Tarih Dergisi Yemen’de

Tarih Dergisi Yemen’de

•TARİH DERGİSİ programının 9. bölümü, yine birbirinden çarpıcı ve iddialı dosyaları ekrana getiriyor.

EKRANLARIN en renkli kültür-magazin programı Tarih Dergisi’nin bu hafta sonu yayınlanacak yeni bölümünde; Türk milletinin hafızasından silinmeyen Yemen ekranlara geliyor. Dosya kapsamında; yüzyıllar boyu Osmanlı’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Yemen ile ilişkilerimiz ve anavatana dönemeyen Türklerin  bilinmeyen öyküsü işleniyor. 

 

TARİHE damgasını vuran gizemlerin aydınlandığı, toplumsal belleğimizin renklendiği programın ikinci dosyası, toplumsal hafızadan tamamen silinen bir gerçeği “TV’de ilk kez” ekranlarımıza getiriyor.

1840 yılında Samuel Mors ve arkadaşı Chamberlain’in geliştirdikleri telgrafın Batı’da ilgi görmemesi üzerine Osmanlı’ya başvurmaları, 1847’de İstanbul'da, Beylerbeyi sarayında başarılı bir deneme gerçekleştirmeleri ve  projeyi beğenen Sultan Abdülmecit’in bir nevi patent anlamına gelen icat belgesiyle kendilerini ödüllendirme serüvenini izlerken, zaman içinde keyifli bir yolculuğa çıkacağız.

Ayrıca, bütün Türk boylarının bildiği ve farklı isimlerle halen oynadığı bir savaş, strateji ve zeka oyunu olan Mangala’nın tanıtıldığı programın son konusu ise devletin en üst makamında, en üst düzeyde ve her konuda siyaseti belirleyici nitelikteki evrakın saklandığı Cumhurbaşkanlığı Arşivi.

Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Ahmet Kavas ile Yrd. Doç. Dr. Ali Satan tarafından hazırlığı yürütülen programın sunuculuğunu Sinan Albayrak yapıyor. 
 
PROGRAMIN KÜNYESİ:
 
Program adı:  Tarih Dergisi
Yayın Kanalı:  TRT 2
Yayın takvimi:  24 Ocak Pazar, Saat 16:15
Yayın Süresi:  26 dk.
Yapımcı: Yedirenk İletişim Grubu

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :