Talimat Hava Kuvvetleri Komutanı'ndan

Talimat Hava Kuvvetleri Komutanı'ndan

Yeni Şafak'ın ortaya çıkardığı 'Bilvanis Çiftliği Operasyonu'nu dönemin üs komutanı itiraf etti.MHP milletvekili adayı emekli Tuğgeneral Kürşat Atılgan, Eskişehir Üs Komutanı olduğu dönemde çiftliğin jetlerle yasadışı gözetlendiğini söyledi.

Eskişehir'de emekli İstihbarat Albay Hakan Büyük'ün evinden çıkan Balyoz belgelerinin gözler önüne serdiği 'Bilvanis Çiftliği Operasyonu'na itiraf dönemin Üs Komutanı emekli Tuğgeneral Kürşat Atılgan'dan geldi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekili adayı Atılgan, Hava Kuvvetleri'nin havadan izleyip 2000-2009 yılları arasında fişlediği çiftliğe yönelik operasyondaki rolünü "Sadece emri uyguladım" diyerek anlattı.

TARİH OYUNU TUTMADI

Hürriyet Gazetesi'ne konuşan Atılgan, Bilvanis Çiftliği'nin Balyoz davası kapsamında tutuklanan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın emriyle izlendiği bilgisinin yanlış olduğunu iddia etti. Atılgan, "Orgeneral Balanlı, bu emri veren komutan olamaz. Ben 2006 Ağustos'ta emekli olduktan sonra kendisi Eskişehir'e atanmıştı. Söz konusu keşifler ise 2005 sonbaharında gerçekleşti" dedi. Fakat, Eskişehir'den çıkan Balyoz belgeleri, Atılgan'ın bu iddiasını çürüttü. Balanlı'nın tutuklanmasına sebep olan belgeler göre, Bilvanis Çiftliği, 2003-2009 yılları arasında yasadışı gözetlendi. Balanlı ise 1. Hava Kuvvet Komutanı olduğu 2006-2009 döneminde izleme faaliyetlerini sürdürdü. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na yazdığı yazıda ise emir verildiği taktirde havadan taarruz hazırlıklarına başlanabileceğini belirtti.

EMRİ YERİNE GETİRDİM

Eskişehir Üs Komutanı rütbesiyle 'irtica' gerekçesiyle Bilvanis Çiftliği'ne yönelik operasyonda rol alan Atılgan, "Hukuken askerlik gereği yapabileceğim bir şey yoktu, emri yerine getirdim" sözleriyle kendisini savundu. Bu tip izleme ve keşif isteklerinin Eskişehir'deki 1. Kuvvet Komutanlığı veya Hava Kuvvetleri'nce talep edilmediğini ileri süren Atılgan, şöyle konuştu: "Bu büyük ihtimalle daha yukarıdan bir yerlerden gelmiştir. MİT olabilir, Jandarma olabilir. Eskişehir'deki filolarımızın ya da istihbarat birimlerimizin civardaki çiftlikleri izleme gibi bir görevi olamaz. O dönemde Eskişehir'deki 1. Kuvvet Komutanlığı'na ve dolayısıyla 1. Ana Jet Üs Komutanlığı'na keşif ve izleme görevi yapabilen 113. Filo'nun RF 4 uçaklarına yönelik keşif emirleri gelirdi. Bu da o emirlerden biri. Taktik Kuvvet Komutanı olarak bana saydığım paşalarımızdan biri bile emir verse, bu da onlara yukarıdan gelmiştir. Kendileri de emirleri uygulamıştır. Yazılı verilen bir emri askerlikte hukuken yerine getirmekten başka yapabileceğiniz bir şey yoktur."

 

Çiftliğe 'jet harekatı'

Emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde Bilvanis Çiftliğiyle ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde 9 yıldır izleme ve fişleme faaliyetlerinin yürütüldüğünü ortaya koyan belgeler ele geçirilmişti. Albay Büyük'ten ele geçirilen belgelerde Bilvanis Çiftliğini irticai yapılanma gerekçesiyle askeri jetlerle izleyip fotoğraflarını çekilmesi emrini veren Eskişehir'deki 1. Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü'nün de ismi geçiyor. Pulatsü ve beraberindeki bazı komutanların Hava Kuvvetleri'nin ekilen ürünlere kadar fişlediği Bilvanis Çiftliği ile ilgili belgeler 9 yıldır sürdürülen yasadışı faaliyeti tüm detaylarıyla ortaya koymuştu.

 

Darbe belgeleri Eskişehir'den çıktı

Büyük'ün Eskişehir'deki evinde yapılan aramalarda bulunan yeni belgeler, Balyoz soruşturmasını sulandırma amaçlı ortaya atılan iddiaları çürüttü. "Balyoz soruşturmasında ele geçirilen belgelerin askeri yazışma kurallarına uymuyor" iddiasını fos çıkaran yeni belgelerde "Planların güvenliğinin sağlanması için gerektiğinde belgelerde yer alan isim, yer, tarih, rütbe ve diğer ek bilgilerin kasıtlı olarak değiştirilebileceği" ifadeleri yer alıyordu. Balyoz seminerinin 5-7 Mart 2003 tarihinden sonra güncellenmediği iddia edilse de emekli Albay Büyük'ün Eskişehir'deki evinde bulunan bir belgenin 18 Kasım 2003 tarihinde oluşturulduğu belirlendi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.