Tayland Kontrol Dışına Çıkabilir

Tayland Kontrol Dışına Çıkabilir

Birleşmiş Milletler, Tayland'da hükümete ve sokağa dökülmüş olan muhalefete ''uçurumun eşiğinden geri dönmeleri'' çağrısında bulundu.

BM yetkilisi Navi Pillay, Bangkok'un kontrol dışına çıkması riski bulunduğunu söyledi.

Tayland'da askerlerle muhalif göstericiler arasındaki gerilim devam ediyor.

Geçen haftadan bu yana yaşanan çatışmalarda en az 37 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Göstericiler dün kendilerine başkent merkezindeki eylem kamplarını terketmeleri yolundaki mühletin dolmasının ardından ateşkes teklif etti.

Tayland hükümet ise, göstericilerle görüşmeyi, ancak eylemcilerin askerlere saldırılarına son vermesi durumunda kabul edeceğini söylüyor.

Birçoğu kadın olan protestocular hükümetin tanıdığı mühletin dolmasına rağmen, kampın merkezinde kurulan platformlarda konuşan liderlerini alkışlamaya devam ettiler.

Kamp etrafında konuşlanmış olan askerler, göstericilerin hareketini sınırlamak ve ilerlemelerini önlemek için gerçek mermiyle uyarı ateşi açıyor.

Başkentin finansal merkezi yakınlarında barikatlarla çevrili bir kamp kurmuş olan göstericiler, demokratik olmayan bir şekilde iktidara geldiğini söyledikleri Başbakan Abhisit Vejjajiva'nın istifasını talep ediyor.

Hükümet protestocuların iki aydır yaşadıkları boşaltarak 'samimiyet' göstermesi durumunda, görüşmelere dönmeye hazır olduğunu söylüyor.

Kızıl Gömleklilerin temsilcisi ise 'teklifi değerlendireceklerini, ama mevzilerini terketmeyeceklerini' söylüyor.

Buna karşılık Taylandlı yetkililerse, gerginliğin çözümü için ülke dışından arabulucu bulunması tekliflerini reddetti.

Tayland'da Mart ayının ortalarından beri devam eden siyasi kriz yüzünden onlarca kişi öldü, bin civarında kişi yaralandı.

Bangkok'taki BBC muhabiri, Kızıl Gömlekliler hareketinin, eski Başbakan Taksin Şinavat'ın devrilmesi ardından Şinavat'a destek için başladığını, ancak şu sıralarda, çoğunluğunu yoksulların oluşturduğu göstericilerin kendi mücadelelerini sürdürdüklerini söylüyor.

Eylemlerine iki ay önce, erken seçim düzenlenmesi talebiyle başlamış olan göstericiler mücadelelerini, kırsal kesimlerde yaşayan yoksulların elit kesime karşı giriştiği bir "sınıf savaşı" olarak nitelendiriyor.

Muhalif göstericiler, hükümetin 10 Nisan'da 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan daha önceki şiddet dalgasının da sorumluluğunu üstlenmesini istiyor.

Göstericilerin ve hükümetin temsilcileri daha bir kaç gün öncesine dek uzlaşma arıyordu.

Hatta, Başbakan Abhisit Vejjajiva, 14 Kasım'da erken seçime gitme sözü bile vermişti.

Ancak masaya getirilen ek talepler ardından Başbakan tavrını sertleştirdi ve vaadini geri çekti.

BBC/Türkçe

Etiketler :