Temimdar Muhit Bey Vefat Etti

Temimdar Muhit Bey Vefat Etti

JAPONYA’DAKİ MÜSLÜMANLARIN ÖNDE GELENLERİNDEN TEMİMDAR MUHİT BEY VEFAT ETTİ.

Selim Yücel Güleç'in Haberi

Japonya Müslümanlarının ve Türklerin önde gelenlerinden Temimdar Muhit bey yaşamakta olduğu Tokyo’da dün akşam üstü vefat etti. Kendisi 90 yaşındaydı.

Temimdar Muhit bey 1919 yılında Tataristan’ın Kazan şehrinde dünyaya geldi. Komünist ihtilalinden sonra vatanlarından edilen diğer müslümanlar gibi Muhit beyin ailesi de yurtlarından edildi. Sibiryayı aşıp Çine uzanan uzun ve çileli bir yolculuk Muhit bey 13 yaşında iken Tokyo’da nihayet buldu.

Bundan sonra Tokyo’da Abdürreşid İbrahim Efendi, Kurban Ali Efendi gibi büyüklerden İslamı öğrenen Muhit Bey, Japonya’da Chuo Üniversitesi Ekonomi ve İşletme Fakültesini bitirdi. Kendi şirketini kurdu ve başarılı bir iş adamı olarak gerek kendisi gibi göçmen olarak Japonya’ya gelmiş Tatarlara, gerekse daha sonra Japonya’ya gelen Türklere ve diğer müslüman ülke vatandaşlarına örnek oldu. Türkiye’nin, Japonya’daki Tatar Türklerine vatandaşlık vermesi ile Türk vatandaşı olan Muhit bey, Eminönü nüfusuna kayıtlı olduğunu her vesile ile iftiharla söylerdi.

Hayatı boyunca gerek Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliğinin, gerekse Türkiyeden gelen herkesin ve Cumhurbaşkanları ve Başbakanları dahil her kademedeki devlet ricalinin yakın dostluğunu kazandı.

Tokyo Camiinin yeniden inşaa edilmesi sırasında şu satırların yazarı ve bir iki dost ile birlikte ilerlemiş yaşına rağmen yoğun gayretlerde bulundu. En büyük arzusu da Tokyo Camiinin hemen yanıbaşında yeni bir okul ve kültür merkezinin yapılması ve Türk çocuklarının tekrar buraları şenlendirdiği günleri görmekti.

Temimdar Muhit beyin naaşı 2 Nisan 2009 Perşembe günü öğle namazını müteakip Tokyo Camiinden kaldırılacak, Tokyo içerisindeki Abdürreşid İbrahim efendinin de medfun bulunduğu Tama mezarlığında defnedilecektir. Allah rahmet eylesin.

Selim Yücel Güleç
İslam Kültür Merkezi Başkanı, Kyoto, Japonya

Not: Türkiyeden taziye mesajları için: serverjapan@live.jp
(Buraya gönderilecek taziyeler Temimdar Muhit beyin eşi Dr. Salise Muhit hanımefendiye ulaştırılacaktır.)

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :