TASCA’ya Onur Ödülü

TASCA’ya Onur Ödülü

Türkler ve Araplar arasındaki bilimsel, kültürel yakınlaşmaya yaptığı katkılardan dolayı TASCA'ya “Onur Ödülü” verildi.

Türkler ve Araplar arasındaki bilimsel, kültürel yakınlaşmaya yaptığı katkılardan ve gösterdiği çabalardan dolayı merkezi Ankara’da bulunan TASCA (Türk-Arap Bilim Kültür Sanat Derneği) onuruna, Mekke Bashrahil Kültür Forumu’nda seçkin fikir, kültür, edebiyat, medya elitlerinin katılımıyla bir tören düzenlendi, Törende TASCA Başkanı Dr. Muhammed Adil “Onur Ödülü” nü Forum başkanı Dr. Abdullah Bashrahil’den aldı.

Bashrahil Kültür Forumu; Merkezi Mekke’de bulunan bilim, kültür, edebiyat ve şiir alanlarında Suudi Arabistan’ın ve Arap Dünyası’nın en büyük sivil kültür forumlarından biridir. Forum başkanı Suudi şair Dr. Abdullah Bashrahil, konuşmasına Dr. Muhammed Adil başkanlığındaki  TASCA’ya Türk ve Arap kültürlerinin karşılıklı tanışmasına yaptığı katkılardan dolayı teşekkürlerini ifade ederek başladı:

TASCA’nın bugün Türkler ve Araplar arasında bir köprü olduğunu ve derneğin faaliyetlerinden büyük gurur duyduklarını belirterek, Türkler ve Araplar arasındaki kültürel diyalogun; Türkiye ve Arap Dünyası arasında oluşturulmuş kültürel boykotu sona erdirecek tek yol olduğunu sözlerine ekledi. Dr. Abdullah Bashrahil devamla; Arap Dünyası’nın fikir adamları ve entelektüellerinin, Türkiye’nin Arap ve İslam Dünyası’na yöneliminden çok memnun olduklarını ve tüm Arapların Türkiye’nin bölgesel rolünü desteklediklerini, Türkiye’nin gücünün aynı zamanda dünyadaki tüm Arapların ve müslümanların gücü demek olduğunu vurguladı.





Ayrıca Dr. Basrahil, konuşmasını başbakan Recep Tayyip Erdoğan için, mazlum Filistin halkı adına göstermiş olduğu cesarete bütün Arap aydınlarının bir teşekkürü ve selamı olarak “SABAH” isimli şiirini okuyarak bitirdi.

Dr. Basrahil’den son söz alan Profesör Dr. Salih bin Said Al-Zehrani, Türk ilim adamlarının, İslam dünyası ve tüm insanlık adına, din, lisan, edebiyat ve diğer bilim dallarındaki büyük çalışmalarından bahsetti.

“Türk-Arap Kültürel İşbirliği: Bugünü ve Yarını” başlıklı bir konuşma yapan Dr. Muhammed Adil ise Türk toplumunun, Arap dünyası ile kültürel ve bilimsel bağların güçlendirilmesi yönündeki beklentilerini aktardı. Türkiye’deki aydınlar ve Arap dünyasındaki aydınlar arasında kültürel köprüler kurmanın her iki tarafa “bilgi inşası”nda ve bilimde sağlayacağı faydaları açıkladı.

Dr. Adil, Türk ve Arap üniversiteleri, araştırma merkezleri arasında işbirliği kurulması; profesör, araştırmacı ve öğrenci değişimlerinin yapılmasıyla bu konuda öğrencilere burs sağlanması gerektiğini belirtti. Medya organizasyonları, sivil toplum kuruluşları, vakıflar, dernekler arasındaki işbirliğinin artırılmasının önemine değindikten sonra konuşmasına Arap ülkeleri ile Türkiye’de karşılıklı olarak Türkçe ve Arapçanın yaygınlaştırılmasını,  Arap ülkelerindeki üniversitelerde Türk dili bölümlerinin aynı şekilde Türkiye’deki üniversitelerde Arap dili bölümlerinin açılmasının sağlayacağı katkıyı ve her iki tarafın, birbirlerinin kültür ve sanatlarını tanımak maksadıyla karşılıklı olarak festivallere katılmalarının önemini vurguladı. Dr. Adil, Türkler ve Araplar arasında her alanda işbirliğinin gelişmesinde özellikle Türkiye ve Arap ülkelerindeki bilim, kültür adamları ve sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluk düştüğünü söyledi ve TASCA adına verilen ödül için teşekkürlerini sunarak konuşmasını bitirdi.

Törenin kapanış konuşması için tekrar söz alan Bashrahil Kültür Forumu Başkanı Dr. Abdullah Bashrahil, Türkçe ve Arapça’dan, karşılıklı olarak edebiyatçı, şair, düşünür ve aydınların birbirlerini daha iyi tanımaları amacıyla Kitaplar tercüme edilmesi arzusunu dile getirdi. Bu büyük projenin gerçekleştirilmesi konusunda TASCA ile işbirliği yapacaklarını söyledi. Türk-Suudi ilişkilerinde iki ülke liderlerinin inisiyatifi ile gelinen siyasi ve ekonomik düzeyden memnuniyetlerini ifade ettikten sonra kendilerinin de “Türk-Suudi Kültürel Toplantıları”, Türkçe-Arapça karşılıklı tercüme faaliyetlerinin canlandırılması ile kültür ve bilim dallarında bu işbirliğinin güçlenmesine katkıda bulunmak istediklerini, bu hususta başta düşünce ve şiir dallarında olmak üzere Türkçe kitapları, Arapçaya ve birçok Arapça kitabın Türk diline çevrileceğini ve Suudi Kültürel Misyonları aracılığı ile Türk aydınlarının ilgisine sunulacağını açıkladı. Dr. Bashrahil, en kısa zamanda Türkler ve Araplar arasında ortaklığı sağlamak için Türk ve Arap entelektüellerinin katılacağı bir Kültür Forumu’nu organize edeceklerini sözlerine ekledi. 

HaBertaraf  

Etiketler :