Tatil, ders ve çocuklar

Tatil, ders ve çocuklar

Aman Dikkat!!! Yaz tatilinde çocuklara ders baskısı yapmak okul sevgisini yok ediyor.

Anne babalar tatilde de çocuklarının okul döneminde olduğu gibi ders çalışmasını istiyor. Uzmanlar ise tatilde çocuklara ders baskısı yapmanın doğru olmadığını, bunun çocuklardaki okul sevgisini azalttığını belirtiyor.

Çocuk Eğitimi ve Gelişimi Uzmanı Pınar Koşar, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, uzun yaz tatilinde çocukların oyun oynamasına izin verilmesi gerektiğini ifade etti. Oyun çocuğun bedensel ve ruhsal gelişimine büyük katkı sağladığını ifade eden Koşar, "Çocuk ekmek suya ne kadar çok ihtiyacı varsa oyuna da çok ihtiyacı var. Bu sebeple çocuklar mümkün olduğunca oyundan kısıtlanmamalı. Çocuk enerjisini ancak oyun oynayarak atar. Oyun oynamayan, koşup zıplamayan çocuk asabileşir, enerjisini harcayamaz. Bu da çevresine daha saldırganca bir tutum takınmasına sebep olur. " diye uyardı.

Tatilde çocuklara ders baskısı yapmanın en olumsuz sonucunun da okul sevgisini azalttığını vurgulayan Koşar, bunun telafisinin ise zor olduğunu kaydediyor. Koşar şu önerilerde bulundu: "Tatil çocuk için bir rahatlama, gevşeme, eğlenme dönemi olmalı. Tatil deyince çocuğun aklına oyun oynamak, ders harici farklı şeyler yapmak gelir. Çocuk bunu arzular ve bekler. Sürekli ders baskısı çocuğa hep okulu hatırlatır. Bu tatilde çocuğun hoşuna gitmez. Bu da okul sevgisini azaltır. Çocuk tatilde okulu özlemeli. Bunun yolu da sürekli ders ve okulu hatırlatarak olmaz."

RENKLİ, RESİMLİ HİKÂYE KİTAPLARI ALIN

Çocuğun tatilde okuması için ders kitapları haricinde daha renkli, resimli ve eğlenceli hikâyeler okumasının önerilebileceğini dile getiren Koşar, "Ne yazık ki veliler, özellikle çocuklarını zayıf dersleri varsa, yaz tatilinde o derslere çalışmasını, ders kitabını yeniden gözden geçirmesini istiyor. Bu da çocuğu daha çok sıkıyor. O derse karşı sevgisizliği daha çok artıyor. Oysa aynı konuya ait çok farklı ve renkli, resimli kitaplar ya da diğer araçlarla bu yapılırsa çocuk sıkılmaz. Kısaca çocuk istediği tür kitapları yaz tatilinde okumalı. Kısa olarak ifade etmek gerekirse çocuk tatilde biraz kendi haline bırakılmalı" diye konuşuyor.

CİHAN

Etiketler :