Televizyon ve çocukların geleceği

Televizyon ve çocukların geleceği

Televizyondaki bazı olumsuz görüntülerin çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, anne balaları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Televizyondaki bazı olumsuz görüntülerin çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, anne balaları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Televizyonda yaşamın sert gerçekliklerine tanık olmanın çocukları zorlayabileceği belirtiliyor.

Uz. Psikolog Vildan Kavak, çocukların televizyonun eğitsel ve eğlendirici yönlerinden faydalanabileceğini ifade etti. Buna karşın reklamlar ve şiddet görüntülerine maruz kalmanın çocuk gelişimi üzerinde olumsuz sonuçlar doğurduğunu dile getirdi.

Kavak, çocukların televizyondaki davranışlardan çeşitli mesajlar aldığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Televizyonda yaşamın sert gerçekliklerine tanık olmak çocukları zorlayabilir. Onlar, televizyon dışındaki dünyada çeşitli davranış şekillerini görme fırsatına sahip olmalıdır. Hayal kurma, okuma ihtiyaçları vardır. Anne-babalar, televizyon ile diğer ihtiyaçları dengelemek zorundadır."

ÇOCUK KANALLARINA DİKKAT

Çocuk kanallarının da bebeğin dil ve zekâ gelişimini olumsuz etkilediğine işaret eden Kavak, ailenin çocuklarını bu kanalları izlemeye mahkûm etmemesini tavsiye etti. Kavak, dünyada yapılan araştırmalarda, ne kadar erken yaşta televizyon izlenmeye başlanırsa, ilerleyen dönemde kelime hazinesinin o denli geri kaldığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Yaşamın ilk yıllarında dil ve zekâ gelişiminin çok hızlı olduğun belirten Kavak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Televizyon, bebeğin derinlik, boyut, açı farklılıklarını anlamasını engeller. Beyin gelişimi zarar görür. Ayrıca dil becerileri de geri kalır. Dil gelişimi, yüz ifadesi, ses tonu, işaret gibi pek çok ipucu ile birlikte ortaya çıkar. Sizi dinlerken nereye baktığınız, ses tonunuz, neye işaret ettiğiniz gibi ayrıntılarla ilgilenirler. Ayrıca konuşma, tanıdık biriyle ve soru cevap şeklinde daha iyi öğrenilir. Televizyonda ise bunların hiçbiri yoktur."

Kavak, 2 yaşın altındaki çocukların televizyondan kesinlikle uzak tutulmasını tavsiye etti. Çocuklara 3 yaşından itibaren günde yarım saat televizyon izletilebileceğini dile getiren Kavak, bunu da anne babayla birlikte izleme şartına bağladı.

CİHAN

Etiketler :