Tamamen Türk yapımı Skorsky geliyor

Tamamen Türk yapımı Skorsky geliyor

Türk yapımı Skorsky’ler geliyor. Kale, F-35 motoruna damga vuruyor...

ANKARA - ABD ile ticari ilişkilerini geliştirmek isteyen Türkiye, girişiminin olumlu sonuçlarını almaya hazırlanıyor. Türk heyetinin mayıs ayında New York’ta yaptığı görüşmelerin ardından iki Türk şirketi, ABD’nin ünlü UTC şirketi ile masaya oturacak. Önümüzdeki hafta imzalanması beklenen anlaşmalarla, Alp Havacılık ile Kale Kalıp, yüzde 100 Türk yapımı Skorsky askeri helikopteri üretecek, F-35 savaş uçaklarının motorları için de Türk şirketleri üretime başlayacak.

Bir haftalık ABD ziyaretini tamamlayan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, iki ülke arasında askeri alanda atılan önemli adımları anlattı. United Technology Cooperation (UTC) şirketiyle New York’ta yapılan ilk temasların meyvesini verdiğini söyleyen Çağlayan, yeni yatırımlarda mutlu sona gelindiğini belirtti. 2008’den beri Skorsky ve F-35 savaş uçaklarının motorları için önemli görüşmeler yapıldığını açıklayan Çağlayan, önümüzdeki hafta projeyi hayata geçiren UTC’den bir grup yöneticinin anlaşmalar için İstanbul’a geleceğini söyledi.

İDDİALI İHRACAT RAKAMI

Çağlayan, Alp Havacılık ile Kale Kalıp’ın imza atacakları anlaşmayla, bir Skorsky helikopterinin dizaynından uçuşuna kadar tüm aşamalarının Türkiye’de gerçekleştirileceğini açıkladı. Halen Eskişehir’de devam eden Skorsky parçalarının üretiminden yılda 80 milyon dolarlık ihracat yapıldığını anlatan Çağlayan, “Yeni proje ile yüzde yüz Türk mühendislerinin katkılarıyla her gün bir milyon dolar, her yıl 365 milyon dolar ihracat yapmayı planlıyorlar” diye konuştu.

Çağlayan, bu alanda atılan ikinci adım olarak, F-35 uçaklarına ait F-135 motoruna Kale Grubu şirketlerinden Kale Kalıp’ın parca üretimine başlayacak olmasını açıkladı. Çağlayan bu şirketin, Airbus, Boeing ve askeri jet uçaklarının bazı motor parçalarını ürettiğini anımsattı. Çağlayan’ın verdiği bilgiye göre yapılacak yeni yatırımın Türkiye ayağını, UTC bünyesindeki Pratt and Whitney isimli alt şirketi üstlenecek. Yatırımın Ege Serbest Bölgesinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Çağlayan, Kale Kalıp’ın bugüne kadar 50 milyon dolarlık AR-GE çalışması yaptığını da anlattı

Etiketler :