Tarım ve Köyişleri Bakanlığından AÇIKLAMA

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından AÇIKLAMA

Bakanlığımızın canlı sığır ithalatı ile ilgili olarak gerçekleştirdiği yazışmalardan hareketle TBMM’de gündeme getirilen, ardından da kimi haber ve yorumlara konu olan gelişmelere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Bakanlığımız, canlı hayvan ve hayvansal ürünlerle ilgili bütün ithalat kararlarını üyesi olduğumuz Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) standartlarına ve ulusal mevzuatımıza göre yürütmektedir. Bu nedenle insan ve hayvan sağlığı açısından herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

 

Bakanlığımızca alınan kararlar, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) uluslararası standartlarla birlikte bazı ilave önlemleri de içermektedir. Bu çerçevede canlı sığır ve et için belirlenen şartları karşılayan veteriner sağlık sertifikaları hazırlanmıştır. Buna ilaveten Bakanlığımızca canlı hayvan ithalatında iki veteriner hekim, sığır eti ithalatında ise bir veteriner hekim gerekli sağlık ve teknik şartlarının kontrolünü yapmak üzere ihracatçı ülkede görevlendirilmektedir.

 

Kasaplık ve besilik hayvanların ithalatına BSE hastalığı (Deli dana) görülmeyen ve diğer hayvan hastalıkları nedeniyle herhangi bir kısıtlama uygulanmayan ülkelerden izin verilmektedir. Ayrıca ilave bir önlem olarak, ülkemize ithal edilen bu hayvanlara yüzde 5 oranında kesim sonrası BSE Testi yapılmakta olup şu ana kadar hastalık tespit edilmemiştir. Et ithalatında ise canlı sığırlar kesim öncesi, kesim esnası ve kesim sonrasında veteriner hekimlerimiz tarafından tek tek muayene ve kontrol edilmektedir.

 

Öt yandan Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı ve Avrupa Birliği ile ulusal mevzuatımıza göre, 30 aylıktan küçük hayvanların BSE testine tabi tutulmaları zorunlu değildir. Bu sebeple Avrupa Birliğinde hiçbir ülkede 30 aylığın altındaki sığırlara BSE testi uygulanmamakta, bazı AB ülkelerinde ise 48 aydan küçük hayvanlara da BSE testi yapılmamaktadır. Ülkemize ithal edilen kasaplık canlı sığırlar en fazla 24 aylıktır. Ancak, mevzuatlarda herhangi bir zorunluluk olmamasına rağmen, gerek ülkemize canlı kasaplık olarak ithal edilen 24 aylıktan küçük sığırların yüzde 5’ine, gerekse ithal edilen etlerin elde edildiği hayvanların tamamına BSE testi yapılması zorunlu olup, bu uygulama Bakanlığımızca alınan ilave bir koruma önlemidir.

 

Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) ve Avrupa Birliği, BSE hastalığı ile ilgisi olmaksızın, bademcik, ince bağırsağın bir bölümü, beyin, göz, omurilik, kafatası ve omurganın tüketilmemesini tavsiye etmektedir. Ülkemize kasaplık olarak ithal edilen sığırların söz konusu kısımlarının imhası, BSE hastalığının bulunmasıyla bir ilgisi olmaksızın, Avrupa Birliği ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı’nın tavsiyeleri doğrultusunda sadece bir tedbir olarak gerçekleştirilmektedir.

 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gıdanın her alanında olduğu gibi ülkemiz insan ve hayvan sağlığının korunmasına yönelik canlı hayvan ve et ithalatında da alınabilecek en üst tedbirleri alarak ithalata izin vermektedir. Kamuoyunun bu konuda endişelenmesini gerektirecek bir husus bulunmamakta olup, konu ile ilgili gerekli teknik ve sağlık önlemleri fazlası ile alınmaktadır. 

 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.   

Etiketler :