Tarihten Günümüze Mevlid-i Şerif Sempozyumu'nun ilk günü tamamlandı

Tarihten Günümüze Mevlid-i Şerif Sempozyumu'nun ilk günü tamamlandı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde bu yıl 7'nci kez düzenlenen "Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" kapsamında gerçekleştirilen...

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanlığı himayesinde bu yıl 7'nci kez düzenlenen "Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" kapsamında gerçekleştirilen "Tarihten Günümüze Mevlid-i Şerif Sempozyumu"nun ilk günü sona erdi.

Prof. Dr. Mustafa Fayda moderatörlüğündeki "Mevlid-i Şerif'in Muhtevası" başlıklı oturum, Prof. Dr. Dilaver Selvi'nin "İşari Tefsirlerde Nur-u Muhammediye'ye Dair" başlıklı konuşmasıyla başladı.

Sufilerin ve ariflerin, Hz. Muhammed'in nurunun, yani ruhunun yaratılışta ilk olduğunu hadislerden çıkardıklarını ifade eden Selvi, buna örnek olarak Cabir b. Abdullah'ın rivayet ettiği "Ey Cabir, Allah'ın ilk yarattığı şey senin peygamberinin nurudur." hadisine işaret etti.

Selvi, İmam Gazali'nin eserlerinde bu hadisleri değerlendirirken, Hz. Muhammed'in Levh-i Mahfuz'da ilk nebi olarak yazılan kimse olduğu ve manevi vücudundan bahsedilmediği görüşüne karşın, Takıyyüddin Sübki'nin yazdığı risalede bu görüşü doğru bulmadığını, ruhaniyetin varlığından söz edildiğini dile getirdi.

Hz. Muhammed'in ruhunun Allah'ın takdir ettiği bir makamda vücut sahibi olduğunu belirten Selvi, "Efendimizin melekut aleminde iki kere nübüvveti ilan edilmiştir. Bir melekut aleminde, bir de dünya aleminde saadetli vücuduyla saadetli ruhu oluşunca ilan edilmiştir. Bu da Sufilerin de kabul ettiği bence mülayim ve uygun görüştür." diye konuştu.

İkinci oturumda Hüsameddin Abbas Muhammed, "Canlı ve Cansızlar Aleminde Nübüvvetin Alametleri" ve Prof. Dr. Seyyid Ahmed Haşimi "Hadisi Şeriflerde Salavat" başlıklı konuşmalar yaptı.

- "İmam Busiri ve Arapça Mevlidler" oturumu

Prof. Dr. Ömer Çelik moderatörlüğündeki "İmam Busiri ve Arapça Mevlidler" oturumunda konuşan ve "Arapça Mevlidler ve Muhtevaları" konusunu bir örnek üzerinden anlatan Dr. Ahmad Alhasanat, Şeyh Nuh Bin Ali El Kuda'nın Hz. Muhammed'in hayatını ele aldığı mevlit kitabının birçok dilde tercümesinin yapıldığını ve Ürdün'de alimlerin bu mevlidin okunmasında ittifak ettiklerini söyledi.

Şeyhe ait olan askeri ruhun ve komutanlığın kitaba yansıdığını ifade eden Alhasanat, ayrıca kitapta Hz. Muhammed'e övgüler olduğunu belirtti.

"Kur'an-ı Kerim'in Resulullahı Tazimi ve Mevlid" üzerine yaptığı konuşmada Kur'an ayetleri ve delillerden örnekler veren Ali Hani ise Hz. Peygamber'e selam edilmesi hususunun Arapça belagat ilmi ışığında daha açık anlaşılabileceğini kaydetti.

İmam Busiri'nin en bilindik eseri Kaside-i Bürde'nin henüz şairi hayattayken birçok dile tercümesinin yapıldığını söyleyen Ali Sözer de tercümeyi yapanların ise İmam Busiri’den önce vefat ettiğini dile getirdi.

Kaside-i Bürde'den beyitler okuyan Sözer, Prof. Dr. Mahmut Kaya'nın tercümesinden övgüyle söz etti.

Günün son oturumu olan "Süleyman Çelebi ve Vesilet'ün Necat" ise Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Gayretli moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Sempozyum, yarın yapılacak 4 oturumun ardından sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.