TBMM'ye o subayı sordu

TBMM'ye o subayı sordu

Dersim’de onlarca kız çocuğu gibi, 1938’de subaylara evlatlık verilen Huriye Aslan’ın oğlu TBMM’ye başvurdu: Annemi Samsun’daki ailesine gönderen subayı öğrenmek istiyorum.

‘Dersim’in kayıp kızları’ isimli belgesele konu olan Huriye Aslan’ın oğlu Ali Rıza Aslan, Meclis Dilekçe Komisyonu’na başvurdu. Aslan, Dersim harekatı sırasında 8-9 yaşlarında Samsun’a sürgün edilen annesi Huriye Aslan’ı kendi evine evlatlık olarak gönderen subayın kim olduğunun açıklanmasını istedi. Aslan, dilekçesinde şu ifadeleri kullandı:   

Annem büyük acı yaşadı

Annem Huriye Aslan (kızlık soyadı Ergin)... Ailesinin tüm fertlerini 1938’de maalesef kaybetmiştir. Kendisi de henüz bir çocukken adını bilmediğimiz üst düzey bir subayın talimatıyla Samsun’daki ailesine, gönderilmiştir. Annemi kendi ailesine evlatlık olarak gönderen bu subayın eşi ve üç çocuğu (...) o tarihte Samsun’da yaşamaktadırlar. Bu evde annem büyük acı çekmiş ve kaçmıştır. Daha sonra yine polis tarafından Atıf Şekercioğlu adında bir iş adamına evlatlık olarak verilmiştir. Bu durum tesadüfen karşılaştığı Dersimli bir kişinin yardımıyla akrabalarıyla temas sağlanmasıyla sonuçlanmış ve akrabalarına gitmiştir. Annemin öyküsü, “İki tutam Saç: Dersim’in Kayıp Kızları” adlı belgeselde yer almıştır. Annem halen yaşamaktadır. Şimdi bütün bu sürecin nedenlerini, söz konusu subayın ismini, nasıl böyle bir tasarrufta bulunabildiğini, hangi yasaya istinaden bunu yaptığını öğrenmek istiyorum.”

NEŞE SARIDOĞAN ANKARA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.