Taraf'tan çok sert manşet...

Taraf'tan çok sert manşet...

"Devlet, Samast’ın beyaz beresini taktı ve katillerini korudu. Beş yıllık komediden sadece Hayal’e müebbet hapis çıktı"

"Devlet, Samast’ın beyaz beresini taktı ve katillerini korudu. Beş yıllık komediden sadece Hayal’e müebbet hapis çıktı."
 
Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 5 yıl önce 19 Ocak 2007’de öldürülmesiyle ilgili davada Yasin Hayal, “cinayete azmettirmekten” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Erhan Tuncel’e ise Dink cinayetinden ceza verilmedi. Tuncel, McDonald’s’ın bombalanması nedeniyle 10 yıl 6 ay ceza aldı. Mahkeme “cinayette örgüt yok” dedi.
 
Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 2’si tutuklu 19 sanığın yargılandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın 25. duruşmasına, tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal ile tutuksuz sanıklarından Ersin Yolcu ka
 

tıldı. Duruşmada daha önce sunduğu mütalaası sorulan Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, mütalaasının aynen geçerli olduğunu belirtti. Dink ailesinin avukatlarından İsmail Cem Halavut, savcının sadece cinayete odaklanarak gerçeği göremediğini söyledi. Dink’in Türkiye’deki azınlık politikalarını eleştiren haberleri üzerine hedef seçilip tehdit edildiğini ve öldürüldüğünü belirten Halavut, savcının mütalaasında cinayetle ilgili “Ergenekon” örgütünün Trabzon hücre yapılanmasını işaret ettiğini anımsatarak, cinayette ihmali olan kamu görevlileri için defalarca mahkemeye başvuruda bulunduklarını ve bu görevlilerin yargılanmasını istediklerini ancak bu taleplerine rağmen örgütün kapsamının ortaya çıkmadığını vurguladı.
 
Sanık Tuncel ‘Ergenekon’ dedi
 
Sanıklardan Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu, müvekkilinin “ısmarlama bir fail” olduğunu savunarak, “Olay bir Ergenekon olayıdır. Ama bu sanıkların bir örgüt oluşturduğu fikri boş bir iddiadır. Müvekkilimin mensubu olduğu tek örgüt, Trabzon Emniyet Müdürlüğü’dür. Orada yardımcı istihbarat elemanı olarak çalışıyordu” dedi. Son savunmasını Che, Dostoyevski ve Mevlana’dan alıntılarla yapan Erhan Tuncel ise, cinayetin azmettiricisi, planlayıcısı ve tetikçisinin Yasin Hayal olduğunu söyledi. Eylemin Ergenekon eylemi olduğunu belirten Tuncel, bu cinayetin bağımsız bir örgüt tarafından işlenmediğini ifade etti. Duruşmada Yasin Hayal, iddianameyi hazırlayan savcılardan Fikret Seçen’e hakaret etti. Hayal, “Bu salonlarda birçok Anadolu çocuğunun kalemi kırılmıştır. Buradan mahkemenize meydan okuyorum. Bakalım hangi delikanlı benim kalemimi kıracak? Kalemimi kıracak delikanlı arıyorum” dedi. Verilen aranın ardından karar açıklandı. Mahkeme heyeti, 19 sanık hakkında “örgüt yoktur” diyerek beraat kararı verdi. Tutuklu sanık Yasin Hayal, “adam öldürmeye azmettirmekten” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çaptırıldı. Yazar Orhan Pamuk’u tehdit etmekten de üç ay ceza alan Hayal, ruhsatsız silah bulundurmaktan ise bir yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Dink cinayetinden beraat eden sanık Erhan Tuncel’e, McDonald’s’ı bombalama eyleminde “patlayıcı madde bulundurmaktan” 10 yıl altı ay ceza verildi. Cezaevinde bulunduğu süre gözönünde bulundurularak Tuncel’in tahliyesi kararlaştırıldı. Sanıklar Ersin Yolcu ve Ahmet İskender hakkında ise “tasarlayarak adam öldürmeye yardım etmekten” 12 yıl altı ay hapis cezası verildi. Ahmet İskender “ruhsatsız silah bulundurmaktan” ayrıca 10 ay hapisle cezalandırılırken, Salih Hacısalihoğlu da “ruhsatsız mermi bulundurmaktan” iki ay 15 gün hapis cezasına çaptırıldı. Tetikçi Ogün Samast, yaşı küçük olduğu gerekçesiyle yargılandığı İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde toplam 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
 
Savcı, cezayı az buldu itiraz edecek
 
Savcı verilen cezaları az buldu ve karara itiraz edeceğini açıkladı. Kararın açıklamasının ardından duruşma salonunda arbede çıktı. Hrant Dink’in arkadaşları protesto gösterisi yaptı. Mahkeme Başkanı ise düzenin sağlanmasını ve olay çıkaranların gözaltına alınmasını istedi. Karar sonrası Yasin Hayal, cezaevine götürülürken, “Bu karar Türkiye’nin çirkinliğini gösteriyor” diye tepki gösterdi. Karar sonrası tahliye olan Erhan Tuncel ise daha sonra askerlik şubesine götürüldü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.