanahmet Adliyesine suç duyurusu dilekçesini veren MAZLUMDER, Akabe Kültür ve Eğitim Vakfı, AKDAV, Aksa Dayanışma Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği, Araştırma Kültür Vakfı, Hikmet Vakfı, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Medeniyet Derneği, Özgür-Der, Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) ve Uluslararası Hukukçular Birliği’nin bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi bugün de saat 13:00’de Taksim meydanında bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması yaptılar.
Ünsal: Darbe örtbas edilmeye çalışılıyor
Yağan yağmura ve soğuk havaya aldırmadan meydanda toplanan grup adına bir basın açıklaması okuyan Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, söz konusu belgenin içeriği ve hedeflerinin vahametini konuşmak yerine basına nasıl sızdığı üzerinde durulduğunu, böyle yapılarak darbe girişiminin hafife alındığını ve örtbas edilmeye çalışıldığının ifade etti.
İrtica Eylem Planının bütün toplumu hedef aldığına dikkat çeten Ünsal, “Belge ve belgeye konu iddialarda bir siyasi parti ve bir cemaat hedef alınıyor gibi görünse de, temelde halk iradesine yönelik bir saldırı niteliğindedir bu belge. Bu sürecin her aşamasında kamuoyunun aydınlatılması önem taşımaktadır. Geçmişte bu tip belgelerle yürütülen faaliyetler sonucunda çok sayıda kişi ve grubun ciddi saldırılarla karşılaştığı bilinmektedir. Bizler TSK’ya karşı bir eylem içerisinde değiliz. Bizler TSK içerisinde oluşan Cuntacıların yargılanmasını ve ordudan tasfiye edilmesini istiyoruz. Bu ülke darbelerden, darbecilerden çok çekti. Artık darbe döneminin kapanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Şekerci: Militarizm Türkiye'de her alanda hakim

Son olarak konuşan Özgür-Der Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Şekerci ise militarizmin Türkiye'de her alanda hâkim olduğunu belirtti. Darbe belgesinin basit bir belgeden ibaret olmayıp darbeci zihniyetin okullarda okutulan Milli Güvenlik Dersleri ile de yaşatıldığını ve hakeza darbe ürünü olarak boy gösteren başörtüsü yasağının zorbalıkla sürdürüldüğünü ifade eden Şekerci, Genelkurmay karargâhında bir cuntanın varlığından ziyade, adeta bir cunta karargâhından söz etmenin daha doğru olacağını söyledi. Ordunun her şeyiyle siyasetin içine gömüldüğünü, boğazına kadar darbe batağına saplandığını ifade eden Şekerci, darbe planlarında adı geçen tüm askeri personelin görevden el çektirilerek yargılanmalarının önünün açılması gerektiğini ifade etti. Burada darbeciliğe karşı irade koymanın önemli olduğunu hatırlatan Şekerci, aksi takdirde darbe zihniyetini aşmanın mümkün olamayacağını sözlerine ekledi.

Diğer sivil toplum kuruluşu temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda darbecilerin sivil mahkemelerde yargılanmaması halinde sivil siyasetin her zaman askerin gölgesinde kalacağına vurgu yaptılar.

Basın açıklamasından pankart ve sloganlarla darbecilerin yargılanması çağrısı yapıldı.

TIMETURK

Etiketler :