Tarihi duruşmada ilk günün özeti

Tarihi duruşmada ilk günün özeti

3 Temmuz'dan bu yana Türk futbolunu derin bir kaosa sokan şike operasyonunda kritik bir dönemece girildi. İşte davada ilk gün yaşananlar..

3Temmuz'dan bu yana Türk futbolunu derin bir kaosa sokan şike operasyonunda kritik bir dönemece girildi. Aylar süren bekleyişin ardından futbol tarihimizin en büyük davasında ilk gün tamamlandı.

"Futbolda şike" iddiaları üzerine aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık açılan davanın ilk duruşmasında, 1. gün tamamlandı.

Duruşmaya aralarında Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Bülent Uygun ve Olgun Peker'in bulunduğu 22 tutuklu sanık katıldı. Tutuklu sanık menajer Bülent İbrahim İşcen'in ise hastanede tedavi gördüğü için duruşmaya katılamadığı belirtildi. Eski futbolcu Ümit Karan ile Beşiktaş Sportif Direktörü Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 25 tutuksuz sanık ise duruşmada yerini aldı.

FENERBAHÇE TARAFTARI SİLİVRİ'DE

Türk Futbolundaki tarihi davaya Fenerbahçe taraftarı çıkarma yaptı. Sarı - lacivertliler, sabah saatlerinde oluşturduğu yaklaşık bin kişilik konvoyla Silivri'ye geldi.

Fenerbahçe taraftarı sabaha karşı Salı Pazarı'nda toplandı. 20 otobüs ve çok sayıda araçtan oluşan konvoyla, Silivri'ye hareket etti. Ana konvoy zaman zaman Silivri güzargahında duraklayarak arkadan gelen araçların kendilerine yetişmesi bekledi. Taraftarlar bu sırada Tem yolu'nda meşaleler ve tezahüratlar eşliğinde destek gösterilerinde bulundu. Sarı - lacivertli taraftarların oluşturuduğu konvoy saat 8'de Silivri Açık Ceza İnfaz Yerleşkesi’ne ulaştı.

FENERBAHÇE YÖNETİMİ TAM KADRO SİLİVRİ'DE

Aralarında Nihat Özdemir ve Ali Koç'un da bulunduğu Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileride tam kadro izleyiciler bölümündeki yerini aldı. Eski futbolcu Ümit Karan, Beşiktaş eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda tutuksuz sanık ise tutuklu sanıkların hemen arkasında ayrılan bölümde yerini aldı. Çok sayıda basın mensubu duruşmayı izlemek için salondaki yerlerini aldı. Yüzlerce Fenerbahçe taraftarı ise duruşma salonu dışında tezahuratlarla bekleyişini sürdürdü.

TARİHİ DAVA 09:45'TE BAŞLADI

"Futbolda şike" iddiaları üzerine aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık açılan davanın ilk duruşması, saat 09.45 gibi görülmeye başlandı.

Duruşmaya aralarında Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Bülent Uygun ve Olgun Peker'in bulunduğu 22 tutuklu sanık katıldı. Tutuklu sanık menajer Bülent İbrahim İşcen'in ise hastanede tedavi gördüğü için duruşmaya katılamadığı belirtildi. Eski futbolcu Ümit Karan ile Beşiktaş Sportif Direktörü Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 25 tutuksuz sanık ise duruşmada yerini aldı.

OLGUN PEKER: OYUNCU MENAJERİ VE İNŞAATÇIYIM

Duruşmada tenzip zaptının okunmasının ardından kimlik tespitine geçildi. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, davanın bir numaralı sanığı Olgun Peker'in kimlik tespitini yaptı. Peker evli ve bir çocuğu olduğunu söyleyince Başkan Ekinci "Allah bağışlasın" dedi. Peker ise "Amin" diyerek cevap verdi. Mesleğinin inşaatçılık ve futbolcu menajerliği olduğunu söyleyen Peker, aylık gelirinin de 5 bin TL olduğunu ifade etti.

AZİZ YILDIRIM: BURAYA GELENE KADAR SABIKAM YOKTU

Ardından Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın kimlik tespitine geçildi. 1952 doğumlu olduğunu ifade eden Yıldırım evli ve iki çocuk sahibi olduğunu söyledi. Başkan Ekinci, Yıldırım'a da "Allah bağışlasın" dedi. Yıldırım ise "Sağolun" diye yanıtladı.

Mesleği sorulan Yıldırım, inşaat mühendisi ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı olduğunu aylık gelirinin ise 30 bin TL olduğunu belirtti. Mahkeme Başkanı Ekinci'nin sabıkası olup olmadığı sorusuna Aziz Yıldırım "Buraya gelene kadar yoktu" diye yanıt verdi.

Tutuklu sanık Bülent Uygun aylık gelirinin tutuklanmadan önce 300 bin TL olduğunu ancak şu an bir gelirinin olmadığını belirtti. Bunun ardından sanıkların kimlik tespiti devam edildi.

İDDİANAMENİN OKUNMASINA KARAR VERİLDİ

"Futbolda şike" iddiaları üzerine aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık açılan davanın ilk duruşmasında tutuklu, tutuksuz sanıklar ve avukatlarının kimlik tespiti yapıldı.

Aziz Yıldırım'ı temsilen aralarında Şerif Dede, Köksal Bayraktar ve Abdullah Kaya'nın da bulunduğu 8 avukat duruşmaya katıldı. İddianamede müşteki sıfatıyla yer alan Türkiye Futbol Federasyonu'nu temsilen ise iki avukat katıldı. Davaya müdahil olma talebinde bulunan Erman Toroğlu ve Bucaspor'un avukatları da duruşmaya katıldı.

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, iddianamenin okunmasına geçileceğini belirtti. Bu sırada Aziz Yıldırım'ın avukatı Abdullah Kaya söz alarak iddianamenin özetle okunmasını talep etti. Başkan Ekinci, planlarının iddianamenin okunmasının bir an önce tamamlanarak yargılamanın devamını Çağlayan'da yapmak olduğunu söyledi. İddianamenin okunmasına ilişkin karar aldıklarını ifade eden Ekinci, "İddianamenin okunmasına ilişkin CMK'da açık hüküm var. Buna uyacağız" dedi.

 EKİNCİ: TAKIMLARI DEĞİL KİŞİLERİ YARGILIYORUZ

Aziz Yıldırım'ın avukatlarının talebini reddeden mahkeme başkanı Ekinci, "Bu davada yargılamanın hızlı yapılmasını istiyorsanız. Biz buna varız zaten. Siz de bize yardımcı olun. Türkiye'de spor ve futbol camiasında tartışılan bir dava. Futbolumuzda bazı sorunlar var. Biz burada iddianameye bağlıyız. Tabiki burada takımları yargılamıyoruz. Daha öncede söylemiştim. Onlar bizim yüzyıllık değerlerimiz. Tek yaptığımız iddianamede atılı suçlarla ilgili kişileri yargılıyoruz. Varsa bir yanlışlık bir yakıştırma bunları ayıklayıp karar vereceğiz" ifadelerini kullandı.

EKİNCİ: CUMA GÜNÜNE KADAR İDDİANAMENİN OKUNMASI TAMAMLANACAK

Bu hafta Cuma gününe kadar iddianamenin okunmasını tamamlayarak haftaya duruşmaya Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde devam edeceklarini ifade eden Ekinci, "Mart ayında da 15 gün duruşma yapmayı düşünüyoruz. Yeterki siz de bize yardımcı olun. Duruşmaya yeteri kadar gün vereceğiz" diye konuştu.

Ardından duruşmada 401 sayfalık iddianamenin 3 TRT spikeri tarafından dönüşümlü olarak okunmasına geçildi.

AZİZ YILDIRIM: MEMLEKET ELDEN GİDİYOR, ŞİKE KONUŞULUYOR

Futbolda şike soruşturması kapsamında yargılanan Fenerbahçe Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım, duruşmada değil ancak öğle arasında verilen arada duruşma başlamadan konuştu. İzleyici bölümünde bulunanlarla selamlaşan Aziz Yıldırım, şikeyle ilgili iddialara değindi. Yıldırım, "Ne şikesi memleket elden gidiyor" dedi.

MAHKEME BAŞKANI DURUŞMAYA ARA VERDİ

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, salonuna giriş-çıkış yapan izleyicilerin duruşmanın huzurunu bozduğu gerekçesiyle jandarma görevlilerine uyardı. Ekinci kapıların kapatılmasını ve avukatlar ve basın mensupları dışında içeriye kimsenin alınmamasını istedi. Başkan Ekinci, iddianamenin okunmasına ara vererek duruşmaya 13.30'a kadar öğle arası verdi.

SALONDAN İLK AZİZ YILDIRIM AYRILDI

Duruşmanın ilk anlarında olduğu gibi tutuklu sanıklar verilen arayı izleyici bölümüdeki yakınlarıyla selamlaşmaya ayırdı. Ancak Aziz Yıldırım, Mahkeme Başkanı Ekinci'nin ara verdiğini duyurmasıyla birlikte salonu terk eden ilk isim oldu. Yıldırım, duraksamaksızın oturduğu sandalyeden kalkıp sessizce salonun dışına çıktı. Diğer sanıklar ise bu süreyi yakınlarıyla selamlaşmaya ayırdı. Bu arada duruşma salonunda izleyiciler bölümünde, bazı kişilerin sarı lacivert atkı ve forma giydiği görüldü.

AZİZ YILDIRIM'DAN DURUŞMA ARASINDA BOMBA AÇIKLAMALAR

Fenerbahçe Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım, duruşmada değil ancak öğle arasında verilen arada duruşma başlamadan konuştu. İzleyici bölümünde bulunanlarla selamlaşan Aziz Yıldırım, şikeyle ilgili iddialara değindi.

Yıldırım, "Şikeymiş ne şikesi. Şike filan yok. Memleket elden gidiyor, şike konuşuluyor" diye seslendi. Aziz Yıldırım, diyalog şeklinde geçen konuşmasında, "İbrahim Akın'a, 100 bin dolar vermişim. Nereden vermişim, hangi hesaptan vermişim? İspat etsinler kendimi köprüden atacağım. Buradan çıkınca televizyonlarda konuşanlarla da konuşacağım" dedi

Aziz Yıldırım'ın bir mesajı da dışarıda bekleyen taraftarlara oldu. Yıldırım, "Taraftarlara söyleyin gelmesinler, soğuk zaten duruşmalar devam edecek. Çağlayan'a gelsinler" diye konuştu.

 YILDIRIM: HERKES KORKAK

Yıldırım arada bir süre bazı basın mensuplarıyla da konuştu. Bu sırada duruşmanın başlayacak olması nedeniyle mübaşir Yıldırım'ı yerine oturması konusunda uyardı. Bunun üzerine Yıldırım basın mensuplarına gülümseyerek, "Neden oturuyorsunuz kalkın kalkın. Herkes korkak. Cesurlar bir kere korkaklar her gün ölür. Ne yazık ki spor medyasında korkaklar var. Çok daha önemli açıklamalarım olacak. Arkadaşlar internet sitesine bugün yarın koyarlar" ifadesini kullandı.

Davanın tutuklu sanıkları Aziz Yıldırım, Cemil Turan ve Ali Kıratlı'nın bir süre kendi aralarında sohbet ettiği gözlendi. Heyetin salona girmesinin ardından duruşma başladı. İddianamenin TRT spikerleri tarafından okunmasına devam edildi.

ALİ KOÇ'TAN TARAFTARA TEŞEKKÜR

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, ''Futbolda şike'' iddialarına ilişkin görülen davada tutuklu olarak yargılanan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve yöneticilere destek vermek için Silivri'ye gelen taraftarlara teşekkür etti.

Soğuk havaya rağmen Silivri'ye gelen taraftarlara teşekkür eden ancak bazı uyarılarda da bulunan Koç, ''Başta yargılanan başkanımız, asbaşkanlarımız ve arkadaşlarımız ile yönetim kurulu üyeleri olarak, buraya gelip bizlere destek olan sizlere tek tek teşekkür ediyoruz. Sizden ricamız, bugüne kadar sürdürdüğünüz inanılmaz direnişi ve desteği, bize yakışır şekilde, kimseye sataşmadan, basınla uğraşmadan devam ettirmeniz. Özellikle bu hava koşullarında, İstanbul'dan oldukça uzak olan buraya geldiğiniz için size teşekkür ediyoruz. İnşallah davanın sonunda kazanan biz olacağız. Arkadaşlarımıza güç, kuvvet, sabır ve kudret diliyorum'' dedi.

FENERBAHÇE YÖNETİMİ SALONDAN AYRILMADI

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, ara verilmeden kısa bir süre önce, kendisi izleyici sıralarına dönerek ve avukatları aracılığıyla salonda bulunan yakınları ve Fenerbahçeli yöneticilere gitmeleri telkininde bulundu. Fakat, sarı lacivertli yönetim, salondan ayrılmadı. Yıldırım'ın taraftarlarla ilgili olarak "Taraftarlara söyleyin, bu soğukta beklemesinler" açıklamasının ardından Silivri'de sabahki yoğunluğun yaşanmadığı gözlendi.

YILDIRIM'DAN YENİ AÇIKLAMALAR

İddianamenin okunmasına devam edilirken, mahkeme başkanı duruşmaya bir ara daha verdi. Gün içerisinde rahat ve sakin tavırlar sergileyen başkan Yıldırım, verilen arayla basın mensuplarının yanına geldi ve yeni açıklamalarda bulundu.

Esprili bir şekilde İbrahim Akın konusuna değinen Yıldırım, "İbrahim Akın'a verdiğim 100 bin Euro'yu buldunuz mu? Önce 100 bin TL dediler, sonra 100 bin Euro dediler, şimdi de 100 bin dolar diyorlar. Önce paranın hangi değerde olduğu netleşsin, onun üzerine konuşalım. Son olarak olarak sanırım 100 bin dolarda karar kılmışlar, bakalım tespit edebilecek mi böyle bir paranın varlığını" dedi.

Günlerinin nasıl geçtiği sorusuna da esprileri yanıtlar vermeye devam eden başkan Yıldırım, kitap okuyup, spor yaptığını da ifade etti. Yıldırım ayrıca, şike ve teşvik konusunda kullanılan Mini Cooper marka araçtan haberinin olmadığını da sözlerine ekledi. Bir spor programında teşvik ile ilgili açıklamaların yapıldığını ifade eden Yıldırım, bu olayın üzerine gidilmediğini belirterek, "Sanırım ülkede teşvik serbest. Bizim yaptıklarımız haricinde konuların üzerine gidilmiyor" diyerek atıfta bulundu.

Verilen ikinci aranın ardından, iddaanemenin okunmasına devam edildi.

 YÖNETİCİLER SALONDAN AYRILDI

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanvekili Nihat Özdemir ile asbaşkanlar Ali Koç ve Murat Özaydınlı duruşma salonundan ayrıldı.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki salonda görülen duruşmaya katılan Özdemir, Koç ve Özaydınlı, salondan çıkarak, herhangi bir açıklama yapmadan özel araçlarıyla yerleşkeden ayrıldı.

Saat 19.30 sıralarında duruşmanın ilk günü tamamlandı. Tarihi duruşmaya yarın devam edilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.