Tapu tartışmalarına son söz bakandan

Tapu tartışmalarına son söz bakandan

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, 'kat mülkiyeti' tartışmalarına noktayı koydu. Demir, iskan alınmamış yapılarla ilgili en ufak bir düzenme bu konuda zorlayıcı bir şart olmadığını belirtti.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, "kat mülkiyeti" yasasında iskan alınmamış yapılarla ilgili en ufak bir düzenme bu konuda zorlayıcı bir şart olmadığını belirterek, "Bugünkü düzenlemeyle yapı kullanma izin kağıdı almış yapıların kat mülkiyetine geçişinde bir yıl içinde sağlamazlarsa cezai müeyyide onlar için geçerlidir. Bunun dışında yapı kullanma izin kağıdı almayan vatandaşlarımızla ilgili herhangi bir cezai müeyyide ve zorlama söz konusu değildir" dedi.

Bakan Demir İHA'ya yaptığı açıklamada "Kat Mülkiyeti" yasasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Demir, kat mülkiyeti yasasının emlak vergileri tahsilatını artırmak ve buradan gelir elde etmek için çıkarılmış bir düzenleme olmadığını belirterek, kat mülkiyeti kanununda yapılan düzenlemenin daha çok kat irtifakı taşınmazların tapu sicillerinde arsa olarak kayıtlı olduklarından sicilleri fiziki durumuna yansıtması belediye ve maliye gelirlerinin gerçek anlamda tahsillerinin yapılması ve vatandaşın kendi takip etmesi gereken işleri yapmadığı için bunu temin etme adına böyle bir düzenlemenin yapıldığını söyledi.

Bunun içinde vergilerin tahsilatlarının da işin içine girdiğini ifade eden Demir, "Kat irtifakı bitmemiş inşaatların arsa üzerinde alınan inşaat ruhsatlarıyla bitmemiş binayı bitmiş gibi tarif eden bir yapı. Yapı kullanma izin kağıdı alındığında ise o projedeki ruhsatı alınan binanın tamamen kullanacak halde bitmiş olması anlamı taşıyor. O zaman kat irtifakı cinsinden kat mülkiyetine geçmesi gerekiyor. Şu andaki mevcut uygulamalarla bu konuda ciddi anlamda eksikliler var. Bunu düzenlemek için çıkarılmış cezai müeyyide konulmuştur. İskan alınmamış yapılarla ilgili en ufak bir düzenleme bu konuda zorlayıcı bir şart yok. İskan belgesi alan yapı kullanma için belgesi alanların kat mülkiyetine geçmeyenler için geçerlidir. İnşaatı devam etmiş belli noktalarda iskan almamış yapılarla ilgili hiçbir cezai müeyyede ve işlemi kapsamıyor" diye konuştu. Bireysel olarak iskan alma imkanı olmayanların kat irtifaklı tapudan kat mülkiyetine geçmeyeceklerinin altını çizen Demir, burada bir zorlamanın olmadığını söyledi.

Kat mülkiyetine geçişin tüm yapıyla ilgili olması gerektiğini belirten Bakan Demir, "Münferit iskan alınması ile münferit bir dairenin kat mülkiyetine geçişi şu anda mümkün görünmüyor. Bizim yapının yapımı ile alakalı projesi teknik kurallara uygun bitmiş binaların yapının dışındaki mali nedenlerle iskan belgesinin önündeki engelleri kaldırmaktır. Bugünkü düzenlemeyle yapı kullanma izin kağıdı almış yapıların kat mülkiyetine geçişinde bir yıl içinde sağlamazlarsa cezai müeyyide onlar için geçerlidir. Bunun dışında yapı kullanma izin kağıdı almayan vatandaşlarımızla ilgili herhangi bir cezai müeyyide ve zorlama söz konusu değildir" diye konuştu.

"İSKAN AFFI GÜNDEMİMİZDE YOK"

İstanbul'da binaların yüzde 70'inin iskansız olduğunun hatırlatılması üzerine ise Bakan Demir, "İskan affı gündemimizde yok. Bunun dışında bölgelerimizle ilgili farklı uygulamalar söz konusu değil" dedi. Kat mülkiyetine geçişin yararlarının da bulunduğunu anlatan Demir, DAS sigorta kavramının söz konusu olduğunu, tapu kayıtlarındaki işlemlerin tamamlanması ile ilgili her türlü vergi ve işlemler konusunda bazı problemlerin yaşanmaması için çok yararlı olacağını söyledi. Bakan Demir, yapı envanteri oluşturduklarını ve bunun için de kat mülkiyetinin çok yararlı olacağını savundu. İskan işlemlerinin sadece müteahhitlerin elinde olan belgelerle değil belediyede bulunan dosya kayıtları ile bu işlemlerin yapılabileceğini dile getiren Demir, "Belediyelerin yapı kullanma izin kağıdı vermesindeki ve işlemleri gözden geçirmekte fayda var" dedi.

KAT MÜLKİYETİ İLE NELER DEĞİŞİCEK?

Nüfus cüzdanı olmayan insanın işlemlerinde birçok aksaklık çıktığını kaydeden Demir, "Bu da buna benzer birşey. Bizdeki kat irtifakı kavramı kat mülkiyetine yapı kullanma izin kağıdı geçmeyen bir yapıda biz onu arsa olarak kabul ediyoruz. Kat irtifakı kavramı arsa üzerinde yapılacak yapının sanki yapılmış gibi arsa üzerinden satışının önünü açıyor. Bunun üzerinde hukuki bir dayanağı yok. Kat irtifakına geçtikten sonra o yapı nüfus cüzdanını almış oluyor. Tapu Kadostra kayıtları açısından iskan kağıdı alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi gerekiyor. Yapı kullanma izin kağıdığını aldıktan sonra tüm hukuki haklarınız gerçekleşmiş oluyor" dedi.

İskanı alan vatandaşların cezalandırılması gibi bir durumunda söz konusu olmadığının altını çizen Demir, iskan safhasından önceki işlemlerin belediyeler tarafından takip edildiğini kaydetti. Demir, yapıları ruhsatlandırma işleminin belediyelerin yetkili olmaya devam edeceğini ancak yapı denetimi kanunuyla ilgili değişiklik yapılacağını açıkladı. Demir, "Yakın bir gelecekte yapı denetimi sistemini ruhsata aykırı yapı yapma olgusunu kaldıracak şekilde düzenleyeceğiz" dedi.

Etiketler :