Taraf, ilginç detayı yakaladı

Taraf, ilginç detayı yakaladı

Genelkurmay, orgeneral Necdet Özel'i hedef aldı. İşte Taraf'ın o haberi;

Genelkurmay tarafından yapılan "Heron" açıklamasının satır aralarında Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan orgeneral Necdet Özel'i hedef alması dikkat çekti.

GenelkurmayBaşkanlığı'nın önceki gün yaptığı ve kamuoyunu tatmin etmeyen Heron açıklamasında hükümetin son YAŞ toplantısında Genelkurmay Başkanı olmasının önünü açtığı Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan orgeneral Necdet Özel'i hedef alması dikkat çekti.

Açıklamada her zamankinden farklı olarak o sırada Malatya'daki 2. Ordu Komutanı olan Özel'i adres gösteren şu ifadeler yer aldı "Hantepe üs bölgesi ve yakın emniyet kuvveti mevzilerine yoğun terörist ateşi, 20 Temmuz gecesi saat 01.45'te altı değişik noktadan aynı anda başlamıştır. Olayı öğrenen ve o sırada Diyarbakır'da bulunan dönemin 2. Ordu Komutanı da saat 02.00'den itibaren olayın takip, sevk ve idaresine müdahil olmuştur."

2.Ordu komutanı olan orgeneral Necdet Özel, krize neden olan bu aybaşındaki Yüksek Askeri Şura sonrasında Hükümetin tercihi olarak Jandarma Genel Komutanlığı'na atanmıştı. Bu atama, Özel'in Orgeneral Işık Koşaner'den 2013 yılında boşalacak genelkurmay Başkanlığı'nın önünü açmıştı.

Sorumlu varsa "Özel" bunlar arasında iması

Açıklamanın yukarıda alıntılanan bölümü şu hususların altının çizilmesini gerektiriyor:

-İsim vermeden dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Özel'in, terörist ateşi sırasında Diyarbakır'da olduğunun vurgulanması, TSK'nın geçmişte yaptığı açıklamalara uygun düşmüyor. Zira bu tür açıklamalarda, ordu komutanları ya da herhangi bir komutanı ön palan çıkarma gibi alışkanlık yok.

-Genelkurmay, önceki günkü açıklamasında, 2. Ordu Komutanlığı'nı dolayısıyla orgeneral Özel'i hedef göstererek, Hantepe baskınında sorumlular ve beceriksizlik varsa özel de bu sorumlulardan ve beceriksizlerden biri demeye getiriyor.

-Açıklamada, 2. Ordu'ya gelene kadar aradaki tüm makamların atlanmış olması da bir başka manidar konu.

-Bölgede, Hantepe gibi yüzlerce nokta var karakol, mevzi ve pusu mahiyetinde. O zaman 2. Ordu Komutanı'na kadar giden süreçte ciddi bir sevk ve idare sorunu var TSK'nın.

Gürbüz Kaya'dan bahsedilmiyor

-Genelkurmay açıklamasında., bir yandan isim vermeden de olsa 2. Ordu Komutanı zikredilirken, Hantepe Karakolu'nun da bağlı olduğu Hakkari 3. Taktik Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın adı ve olaydaki olası zaafiyet ile ilgili iddialara değinilmiyor. Tümgeneral Kaya, Balyoz sanıkları arasında yer aldığı için hükümetin müdahalesiyle bu seneki tartışmalı YAŞ toplantısında terfi alamamıştı. Kaya, ancak daha sonra mahkemenin 102 Balyoz sanığı hakkındaki yakalama kararını iptal etmesiyle tenzili rütbeye uğrasa da bir başka göreve atanmıştı.

Helikopter uçamıyorsa eğitim ciddi sorun

-Genelkurmay açıklamasında, yine "sis" bahane edilerek helikopterlerin çatışma alanına gidemediği belirtiliyor. Bu tür hava koşulları, milyarlarca dolarlık bütçesi olan ve silah alımları yapan bir kurum için kabul edilebilir bir gerekçe olabilir mi?

-TSK'nın bu türden gerekçeleri, onca eğitimin de işe yaramadığını ya da doğru eğitim verilmediğini gösteriyor. Her yıl Konya'da Anadolu Kartalı tatbikatları çerçevesinde müttefik ülkelerle yapılan savaş oyunları sonrasında basın toplantıları yapılarak,TSKbaşarılardan söz eder. Gerçek savaş durumunda demek ki bu tatbikatlar uygulanamıyor

-Yunanistan, askerin ağırlığını koyduğu Milli Güvenlik Siyaset Belgeleri'nde hep birinci öncelikli dış tehdit olarak algılandı. Bu nedenle de konvansiyonel savaş amaçlı tanklar, denizaltılar satın alındı. PKK ile mücadele konusunda ise sürekli saldırı helikopteri ve insansız hava aracı eksikliğinden yakınıldı. Bu da TSK'nın, 26 yıldır PKK ile süren savaşta silahlar konusunda yetersiz yatırım yaptığını gösteriyor.

TARAF

Etiketler :