Tarihçi Altan Deliorman vefat etti

Tarihçi Altan Deliorman vefat etti

Nihal Atsız'ın yaşayan son talebelerinden olan tarihçi, yazar Altan Deliorman vefat etti.

Tarihçi, yazar, gazeteci ve fikir adamı Altan Deliorman vefat etti. Şişli Etfal Hastanesi’nde bugün saat 16.30'da vefat eden Deliorman, 1936 doğumlu idi.

Uzun yıllardan beri rahatsız olan Deliorman, Ramazan Bayramında geçirdiği beyin kanamasının ardından Şişli Etfal Hastanesi’ne kaldırılmış ve yoğun bakıma alınmıştı. Sanatalemi.net sitesinde de köşeyazarlığı yapan Deliorman, Cuma günü İstanbul Fatih’te kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Türk düşünce hayatının önemli isimlerinden Nihal Atsız’ın da öğrencisi olan Altan Deliorman uzun yıllar Orkun Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmenliği’ni yaptı. Bir çok eseri bulunan Altan Deliorman’ın Işıklı Hayatlar isimli eseri Kubbealtı Neşriyatı arasında çıkmıştı. Diğer yayımlanmış eserleri arasında Mustafa Kemal Balkanlarda, Ermeni Komitecileri, Büyük Darbe, Osmanlı Padişahları, Tanıdığım Atsız, Üç Makaleve Tarık Bin Ziyat, Türk Yurdunun Bilgeleri, Kırık Kanatlı Jön ve Sessiz Bir Ses de bulunuyor.

NİHAL ATSIZ'IN TALEBESİ

Altan Deliorman 1936 yılında İstanbul’da doğdu. M. Necmettin Deliorman'ın (1898-1973) oğludur. Haydarpaşa Lisesi (1955), İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okudu. İ. Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü (1966) mezunu.

Muhabir, musahhih, yazar ve yazıişleri müdürü olarak Tan, Akşam, Ocak, Tercüman, Ortadoğu, Ekonomi gazeteleri ile Millî Yol ve Toprak dergilerinde çalıştı. Aydınlar Ocağı Genel Merkez müdürü (1970-75) olarak da görev yapan Deliorman, Boğaziçi Yayınları ve kurduğu Bayrak matbaasını yönetti. Türk Dünyası, Millî Işık, Boğaziçi,Gurbette Bayrak dergilerini çıkardı. 1990'dan itibaren Tarih, 1992'den itibaren de Edebiyat gazetesini yayımladı.

İlk yazısı 1947'de Çocuk Sesi adlı çocuk dergisinde çıkmıştı. Daha sonra fıkra, makale ve inceleme yazıları Akşam, Ekonomi, Orta Doğu, Tercüman, Sabah, Son Havadis gazeteleri ile Kopuz, Ocak, Toprak, Millî Yol, Millî Işık, Boğaziçi, Bayrak, Orkun dergilerinde yayımlandı.

“Bir kapı Açık Kaldı” adlı hikâyesiyle Türk Sanatı’nın 1954'te düzenlediği hikâye yarışmasında ve Ermeni Komitecileri adlı incelemesiyle de 1974'te Türkiye Milli Kültür Vakfı ödüllerini kazandı. Gazeteciler Cemiyeti, İlesam ve Aydınlar Ocağı üyesiydi. Boğaziçi Yayınlarını uzun süre yöneten Deliorman Aydınlar Ocağı’nda da yönetimde bulunmuştu.



 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.