Taraf'tan Reşadiye baskını için ŞOK İDDİA

Taraf'tan Reşadiye baskını için ŞOK İDDİA

PKK'nın Tokat saldırısını şifreli bir telsiz mesajıyla gruplara geçtiği, Genelkurmay'ın ise bu anonsları olaydan dört gün önce tek tek kaydettiği ortaya çıktı.

 

Taraf gazetesinin haberine göre, Türkiye'yi yasa boğan yedi erin şehit edildiği 7 Aralık 2009'daki Tokat Reşadiye katliamıyla ilgili önemli ayrıntılar Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı'nın saldırıdan iki gün sonra hazırladığı raporda yer aldı. Genelkurmay'ın saldırıdan önce örgüt militanları arasındaki telsiz görüşmelerini kaydettiği anlaşılan raporda, Reşadiye talimatının 3 aralık 2009'da, şifreli bir mesajla verildiği ancak bu şifrenin çözülememesi nedeniyle baskının engellenemediği de yer alıyor.

GES Komutanlığı'nın 9 aralık 2009'da hazırladığı rapor, Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekât Merkezi ile Türkiye çapındaki ilgili komutanlıklara gönderilmiş. 14 sayfalık raporda, örgütün Kuzey Irak'taki Zap Kampı'ndan 1 aralıkta "eylem" talimatı alan "Mahir" kod adlı Tunceli sorumlusunun, iki gün sonra Tokat'taki "Özel Güç Birimi"nin sorumlusu "Şeyho" kod adlı militana "16'dan 408 üzerinde durun" şifresiyle saldırı emrini verdiği anlaşılıyor. Oysa Genelkurmay Başkanlığı, olayla ilgili açıklamasında, baskından sonraki telsiz konuşmalarının dökümünü kamuoyuna açıklamış ve "Saldırı anlık istihbaratla gerçekleşmiş" demişti.

Silahlı eylem hazırlığı biliniyor

Raporun en ilginç bölümü ise Tokat ve çevresindeki PKK gruplarının faaliyetlerinin Genelkurmay Başkanlığı'nca haziran ve kasım 2009'dan itibaren bilinmesi ve konuyla ilgili değerlendirme raporlarının çok önceden yapılıp, ilgili birimlere gönderildiği bilgisi. Bu raporda PKK'nın aralık ayı başından itibaren aralarında kadın militanların da bulunduğu Özel Güç Birimleri ile Tokat bölgesi de olmak üzere birçok yerde silahlı eylem hazırlığında olduğu bilgisine yer veriliyor.

İç İstihbarat Binbaşı A. Acar ve Harekât Analiz Şube Müdürü Albay C. Turan ve Mu.Albay Erkan Başkanı Salih Kul'un hazırladığı raporun "Tokat-Reşadiye Bölgesindeki Saldırı ve Beklenen Olası Yeni Saldırı Eylemi Hakkında" bölümünde şu değerlendirmeler yapılıyor: "3 aralık 2009 Petek Aktarması. Roj: Mahir'den Şeho'ya anons: '16'dan 408 üzerinde durun.' Muhtemelen bu sözde talimat çerçevesinde, Tunceli-Ovacık bölgesindeki Mahir çağnlı Dersim Saha Özel Güç Sorumlusu tarafından, 3 aralık 2009 günü, muhtemelen Tokat bölgesinde olduğu düşünülen Şeyho Kod adlı Özel Güç birimine, Zap'taki Roj çağrılı muharebeci terörist aracılığıyla, muhtemelen eylem üzerinde durulması ile ilgili şifreli not verildiğini, muhabereye çıkan ancak sesi duyulmayan Şeyho kod adlı teröristin notu aldığının Roj çağrılı teröristin muhaberelerinden anlaşılıyor." Tokat ve civannda PKK'nın üstlenebileceği ve eylem hazırlığında olabileceği bilgisinin 2009 haziran ayı ortalarından itibaren tüm askeri birimlere iletildiği de yine bu rapordan anlaşılıyor.

TSK gruplardan haberdar

Raporun "Önceki Raporlar" başlıklı bölümünde Tokat bölgesiyle ilgili verilen istihbarat raporları hatırlatılarak, şu bilgiler veriliyor: "Terör örgütünün Tunceli bölgesindeki mensuplarının, içlerinde kadınlar da dahil Özel Güç birimlerinin olduğu 12-22 civarındaki teröristin, Karadeniz ve Koçgiri Eyaletleri açılımları kapsamında Haziran 2009 ayı ortalarından itibaren Sivas ve Tokat ile olası Gümüşhane-Giresun bölgelerine geçiş yapmak üzere hareketlene¬bilecekleri, ayrıca ilk defa 2008 kışında yapıldığı gibi, 2009 kışında da Sivas ve Tokat bölgelerinde üstlenebilecekleri değerlendirmelerinin yapıldığı..." Raporda bu bilgiler verildikten sonra 10 kasım 2009 tarihinden itibaren Genelkurmay Başkanlığı'nın ilgili birimlerinin bu bölgeyle ilgili analiz raporları hazırladıklarına da dikkat çekiliyor. Böylelikle, Genelkurmay Başkanlığı'nın ilgili birimlerinin Tokat'taki hareketlilikten 10 kasımdan itibaren haberdar olduğu anlaşılıyor. Rapordaki değerlendirmede, "10 kasım 2009'daki analizlerde: Zap'taki HPG Ana Karargâh Sorumlusu Nurettin Sofi kod Halef el Muhammed'in, Tunceli bölgesindeki Mervan çağnlı teröriste; ileridekilerin (Sivas-Tokat bölgesindekilerin), bulundukları alanın farklılığı ve özel yapısı nedeniyle daha dikkatli olmaları ve incelikli yaklaşmaları talimatının belirlendiğine" dikkat çekiliyor. Raporun "Değerlendirme" başlıklı bölümünde "Halen Sivas ve Tokat bölgelerinde küçük birimler halinde faaliyet yürüten Tunceli bölgesine bağlı Özel Güç birimlerinin olduğu" ifadesi dikkat çekiyor. Oysa Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, olay öncesi Tokat bölgesinde PKK/Kongra-Gel ve diğer sol terör örgütlerinin barındığına ve faaliyetlerine ilişkin ellerinde herhangi bir istihbarat olmadığını açıklamıştı.

 

Etiketler :