Tarihi hezimetin sorumlusunu arıyor

Tarihi hezimetin sorumlusunu arıyor

Kış Olimpiyatları'nda harcanan milyonlarca dolar ve yatırıma rağmen büyük bir hezimet yaşayan Rusya'da Spor Bakanlığı ve Olimpiyat Komitesi'nin tepe isimlerinin görevden alınması an meselesi..

Rusya'nın Vancouver Kış Olimpiyatları'nda başarısız olmasının ardından yönetimden Spor Bakanlığı ve Olimpiya komitesine yönelik tepkiler artıyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 'şişman kediler' eleştirisine neden olan ve sorumluların görevlerinden ayrılmasını istemesinin ardından, Rusya Başbakanı Vladimir Putin de olimpiyat komitesince harcanan 110 milyon doların araştırılmasını istedi.

Harcamalarla ilgili soru işaretlerinin olduğunu ifade eden Rusya Başbakanı, "Fonların nerelere harcandığı ile ilgili inceleme başlatılıyor. Fonlar ihtiyaç olan yere değil de, bazı insanların istediği şekilde harcanmış olabilir. Tüm bunlar incelenecek." dedi.

Kanada'nın Vancouver şehrinde gerçekleşen Kış Olimpiyatları Rusya tarihinin en kötü sonuçları ile dönüldü. Üç altın, beş gümüş ve yedi bronz madalya kazanan Rusya, ancak 11. sırada yer bulabildi.

Putin Olimpiyat takımının hazırlıkları için 3,3 milyar ruble (110,5 milyon dolar) para harcandığını, bunun Turin'de gerçekleşen 2006 Kış Olimpiyatları'ndan beş kat daha fazla olduğuna dikkat çekti. Putin, Turin'den olimpiyat takımının 8 altın madalya, 6 gümüş ve 8 bronz madalya ile döndüğünü ve dördüncü olduklarını hatırlattı.

Olimpiyatlarda harcanan paranın yerine ulaşmadığı iddialarına bilet satışlarında yolsuzluk yapıldığı iddiaları da basına yansıyor. Bilet satışlarında tek yetkili şirket Rus Olimpiyskaya Panorama'nın öngörülen yüzde 20'lik kar yerine, yüzde 120'lik karlı sarışlar yaptığı iddia ediliyor. Rusya Federal Tekelle Mücadele Kurulu da şirket hakkında soruşturma başlattı.

Olimpiyatlardaki başarısızlığın ardından dokuz yıldır başkanlık koltuğunda oturan Eski spor bakanlarından 63 yaşındaki Leonid Tyagaçov görevinden istifa etti. Rus basını Medvedev'in özellikle Spor Bakanı Vitaliy Mutko'nun da istifasını beklediği, ancak Putin'in bakana sahip çıktığı bilgileri yer aldı.

(CİHAN)

Etiketler :