Tarihteki En Büyük Tartışma Konusu

Tarihteki En Büyük Tartışma Konusu

Bir Amerikan gazetesi başörtüsünün insanlık tarihindeki en büyük tartışma konusu olduğunu yazdı.

Amerikan The Christian Science Monitor gazetesi başörtüsünün insanlık tarihinde en çok tartışmaya yol açan kıyafet olduğunu, bu tartışmanın Avrupa ve Amerika’da mahkeme ve parlamentolara kadar ulaştığını yazdı. Gazete sosyal ve kültürel sebeplerin de dikkatlerin çekilmesine neden olduğunu, başörtünün aşırı derece yayıldığını; İslam alimleri arasında bile tartışma konusu olduğunu vurgulayarak bu hususta özel dergiler çıkarılmaya başlandığını işaret etti.

Amerikan The Christian Science Monitor gazetesi başörtü hakkında özel bir dosya yayımlayarak şöyle dedi : “İslami başörtü dediğiniz zaman tam anlamıyla başı örten birçok şekilde örtü anlamı taşıyor. Bunlardan bayanın saçını ve boynunu örtenler bulunuyor. Bu örtü siyah ya da başka bir renk olabilir. Müslüman alimlerin büyük kısmı bu örtü üzerinde müttefiktir. Bu başörtü dışında Suudi Arabistan’da olduğu gibi gözlere kadar yüzü kapatan peçe ve Afgan modeli bayanın tüm cismini baştan aşağı örten, sadece göz kesiminde görebilmesi için şebeke bulunan örtü bulunuyor.”

Amerikan gazetesi daha sonra şöyle ekledi : “İnsanlık tarihinde başörtü ya da peçe kadar tartışma konusu olan bir elbise türü daha olmamıştır. Bazıları başörtüsünü ibadetin bir parçası ve hürriyetin sembolü olarak görüyor. Bazıları ise gelişmenin önünde bir engel ve baskının bir sembolü olarak kabul ediyor. Müslüman olmayanlara göre de başörtüsü İslam’ın kötü anlayışa maruz kalan en önemli sembolü oldu. Amerika’nın Teksas eyaletinde mahkeme davası Paris’te parlamento tartışması haline dönüştü.”

11 Eylül çok etkili oldu

Gazete başörtüsünün bu derece evrensel önem kazanmasının sebepleri hususunda ise şöyle dedi : “11 Eylül, başörtüsü olgusu konusunda bir uyanışın yaşanmasında etken olmuş olabilir. Öyle ki 11 Eylül’ün, ondan sonra da Amerika’nın Amerika ve Avrupa’daki Müslümanlara göz dağı vermek için İslam ülkeleri Afganistan ve Irak’ı işgal etmesinin ardından Batı’da büyük bir uyanış ve İslam’a karşı merak görüldü.

Yine gazetenin ifadesine göre Batı başörtüsünü Müslüman kadınlara uygulanan bir baskı ve zulüm olarak görüyor. Müslüman bayanların ise başörtüsü takmakta çeşitli sebepleri bulunuyor. Bazıları İslam’ın saldırılara uğradığı bir vakitte İslam’la gurur duyduğunu ilan etmek için başörtüsü takıyor. Bu kişiler Batı kültürünün dini kimliklerini tehdit ettiğini düşünüyor. Müslüman bayana göre başörtü kimlik anlamı taşıyor. Bazı bayanların başörtü takmalarının sebepleri ise farklı. Bir kısmı özellikle kalabalık ortamlarda erkeklerin kendilerine bakmaması için, bazıları aile baskısıyla giyiyor. Baskının sebebi ise babanın, erkek kardeşin ve eşin zihnindeki salih kadının canlandırılması isteği. Bazı erkekler de eşlerine diğer erkeklerin bakmaması için kıskandıklarından eşlerinin başörtüsü takmasını istiyor.

Öte yandan gazete başörtüsüne bağlılık hususunda şu ifadelere yer veriyor : “Din adamları başörtü ayetleri konusunda ihtilafa düşmüştür. Bazıları ayetlerde geçen başörtüsünü yüzün de örtülmesi şeklinde yorumlarken bazıları sadece baş ve boynun örtülmesi olarak yorumladı. Aynı şekilde özgür irade ve kadının toplumdaki yeri konusunda da başörtü birçok soru gündeme getirmiştir.” Leyla Ebumellal / Timeturk


Etiketler :