Taraf'tan çok konuşulacak haber

Taraf'tan çok konuşulacak haber

Parti Meclisi’ne giren dört ismin partiye üye olup olmadığı bile belli değil...

Parti Meclisi’ne giren dört ismin partiye üye olup olmadığı bile belli değil MYK’nın yetkili ismi Algan Hacaloğlu, adı geçenleri tanımadığını söyledi.

Çocuklar HP’nin geçen hafta sonu yapılan 33. Kurultayı’nda Parti Meclisi’ne (PM) giren Süheyl Batum, Nihat Matkap, Sencer Ayata ve Enver Aysever gibi bazı isimlerin, partiye üye olup olmadıkları tartışılıyor. Üyelikler konusunda partinin en yetkili ismi olan MYK üyesi Algan Hacaloğlu “Bu isimleri bilmiyorum” derken, adının açıklanmasını istemeyen bir MYK üyesi “ortada üyeliklerle ilgili büyük bir skandal olduğunu” söyledi. Üyeliği tartışılan isimlerin arasında bulunan Enver Aysever “Üyeliğim muhtemelen kongre öncesinde perşembe ya da cuma günü MYK’da tartışılarak karara bağlanmış olmalı” dedi. Ancak Aysever’in verdiği tarih ile son MYK arasında bir haftadan fazla süre var.

“Bu isimleri bilmiyorum”

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız MYK üyesi Algan Hacaloğlu “Bu isimleri bilmiyorum” dedi. Söz konusu isimlerin, MYK kararıyla partiye üye yapıldıkları yönündeki açıklamaları hatırlattığımız Hacaloğlu şu yanıtı verdi: “Tekrar ediyorum bu isimleri bilmiyorum. Ama bilmemem düşünebilir mi size soruyorum.”

Hacaloğlu, son MYK toplantısının 12 Mayıs’ta yapıldığını belirtti. Adının açıklanmasını istemeyen başka bir MYK üyesi ise daha açık konuştu: “Çok açık söylüyorum bu isimler partiye üye değil. Usulsüzlük yapıldı. Ben MYK’da bu kişilerin üyeliğinin gündeme geldiğini hatırlamıyorum. Söz konusu kişilerden biri gelip ‘üyeliğim için MYK’da işlevin olabilir mi’ diye sormuştu” şeklinde konuştu.

“Sanırım kongre öncesi”

Kongrede PM’ye seçilen gazeteci Enver Aysever ise Taraf’a yaptığı açıklamada, üyeliğinin ne zaman resmîleştiğini tam olarak bilmediğini söyledi. Aysever “Eskiden beri partiye yakınım. Ancak gazeteciliğim süresince resmî bir ilişkim olmadı. Üyeliğim muhtemelen kongre öncesinde perşembe ya da cuma günü MYK’da tartışılmış ve karara bağlanmış olmalı” diye konuştu.

PM’ye aday olamadım

Kongre öncesinde, perşembe günü Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüğünü belirten Eski Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu ise, üye olmadığı için PM üyeliğine aday gösterilmediğini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun kendisini aradığını belirten Tanrıkulu “Bana ‘PM’de yer almanızı istiyorum ancak üye olmadığınız için konuyu MYK’da çözüme kavuşturmamız gerekiyor’ dedi. O günden sonra da şahsıma herhangi bir bilgi gelmedi” dedi.

 

Kongreden önce bazı evrakları imzaladım

Parti Meclisi’ne seçildikten sora “benim için de sürpriz oldu” açıklaması yapan Mehmet Faraç, üyelik için başvuru talebinin olmadığını, “tabandan gelen baskıyla 12. maddeden listeye girdiğini” söyledi. Faraç, kongreden bir hafta önce bazı evraklara imza attığını ve parti kütüğünde isminin olduğunu belirtti. Faraç, görüşmemiz bittikten sonra bizi tekrar arayarak, “Genel Merkez’le görüştüğünü ve üyelik işleminin 15 ay önce Kadıköy’de yapıldığı, Parti Meclisi’ne de Kadıköy üyeliğiyle girdiğini söyledi.

Doğru değil

CHP Diyarbakır Milletvekili ve eski MYK üyesi Mesut Değer de konuyla ilgili sorumuza şu yanıtı verdi: “Parti Meclisi’ne yeni katılanların üyeliklerinin olup olmadığının tartışılması etik değil. Kongreden bir hafta önce yapılan MYK’da 20 ismin üyeliği oy çokluğuyla kabul edildi. Tüzüğün 12. maddesine göre biz oy çokluğuyla üye yaptık. Seçim kurulu zaten bunu değerlendirdi. Kesinleşti artık bunları tartışmak doğru değil.”

 

Tüzüğe göre CHP’ye nasıl üye olunur

CHP Tüzüğü’ne göre partiye üyelik koşulları özetle şöyle:

8. madde

» Partiye üye olmak isteyen kişi, iki partilinin tanıtım önerisini taşıyan üç örnek başvuru belgesi ile bağlı olduğu ilçe başkanlığına doğrudan başvurur.

» Üye başvuru belgesindeki bilgiler, üye başvuru defterine numara sırasıyla kaydedilir. Defterdeki özel bölümler başvuru sahibi ve başvuruyu alan yetkili tarafından imzalanır.

» İlçe yönetim kurulu, partiye alınmalarında sakınca olmayanların başvuru belgelerinden birini Genel Merkez Üye Yazım Bürosuna, birini il yönetimine gönderir. Birini de ilçe merkezindeki dosyasına koyar.

» İlçe yönetim kurulu üyelikle ilgili dosyaları ve defterleri üyelere açık tutulur. MYK kararıyla üyelik

12. Madde

Merkez Yönetim Kurulu:

a) Başka partilerde TBMM üyeliği, merkez karar ve yönetim kurulları ile merkez disiplin organları başkanlığı ve üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyeliği yapmış ve yapmakta olanlardan;

b)Yasal engeli nedeniyle Partiye üye yazılamamış olanlardan;

c) Genel Başkan’ca önerilen kişilerden, Parti yararı açısından gerekli gördüklerinin doğrudan asil üyeliğe yazılmasına karar verebilir. MYK, bu yetkisini ilgili il yönetim kurulları önerisine göre ya da ilçe ve il yönetim kurullarının görüşünü de alarak doğrudan kullanır.

Bu durumda başvuru belgeleri, Üye Yazım Bürosu ile ilgili il ve ilçe başkanlıklarına gönderilir.

Kaynak: Taraf

 

Etiketler :