Tekerlekli sandalye ile dünya rekoru

Tekerlekli sandalye ile dünya rekoru

Belçika'da tekerlekli sandalyeye mahkûm onlarca kişi 67 tonluk askeri uçağı çekerek dünya rekoru kırdı.

Tonlarca ağırlıktaki C-130 tipi uçağı 100 metre çekme başarısı gösteren tekerlekli sandalyedeki 87 engelli Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi başardı. Üç ay önce benzer bir girişimde bulunan Belçikalı engelliler elverişsiz hava koşullarından dolayı rekor girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Aktif Kal (Blijf Actief) adlı engelliler derneğinin öncülüğünde gerçekleştirilen rekor denemesine, tekerlekli sandalye kullanan farklı yaşlardan 84 erkek ve kadın engelli katıldı. Guinnes Rekorlar Kitabına girebilmek için başvuruda bulunan Belçikalı engelliler, noter huzurunda gerçekleşen rekor denemesinin üçüncüsünde başarıya ulaştı ve adlarını Guinnes Rekorlar Kitabına yazdırmayı başardı.

Brüksel yakınlarındaki Melsbroek Askeri Havalimanı'nda gerçekleştirilen rekor denemesi, tekerlekli sandalye kullanıcıların ısınma turuyla başladı. Önceki denemede soğuk ve sağanak yağmurlu bir havada 67 tonluk C130 tipi askeri uçağı ancak 67 metre çekebilen engelli vatandaşlar bu kez uçağı 100 metre kol gücüyle çekme başarısı gösterdi.

Daha önce üç sıra halinde uçağı çekmeye çalışan engelliler bu kez altı sırada çelik halatlarla uçağa tek tek bağlandılar. C130 tipi askeri uçağı dört dakika gibi kısa sürede 100 metre çekme başarısı gösteren tekerlekli sandalyedeki katılımcılar bitiş çizgisini geçtikten sonra büyük coşku yaşadı.

Kendisi de tekerlikle sandalye kullanan Aktif Kal Dernek Başkanı Catherine Gheldof, Belçika'da her beş kişiden birisinin öyle ya da böyle hareket kısıtlamasını içeren sağlık sorunu ile yaşamak durumunda kaldığını ve toplumda bu insanlara yeterince özenli yaklaşımların sergilenmediğini vurguladı. Bu rekor denemeleriyle engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekmek istediklerini kaydetti.

Guinness Rekorlar Kitabı'nda önceki 'Tekerlekli sandalye ile uçak çekme' rekoru İngilizlere aitti. İngiltere'de engelli vatandaşlar 6 Eylül 2008 tarihinde 65 tonluk bir uçağı 100 çekme başarı gösterdi. Artık bur rekor Belçika'ya geçmiş oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.