Tansiyonu düzenleyip kalbi koruyor

Tansiyonu düzenleyip kalbi koruyor

Tansiyonu düzenliyor,kalbi koruyor,enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırıyor. İşte o meyve...

Mersin'in Silifke ilçesinde, bu yıl 2 bin 500 dönüm nar bahçesinden yaklaşık 4 bin ton hasat yapılırken, fiyatların yüksek olması üreticilerin yüzünü güldürdü.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı yazılı açıklamada, ilk hasadı yapılan narın kilosunun kalitesine göre 1 ila 1,5 liradan satılmaya başlandığını, daha sonra fiyatın artıp 2,5 liraya kadar yükseldiğini kaydetti.

Verim ve kalitenin yanı sıra fiyatların yüksek olmasının da üreticinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Can, Göksu Vadisi'nin mikro klima özelliği nedeniyle sadece bu yörede yetiştirilen ''Keben Narı''nın tescillendiğini hatırlattı.

İlçede nar üretimi yapılan alanların genişletilmesi amacıyla yapılan çalışmaların başarıyla sürdürüldüğünü vurgulayan Can, Keben narının tanesinin 1,5-2 kiloya kadar ulaşabildiğini ve ağaçların 3 yaşında ürün vermeye başladığını ifade etti.

Can, Keben narının ayrı bir aromaya sahip olduğunu, görünüşü, mayhoş tadı ve damak zevkine hitap ettiği için genelde sofralık olarak rağbet gördüğünü belirtti.

Keben narının tescilli markası ve kalitesiyle dalında alıcı bulduğunu vurgulayan Can, şunları kaydetti:

''Keben narının hemen hemen tamamı yurt içinde tüketiliyor. Üretim alanlarının daha da genişlemesi ve ürün miktarının artması halinde ihracat konusunda adımlar da atılabilir. Bunun için üreticileri teşvik ediyoruz. Yeni alanların tarıma açılması ve Keben narının da o bölgelere dikilmesi ile kendisine özgü mikro klima özelliği olan Göksu Vadisi'nde daha fazla nar üretimi yapılacağına inanıyoruz.''

Narın faydaları saymakla bitmiyor. İster tek tek tanelerini yiyerek tüketin, ister suyunu sıkarak için nar, pek çok derdin devası. Örneğin narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor.

Narın bilinen bazı faydaları:

Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler

Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur

Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır

Enerji verir, yorgunluğu giderir

İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar

Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur

Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller

Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar

İshali (diare) önler tedavide destek sağlar 

 

Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar

Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır

 

Etiketler :