Taraf'tan Numan Kurtulmuş  portresi

Taraf'tan Numan Kurtulmuş portresi

Numan Kurtulmuş, Erdoğan'ın en çetin rakiplerinden biri oldu.

1959’da İstanbul’da doğan Numan Kurtulmuş, adını latin harfleriyle yazılmış ilk İslam ilmihali olan Amentü Şerhi’nin yazarı dedesi Binbaşı Numan Kurtulmuş’tan alıyor. Binbaşı Kurtulmuş, Balkan Harbi, Çanakkale, Erzurum, Batum ve Azerbaycan cephelerinde görev almış, Sakarya Meydan Savaşı’nda savaşırken de yaralanmış bir Kurtuluş Savaşı gazisi.

Dede Kurtulmuş’un görev yerleri nedeniyle Numan Kurtulmuş, hem Kastamonulular hem de Ordulular tarafından hemşehri olarak kabul ediyor. Kurtulmuş’un babası Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş ise Dolmabahçe Sarayı’nın eski doktorlarından ve Müslüman öğrencilere burs veren en eski kuruluşlardan İlim Yayma Cemiyeti’nin ilk kurucularından biri.

Numan Kurtulmuş, cemiyetin hayatlarındaki yerini “Biz beş kardeştik. İlim Yayma Cemiyeti altıncı kardeşimizdi” diyerek anlatıyor. Doktor baba Kurtulmuş, Fatih’te evinin bulunduğu apartmanın en alt dairesinde perşembe günü gelen hastaları ücretsiz muayene eden, yeni yeni kurulan İmam Hatip Okulları’na yardımlar yapan bir hayırsever olarak tanınıyor. Necmettin Erbakan’la da yakın dost olan baba Kurtulmuş’un bu itibarı Erbakan’ın Numan Kurtulmuş’a partisini emanet etmesinin de nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

İmam Hatipli

Numan Kurtulmuş halen Fatih’te doğduğu, babasının en alt katında hastaları kabul ettiği mütevazi aile apartmanında oturuyor. Apartmanın hemen yanındaki ünlü Sanki Yedim Camii de baba Kurtulmuş’un katkıları sayesinde yeniden yapılmış. 18. yüzyılda yapılan caminin adı aklına gelen yiyecekleri yemeyip parasını “sanki yedim” diyerek biriktirerek bu camiyi yaptıran Keçeci Hayrettin’in sözünden geliyor.

İstanbul İmam Hatip Lisesi’ne devam eden Kurtulmuş’un yolu ilk kez burada Başbakan Erdoğan ile kesişiyor. Her ikisi de İstanbul İmam Hatipli olmanın yanı sıra okulun münazara takımında birlikteydi.

Hem Erdoğan hem de Kurtulmuş’un münazaradaki başarıları okullarına sürekli birincilikler getirdi. Okulun ardından İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne devam eden Kurtulmuş, 1982 yılında buradan mezun oldu. 1984 yılında, yine aynı Fakülte’de yüksek lisansını tamamladı. 1988-1989 öğretim yılında ABD’de Temple University School of Business- Management’te lisansüstü çalışmalarını sürdürdü. Kasım 1990 ile Haziran 1993 tarihleri arasında ABD’de Cornell University New York State School of Industrial - Labor Relations’da Misafir Öğretim Üyesi olarak bulundu. 1992 yılında İktisat Doktoru, 1994 yılında Çalışma Ekonomisi Anabilim Dalı’nda Doçentlik unvanını aldı.

Eşi 28 Şubat kurbanı

Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de hocası olan Prof.Dr. Sebahattin Zaim’in asistanlığını yaptı. Kurtulmuş’un kendisi gibi öğretim görevlisi olan eşi Sevgi Kurtulmuş, 28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle dönemin İstanbul Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu tarafından üniversiteden uzaklaştırılan ilk öğretim görevlilerinden biri oldu. Doçent olan Sevgi Kurtulmuş bu olaydan sonra bir süre eşiyle birlikte Amerika’da bulundu ve çalışmalarına orada devam etti. Kurtulmuş çiftinin üç çocuğu var.

Erdoğan onu ikna edemedi

Numan Kurtulmuş ve Başbakan Erdoğan’ın siyasetteki yolları okulun ardında yıllar sonra Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı sırasında çakıştı. Numan Kurtulmuş Fazilet Partisi İstanbul il Başkanı olarak görev yaparken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Erdoğan, kısa bir süre sonra Pınarhisar Cezaevi’ne girecek ve daha sonra AKP’yi kuracaktı. Erdoğan, cezaevinde görüştüğü Kurtulmuş’tan yeni kuracağı harekete katılmasını istemiş ancak Kurtulmuş, Erbakan’a ihanet etmemek için bunu kabul etmemişti. Erdoğan Kurtulmuş’u ikna edemeyince eşi Sevgi Kurtulmuş’u araya sokmuş ama Kurtulmuş, ona düşündüğü “Bağımsız siyasi hareketin” AKP olmayacağını söylemişti. Fazilet Partisi’nin Anayasa Mahkemesi’nce 22 Haziran 2001’de kapatılmasından sonra kurulan Saadet Partisi’nin genel başkan yardımcısı olan Kurtulmuş, 26 Ekim 2008 tarihinde yapılan Saadet Partisi üçüncü büyük kongresinde taban ve yönetimin isteğiyle Saadet Partisi Genel Başkanlığına seçildi. Emanetçi olacağı söylenen Kurtulmuş, kendisini yakından tanıyanları şaşırtmayarak emanetçi gibi davranmadı ve ama bunu yaparken kimseyi kırmamaya özen gösterdi.

İttifaka sıcak bakıyor

Tek profesör genel başkan olan Kurtulmuş, İngilizce ve Arapça biliyor. Kurtulmuş muhalefet anlayışını “Olumlu yapılan şeyleri alkışlama, yanlışları ikaz etme” olarak özetliyor.

Kürt sorunu için “Gönüllü Birliktelik” projesini açıklayan Kurtulmuş hem ordu hem PKK çatışmaları durdursun çağrısı yapmıştı. 28 Şubat sürecinde kendi partisinin duruşunu eleştiren Kurtulmuş, Anayasa referandumuna da “evet” diyeceklerini açıklayan ilk parti lideri olmuştu. Kurtulmuş’un en büyük avantajı herkesin kabul ettiği ikna kabiliyeti. Kurtulmuş, kafasındaki partiyi hayata geçirmesi halinde önümüzdeki seçimde “Program birlikteliği” yoluyla partiler arası ittifaklar yaparak partisini Meclis’e taşımak istiyor.

TARAF

Etiketler :