TBMM'nin şok kanser raporu

TBMM'nin şok kanser raporu

Kanser Araştırma Komisyonu üyeleri kanserli bölgelerdeki incelemelerini tamamladı.

TBMM tarafından, Kanser hastalığı konusunun araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Kanser Araştırma Komisyonu üyeleri, dünyada akciğer ve karınzarı (Mezotelyoma) kanserinin en yoğun olarak görüldüğü merkezlerin başında gelen Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesi ile Ürgüp ilçesinin Karain köyündeki kanserli bölgelerdeki incelemelerini tamamladı.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın başkanlığındaki Kanser Araştırma Komisyonu heyeti ilk olarak Nevşehir Valisi Osman Aydın'ı ziyaret ederek kanserli bölgelerdeki son durumla ilgili olarak bilgiler aldı.

Heyet, daha sonra Nevşehir Şevki Atasagun Devlet Hastanesi'ni ziyaret eden heyet üyeleri, burada yetkililerden Gülşehir'e bağlı Tuzköy beldesi ile Ürgüp ilçesine bağlı Karain köyünde yaşanan kanser olayları ile ilgili bilgiler aldı. Bölgede kansere neden olan yapılarla da ilgili bilgi alan heyet üyelerine Nevşehir İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Tatar da bölgelerde bu güne kadar kanserle mücadele kapsamında gerçekleştirilen yapısal değişiklerle ilgili bilgiler verdi.

Köylüler taşınma konusunda kararsız

Heyet üyeleri daha sonra Ürgüp ilçesine bağlı Karain köyüne geçerek, köy muhtarı ile görüştü. Muhtar Mevlüt Özata, Karain'in taşınması yönünde köyde ikilik yaşandığını, bir bölüm köylülerin taşınmadan yana tavır koyarken, bir bölümünün de evlerinde kalmak istediğini, bunun da sorunları artırdığını ifade etti.

Daha sonra konutlarda kanser yapıcı yapı taşlarını inceleyen heyet üyeleri, köylülerle de görüşmeler yaptıktan sonra Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesine geçti.

Tuzköy beldesinde kanserli bölgelerde oturan vatandaşlar için Evrenin Etekleri mevkiinde yapılan afet konutlarının bulunduğu alanı gezen heyet üyeleri Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak'tan bilgi aldı.

DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Komisyon, incelemelerinin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Komisyon Başkanı Kemalettin Aydın, araştırma komisyonu olarak kendilerine iletilen sorunları hazırlayacakları raporda dile getireceklerini belirtti.

Akciğer ve Karınzarı Kanseri'nin yoğun olarak görüldüğü bölgelerdeki çalışmalardan dolayı Vali Osman Aydın, İl Özel İdaresi ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine teşekkür eden Aydın, komisyon olarak konuyla ilgili bir rapor hazırlayarak meclise sunacaklarını kaydetti.

Toplantılar sırasında 45 sivil toplum kuruluş temsilcileri ve uzmanlardan oluşan kamu yöneticilerini dinlediklerini ve bu güne kadar 700 sayfalık tutanak rapor hazırladıklarını kaydeden Aydın, "Komisyon olarak amacımız, ülkemizde kanser vakalarının olduğu yerlerde durum değerlendirmesi yapmaktır. Sonrasında da konuyu TBMM'nin gündemine getirmektir. Kanser hastalığı Türkiye için 2 milyar Avro gibi bir maliyet oluşturmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde eğer tedbir alınmaz ise 2030 yılında maliyet 10 milyar Avro'ya çıkabilecektir. Gelişmiş ülkelerde kanser vakaları erken teşhis ile yüzde 90 oranında tedavi edilebilmektedir. Bizim gibi ülkelerde ancak 3., 4. evrede teşhis konulabilmekte bu da hem maliyet hem de yaşam süresinin kısalığını ortaya koymaktadır. Komisyon olarak topluma bilinç vermek de görevimizdir. Kanser için beslenme, kilo, sigara kullanımı ve alkol gibi faktörlere dikkat edilmesi gerektiği raporlarımızda yer alacaktır. Nevşehir gezimiz oldukça yararlı geçti. Karain köyü oldukça tartışmalı bir bölge. Bununla ilgili çalışmalar yapacağız. Tuzköy beldesinde de 35-40 yıldır konu çözüme kavuşamamış, ancak son yıllarda bu konuda önemli ilerlemeler kaydedildiğini gözlemledik." dedi.

ABD'ye turistik gezi yapmıyoruz

Komisyonun önümüzdeki günlerde ABD'ye yapacağı ziyarete ilişkin açıklamalarda da bulunan Aydın, "Her şeyi Türk halkı, toplumu ve devletin sınırları içerisinde olanlar için yapıyoruz. Kanser konusunda bilim camiasının kabul ettiği en yetkin kurum ABD'de bulunmaktadır. Komisyonumuzda bulunan üyelerin hepsi milletvekili seçilmeden önce en az 15 yurt dışı gezisi yapmıştır. Dolayısıyla biz yurt dışına gezi maksadı ile değil, dünyada kabul edilen en gelişmiş kanser tanılarını görüp ülkemize getirmek için gideceğiz. Bunun ülkemizde maddi karşılığının da bugün bulunduğunu biliyoruz." dedi.

Taşınma kararı hükümetin

Aydın, komisyon olarak elde ettikleri verilerin değerlendirileceğini belirterek "Taşınmak isteyenin ve istemeyenlerin nedenlerini de araştıracağız. Araştırmamız sonucunda raporumuzda eğer taşınmaya gerek görürsek bunu da belirteceğiz. Bizim yaptırım uygulama gibi bir yetkimiz yok. Bu yetki hükümetindir. Ancak insanlara doğruları verince taşınmak zorunda kalanların da bunu kabul edeceklerine inanıyorum." dedi.

Nevşehir gezisini tamamlayan TBMM Kanser Araştırma Komisyonu, 26-27 Kasım tarihleri arasında Trabzon ve Rize'deki kanserle ilgili gelişmeleri araştıracak.

Etiketler :