Temizlik yaparken anneler dikkat!

Temizlik yaparken anneler dikkat!

İnönü Üniversitesi TurgutÖzal Tıp Merkezi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Uğuralp, kimyasal temizlik maddelerini şişeye koyan anneleri uyardı.

Doç. Dr. Sema Uğuralp, yaptığı açıklamada, annelerin bahartemizliğine dikkat etmeleri gerektiğini, bu süreçte çocukların zarargörebileceğini söyledi.Bahar temizliği süresince çocuklarda, çamaşır suyu ve tuz ruhu içilmesinden kaynaklanan yemek borusu yanığı vakalarının arttığını vurgulayan Uğuralp, "tamamen önlenebilir bir durum olmasına rağmen alınan maddenin cinsine, miktarına, yoğunluğuna ve temas süresine göre yemek borusunda değişik derecelerde yanıklar oluşabilmektedir. Hatta yemek borusu yanıkları ölümle sonuçlanmaktadır"dedi.


"YAKICI MADDELER ÇOCUKLARDAN UZAK TUTULMALI"

Lavabo açıcılar, çamaşır suları, amonyak, çamaşır ve bulaşık makinesideterjanları, dezenfektanlar, tuz ruhu gibi yakıcı maddelerin çoğu bakkallar vemarketlerde açıkta satıldığına işaret eden Doç. Dr. Uğuralp, şunları kaydetti:"Daha kötüsü bu maddeler su şişeleri, gazoz şişeleri, plastik bidon yada kaplarda saklanabilmektedir.




Çoğunlukla yakıcı yemek borusu annenin temizlikyaparken çamaşır suyu, tuz ruhu gibi maddeleri ya da saçını boyarken tüp boyanınsulandırıcısını bardağa koyması, susayan çocuğun annesi temizlikle meşgulken bardaktaki yakıcı maddeyi su zannederek içmesi ile oluşmaktadır.




Özellikle bahartemizliği ve bayram temizliği dönemlerinde yakıcı yemek borusu yanığı ile başvuranların sayısı artmaktadır. Yemek borusu yanan çocuk asla kusturulmamalıdır.


Çocuk hemen en yakınsağlık kuruşuna götürülmelidir. "Çocukların değerli varlıklar olduğunu, ölümle sonuçlanabilecek kadarciddi problem olabilen yemek borusu yanıklarından korunmaları için gerekliönlemlerin alınmasını da tavsiye eden Uğuralp, "lütfen bardak, kola şişesi gibiçocuğun içinde su ya da kola olduğunu düşündüğü kaplara çamaşır suyu, tuz ruhu, saç boyası sulandırıcısı gibi yemek borusunu yakan maddeler koymayalım. Yakıcı maddeleri çocukların kolayca ulaşamayacakları yerlerde saklayalım" diye konuştu.

Etiketler :